Ο τελευταίος φαροφύλακας του Κάβο Μαλιά

Segment 1

Η απόφαση να γίνει φαροφύλακας και οι μεταθέσεις

00:00:00 - 00:18:00

Partial Transcript

Καλησπέρα, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι ημέρα Τρίτη, 30 Ιουνίου του 2020. Βρισκόμαστε εδώ με τον κ. Κυνηγαλάκη Ευάγγελο, στη Νεάπολη Λακαν άτυχος και σκοτώθηκε 28 χρονών, άντρας, παλικάρι σε τροχαίο. Και μου έχει μείνει τώρα το ένα μου παιδί. Αυτά είναι, που λες, η ζωή μου. 

Lead to transcript

Segment 2

Η Κατοχή στα Αντικύθηρα

00:18:00 - 00:21:14

Partial Transcript

Ωραία, να σας ρωτήσω και εγώ κάποια πράγματα. Μου είπατε προηγουμένως ότι ήσασταν 10 χρονών όταν ξεκίνησε η Κατοχή. Πού σας βρήκε καταρχάς να ήταν στην Κρήτη, δεν ξέρω ακριβώς. Πάντως είχε έρθει και στα Αντικύθηρα, ήταν βέβαιο ότι κάποτε ήταν εκεί στα Αντικύθηρα, η οδός εκείνη.

Lead to transcript

Segment 3

Κατά την Κατοχή στην Κρήτη κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του

00:21:14 - 00:28:42

Partial Transcript

Και σας πήγανε στην Κρήτη δηλαδή- Μας κουβαλήσανε όλους στην Κρήτη. Εμείς μας πήγανε σε ένα χωριό στα Μεσόγεια, σε ένα χωριό, πιο πέρα απμα, και κατευθυνόταν πάνω μου και έπεφτα χάμω πρηνηδόν και φώναζα: « Παναγία μου!» Τίποτε άλλο δεν μπορούσα! Την έζησα αυτή την κατάσταση! 

Lead to transcript

Segment 4

Σχολικά χρόνια και στρατιωτική θητεία

00:28:42 - 00:32:32

Partial Transcript

Στα Αντικύθηρα. Εκεί καταλάβατε- Πήγαινα σχολείο, στην τρίτη τάξη στο Δημοτικό και αφού μεσολάβησε η Κατοχή σταμάτησαν τα σχολεία, σταμάτηίχαμε οκτώ του Γυμνασίου τελειόφοιτους τότε, που ήταν ένα το Γυμνάσιο, και εγώ ήμουν 6ος στην επετηρίδα. Τέλος πάντων, να μην στα πολυλογώ-

Lead to transcript

Segment 5

Η ζωή στον φάρο

00:32:32 - 00:34:59

Partial Transcript

Και φτάνετε στον φάρο- Και πήγα στον φάρο. Το '57 σωστά;  Το '57. Όταν πήγατε στον φάρο, είχατε καταλάβει το πόσο μόνος θα είστε; Δηλαδαν τέσσερις φεύγανε οι δύο και έμεναν οι άλλοι δύο και εκτελούσαν βάρδια. Και η βάρδια πόσο ήταν; Τη μισή νύχτα ο ένας τη μισή ο άλλος...

Lead to transcript
Tags
Φάρος

Segment 6

Η νύχτα στον φάρο που του προκαλεί εφιάλτες

00:34:59 - 00:39:06

Partial Transcript

Δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα που έχετε μείνει μέσα στον φάρο χωρίς να βγείτε στο χωριό; Είχα μείνει και μοναχός τρία βράδια, μόνος μου σ μπορέσουμε να το κλείσουμε, να μην μπαίνει ο αέρας και η βροχή μέσα και η θάλασσα και έτσι, διορθώθηκε κάπως η κατάσταση, πέρασε και αυτό!

Lead to transcript

Segment 7

Θέρμανση στον φάρο

00:39:06 - 00:41:42

Partial Transcript

Τον χειμώνα πώς ζεσταινόσασταν; Μιλάω τα πρώτα χρόνια, όχι μετά που σας φέρανε... Σας είπα με τη δικτατορία που- Πιο πριν; Πιο πριν δεν τα παλιά χρόνια, για φωτισμό. Με αμίαντο δούλευε ο φάρος, φωτοβολίδα και με πίεση αέρος, πήγαινε το πετρέλαιο και καιγόταν.  Αυτά που λες…

Lead to transcript

Segment 8

Ναυάγια στον Κάβο Μαλιά

00:41:42 - 00:51:47

Partial Transcript

Ναυάγια να σου πω τώρα τι είδα στον Κάβο Μαλιά τα χρόνια αυτά... Ένας ψαράς ήρθε, από δω από την Καστανιά ήτανε, με τη βάρκα ένα βράδυ, ήντοί, στο σημείο αυτό. Είχαν εξορύξει οι καλογήροι μέσα στον βράχο, δύο δεξαμενές τεράστιες για να μαζεύουν το νερό της βροχής, να υδρεύονται.

