Ο τελευταίος φαροφύλακας του Κάβο Μαλιά

Η απόφαση να γίνει φαροφύλακας και οι μεταθέσεις

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι ημέρα Τρίτη, 30 Ιουνίου του 2020. Βρισκόμαστε εδώ με τον κ. Κυνηγαλάκη Ευάγγελο, στη Νεάπολη Λακαν άτυχος και σκοτώθηκε 28 χρονών, άντρας, παλικάρι σε τροχαίο. Και μου έχει μείνει τώρα το ένα μου παιδί. Αυτά είναι, που λες, η ζωή μου.

Η Κατοχή στα Αντικύθηρα

00:18:00 - 00:21:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, να σας ρωτήσω και εγώ κάποια πράγματα. Μου είπατε προηγουμένως ότι ήσασταν 10 χρονών όταν ξεκίνησε η Κατοχή. Πού σας βρήκε καταρχάς να ήταν στην Κρήτη, δεν ξέρω ακριβώς. Πάντως είχε έρθει και στα Αντικύθηρα, ήταν βέβαιο ότι κάποτε ήταν εκεί στα Αντικύθηρα, η οδός εκείνη.

Κατά την Κατοχή στην Κρήτη κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του

00:21:14 - 00:28:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και σας πήγανε στην Κρήτη δηλαδή- Μας κουβαλήσανε όλους στην Κρήτη. Εμείς μας πήγανε σε ένα χωριό στα Μεσόγεια, σε ένα χωριό, πιο πέρα απμα, και κατευθυνόταν πάνω μου και έπεφτα χάμω πρηνηδόν και φώναζα: « Παναγία μου!» Τίποτε άλλο δεν μπορούσα! Την έζησα αυτή την κατάσταση!

Σχολικά χρόνια και στρατιωτική θητεία

00:28:42 - 00:32:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στα Αντικύθηρα. Εκεί καταλάβατε- Πήγαινα σχολείο, στην τρίτη τάξη στο Δημοτικό και αφού μεσολάβησε η Κατοχή σταμάτησαν τα σχολεία, σταμάτηίχαμε οκτώ του Γυμνασίου τελειόφοιτους τότε, που ήταν ένα το Γυμνάσιο, και εγώ ήμουν 6ος στην επετηρίδα. Τέλος πάντων, να μην στα πολυλογώ-

Η ζωή στον φάρο

00:32:32 - 00:34:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και φτάνετε στον φάρο- Και πήγα στον φάρο. Το '57 σωστά;  Το '57. Όταν πήγατε στον φάρο, είχατε καταλάβει το πόσο μόνος θα είστε; Δηλαδαν τέσσερις φεύγανε οι δύο και έμεναν οι άλλοι δύο και εκτελούσαν βάρδια. Και η βάρδια πόσο ήταν; Τη μισή νύχτα ο ένας τη μισή ο άλλος...

Φάρος

Η νύχτα στον φάρο που του προκαλεί εφιάλτες

00:34:59 - 00:39:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα που έχετε μείνει μέσα στον φάρο χωρίς να βγείτε στο χωριό; Είχα μείνει και μοναχός τρία βράδια, μόνος μου σ μπορέσουμε να το κλείσουμε, να μην μπαίνει ο αέρας και η βροχή μέσα και η θάλασσα και έτσι, διορθώθηκε κάπως η κατάσταση, πέρασε και αυτό!

Θέρμανση στον φάρο

00:39:06 - 00:41:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τον χειμώνα πώς ζεσταινόσασταν; Μιλάω τα πρώτα χρόνια, όχι μετά που σας φέρανε... Σας είπα με τη δικτατορία που- Πιο πριν; Πιο πριν δεν τα παλιά χρόνια, για φωτισμό. Με αμίαντο δούλευε ο φάρος, φωτοβολίδα και με πίεση αέρος, πήγαινε το πετρέλαιο και καιγόταν.  Αυτά που λες…

Ναυάγια στον Κάβο Μαλιά

00:41:42 - 00:51:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναυάγια να σου πω τώρα τι είδα στον Κάβο Μαλιά τα χρόνια αυτά... Ένας ψαράς ήρθε, από δω από την Καστανιά ήτανε, με τη βάρκα ένα βράδυ, ήντοί, στο σημείο αυτό. Είχαν εξορύξει οι καλογήροι μέσα στον βράχο, δύο δεξαμενές τεράστιες για να μαζεύουν το νερό της βροχής, να υδρεύονται.

H ζωή στον φάρο

00:51:47 - 00:58:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς από αυτό πίνατε; Όχι, εμείς είχαμε μέσα στο κτίριο, στον φάρο, είχαμε μία μικρή στερνούλα, η οποία έβαζε από την ταράτσα του κτηρίουλέα; Έκανες μεγάλο κατόρθωμα». Από λάθος τον πέρασες δηλαδή... Ισχύει οπότε, η θάλασσα ήτανε- Ναι.  Άγρια και επικίνδυνη- Βέβαια, αυτά.

Ο φάρος στη Φολέγανδρο

00:58:50 - 01:02:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να σας ρωτήσω τώρα… Μου είπατε ότι το 1966 πήγατε στη Φολέγανδρο; Στη Φολέγανδρο. Εκεί πώς ήταν; Εκεί, ο φάρος ήταν στο δυτικό μέρο μπορούσαν να καθίσουν πολλές μέρες, γιατί δεν επαρκούσε το νερό, ήταν το πρόβλημα, της στέρνας το νερό ήταν λίγο και το κάναμε οικονομία.

Δυσκολίες στον φάρο λόγω προβλημάτων υγείας

01:02:18 - 01:09:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν αρρωσταίνατε, αφού οι συνθήκες δεν ήταν καλές καθόλου στον Κάβο Μαλιά, έμπαινε η θάλασσα μέσα και... Όταν αρρωσταίνατε τι γινότανε; Β να κάνουμε; Έμεινε εκεί πέρα, γιατί αφού παντρεύτηκα σε αυτό το χωριό, πού να πάω πια; Με εξυπηρετούσε, έστω και δύσκολα… με εξυπηρετούσε.

Πολιτικοί εξόριστοι

01:09:53 - 01:12:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να ρωτήσω κάτι το '66 για τη Φολέγανδρο, μου αναφέρατε ότι είχαν έρθει κάποιοι εξόριστοι- Τους βουλευτές όλους του Παπανδρέου. Πείξύ για το Ταίναρο, τους άφησα εκεί. Δεν ξέρω τι απέγιναν… τους πήγαν στη Μακρόνησο; Τους αφήσαν ελεύθερους; Δεν ξέρω τι απέγινε στο τέλος.

Ο φάρος στο Ταίναρο

01:12:02 - 01:18:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και στο Ταίναρο πώς ήταν τα πράγματα; Στο Ταίναρο ήταν πολύ καλά εκεί, όταν πήγα το '68. Το '68 τον Απρίλιο πήγα στο Ταίναρο. Πήγα την οικ πια, δεν είχαν δύναμη και πέσανε στα ριχτά. «Βρε θα μας σκοτώσεις!» φώναζε ο γέρος. Τους ‘έδωσα τα πουλιά και φύγανε και πήγανε στο καλό.

Η έπιστροφή στον Κάβο Μαλιά

01:18:38 - 01:23:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επανήλθατε στον Κάβο Μαλιά το 1969; Το '69. Είχατε μια ιδέα το πώς είναι, είχε καλυτερεύσει ο φάρος με τα όσα έκανε... η δικτατορία;  Ποικτατορία, προσπαθούσαμε μεταξύ μας να τα βολέψουμε. Μέναμε οι δύο στον φάρο και έβγαινε ένας έξω στο χωριό και έτσι βολευόταν η κατάσταση.

30 χρόνια φαροφύλακας

01:23:49 - 01:29:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και σύνταξη πήρατε; Σύνταξη… Πήρα σύνταξη υποπλοιάρχου, όταν αποστρατεύτηκα. Ναι, εννοώ σε ποια ηλικία πήρατε σύνταξη. Ήμουν 58 χρονών, , η ζωή μου ολόκληρη είναι αυτά. Λοιπόν, ό,τι νομίζεις.  Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε και μου μιλήσατε! Να είσαι καλά κορίτσι μου!

Περίληψη

Ο Ευάγγελος Κυνηγαλάκης αναφέρεται στην Ιταλογερμανική Κατοχή στα Αντικύθηρα και την Κρήτη κατά την περίοδο των παιδικών του χρόνων, καθώς και στη στρατιωτική του θητεία. Κάποια χρόνια αργότερα -και θέλοντας να ακολουθήσει μια διαφορετική εργασία από αυτή που ασκούσαν οι γονείς του- αποφασίζει να φοιτήσει στη Σχολή Φαροφυλάκων. Έχοντας υπηρετήσει σε διάφορους φάρους, το μεγαλύτερο διάστημα το πέρασε στον φάρο του Κάβο Μαλιά από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Μας μιλά για τις συνθήκες διαβίωσης εντός του φάρου και πώς αυτές εκσυγχρονίσθηκαν στην πορεία, για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας, καθώς και για δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά την παραμονή του στον φάρο.

Ευάγγελος Κυνηγαλάκης

Βικτώρια Δελακοβία