Lead to transcript

Segment 9

H ζωή στον φάρο

00:51:47 - 00:58:50

Partial Transcript

Εσείς από αυτό πίνατε; Όχι, εμείς είχαμε μέσα στο κτίριο, στον φάρο, είχαμε μία μικρή στερνούλα, η οποία έβαζε από την ταράτσα του κτηρίουλέα; Έκανες μεγάλο κατόρθωμα». Από λάθος τον πέρασες δηλαδή... Ισχύει οπότε, η θάλασσα ήτανε- Ναι.  Άγρια και επικίνδυνη- Βέβαια, αυτά.

Lead to transcript

Segment 10

Ο φάρος στη Φολέγανδρο

00:58:50 - 01:02:18

Partial Transcript

Θέλω να σας ρωτήσω τώρα… Μου είπατε ότι το 1966 πήγατε στη Φολέγανδρο; Στη Φολέγανδρο. Εκεί πώς ήταν; Εκεί, ο φάρος ήταν στο δυτικό μέρο μπορούσαν να καθίσουν πολλές μέρες, γιατί δεν επαρκούσε το νερό, ήταν το πρόβλημα, της στέρνας το νερό ήταν λίγο και το κάναμε οικονομία.

Lead to transcript

Segment 11

Δυσκολίες στον φάρο λόγω προβλημάτων υγείας

01:02:18 - 01:09:53

Partial Transcript

Όταν αρρωσταίνατε, αφού οι συνθήκες δεν ήταν καλές καθόλου στον Κάβο Μαλιά, έμπαινε η θάλασσα μέσα και... Όταν αρρωσταίνατε τι γινότανε; Β να κάνουμε; Έμεινε εκεί πέρα, γιατί αφού παντρεύτηκα σε αυτό το χωριό, πού να πάω πια; Με εξυπηρετούσε, έστω και δύσκολα… με εξυπηρετούσε.

Lead to transcript

Segment 12

Πολιτικοί εξόριστοι

01:09:53 - 01:12:02

Partial Transcript

Θέλω να ρωτήσω κάτι το '66 για τη Φολέγανδρο, μου αναφέρατε ότι είχαν έρθει κάποιοι εξόριστοι- Τους βουλευτές όλους του Παπανδρέου. Πείξύ για το Ταίναρο, τους άφησα εκεί. Δεν ξέρω τι απέγιναν… τους πήγαν στη Μακρόνησο; Τους αφήσαν ελεύθερους; Δεν ξέρω τι απέγινε στο τέλος. 

Lead to transcript

Segment 13

Ο φάρος στο Ταίναρο

01:12:02 - 01:18:38

Partial Transcript

Και στο Ταίναρο πώς ήταν τα πράγματα; Στο Ταίναρο ήταν πολύ καλά εκεί, όταν πήγα το '68. Το '68 τον Απρίλιο πήγα στο Ταίναρο. Πήγα την οικ πια, δεν είχαν δύναμη και πέσανε στα ριχτά. «Βρε θα μας σκοτώσεις!» φώναζε ο γέρος. Τους ‘έδωσα τα πουλιά και φύγανε και πήγανε στο καλό. 

Lead to transcript

Segment 14

Η έπιστροφή στον Κάβο Μαλιά

01:18:38 - 01:23:49

Partial Transcript

Επανήλθατε στον Κάβο Μαλιά το 1969; Το '69. Είχατε μια ιδέα το πώς είναι, είχε καλυτερεύσει ο φάρος με τα όσα έκανε... η δικτατορία;  Ποικτατορία, προσπαθούσαμε μεταξύ μας να τα βολέψουμε. Μέναμε οι δύο στον φάρο και έβγαινε ένας έξω στο χωριό και έτσι βολευόταν η κατάσταση.

Lead to transcript

Segment 15

30 χρόνια φαροφύλακας

01:23:49 - 01:29:06

Partial Transcript

Και σύνταξη πήρατε; Σύνταξη… Πήρα σύνταξη υποπλοιάρχου, όταν αποστρατεύτηκα. Ναι, εννοώ σε ποια ηλικία πήρατε σύνταξη. Ήμουν 58 χρονών, , η ζωή μου ολόκληρη είναι αυτά. Λοιπόν, ό,τι νομίζεις.  Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε και μου μιλήσατε! Να είσαι καλά κορίτσι μου! 

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Ευάγγελος Κυνηγαλάκης αναφέρεται στην Ιταλογερμανική Κατοχή στα Αντικύθηρα και την Κρήτη κατά την περίοδο των παιδικών του χρόνων, καθώς και στη στρατιωτική του θητεία. Κάποια χρόνια αργότερα -και θέλοντας να ακολουθήσει μια διαφορετική εργασία από αυτή που ασκούσαν οι γονείς του- αποφασίζει να φοιτήσει στη Σχολή Φαροφυλάκων. Έχοντας υπηρετήσει σε διάφορους φάρους, το μεγαλύτερο διάστημα το πέρασε στον φάρο του Κάβο Μαλιά από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Μας μιλά για τις συνθήκες διαβίωσης εντός του φάρου και πώς αυτές εκσυγχρονίσθηκαν στην πορεία, για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας, καθώς και για δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά την παραμονή του στον φάρο.


Narrators

Ευάγγελος Κυνηγαλάκης


Field Reporters

Βικτώρια Δελακοβία


Interview Date

30/06/2020


Duration

88'