Διδάσκοντας ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα: Μία νέα γλωσσολόγος αφηγείται

Ενότητα 1

Ο κλάδος της Γλωσσολογίας και η διδασκαλία σε ελληνόφωνους μαθητές

00:00:00 - 00:13:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πεις το όνομά σου; Καλησπέρα, ονομάζομαι Μαρία Γερανιωτάκη. Είναι Σάββατο 27 Ιουνίου 2020. Είμαι με την Μαρία Γερανιωωσσολογία μπορεί να σε κατευθύνει σε ανεξερεύνητους δρόμους, σου δημιουργεί την ανάγκη και την αγάπη να τους διερευνήσεις. Αυτό και έκανα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Tags
Πανεπιστήμιο ΚρήτηςΕπιστήμηΓλώσσαΦιλολογίαΔιδασκαλίαΜεταπτυχιακές ΣπουδέςΜεταπτυχιακόΕλληνική ΓλώσσαΕκμάθηση ΕλληνικώνΔασκάλαΔάσκαλοςΓλωσσομάθειαΦροντιστήρια

Ενότητα 2

Η ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα και η διδασκαλία της σε αλλόγλωσσους

00:13:38 - 00:23:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφού πέρασαν κάποια χρόνια, επέλεξα να συμμετέχω στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα που ανέφερα προηγουμένως και πήρα και την απόφαση να ξεκινήα τους χ, ψ λόγους θέλουν να μάθουν καλύτερα τα ελληνικά. Τι γίνεται τώρα εδώ; Εδώ έρχεται κάτι επιπλέον που νομίζω ότι χρήζει επεξήγησης.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η έννοια της «κατάκτησης» της γλώσσας και η σύνδεση της διδασκαλίας με τη Γλωσσολογία

00:23:24 - 00:33:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχουμε δύο όρους, «κατάκτηση», «εκμάθηση», οι οποίοι συγχέονται. Γιατί; Όταν ο άλλος έρχεται στην Ελλάδα, αφού είμαστε στην Ελλάδα και μιλάμει, ίσως να ασχοληθεί με κάτι το οποίο δεν πίστευε ότι θα το κάνει. Γι’ αυτό ανέφερα και στην αρχή ότι πρόκειται για έναν πολυσχιδή χώρο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και η ανάγκη ύπαρξης κρατικών υποδομών για τη διδασκαλία ελληνικών σε αλλόγλωσσους

00:33:18 - 00:48:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επιστρέφοντας, λοιπόν, σε αυτό που έλεγα σχετικά με την αναζήτηση κατάλληλων εφαρμογών, δεν είναι μόνο αυτό. Το ερώτημα είναι πώς θα βρεις κέμα κάτι παραπάνω, αν θέλουμε πράγματι να λεγόμαστε πολυπολιτισμική κοινωνία, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και πρακτικά. Στην πράξη τι γίνεται.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η διερεύνηση των στρατηγικών κατανόησης του προφορικού λόγου

00:48:42 - 01:05:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επιπλέον, ο κάθε εκπαιδευτικός που θέλει να διδάξει σε αλλόγλωσσους... Και γιατί το λέω αυτό, γιατί έχει γίνει λίγο μόδα, το ότι όλοι μπορούυ. Μ’ ένα... κάπως διαφορετικά. Πράγματι. Και εύχομαι να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Σε ευχαριστώ. Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η Μαρία Γερανιωτάκη είναι μία νεαρή φιλόλογος-γλωσσολόγος, που σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχει ειδικευτεί στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας. Μέσα από την αφήγησή της, μας εισάγει στον μαγικό κόσμο της Γλωσσολογίας και εν συνεχεία, μας παρουσιάζει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και συνθήκες της διδασκαλίας των ελληνικών σε αλλόγλωσσους. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία, καθώς η γλώσσα είναι πολιτισμός και η γνώση της συνιστά πυλώνα της ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία.


Αφηγητές/τριες

Μαρία Γερανιωτάκη


Ερευνητές/τριες

Εμμανουήλ Κανδεράκης


Δεκαετίες

Ιστορικά Γεγονότα

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

26/06/2020


Διάρκεια

65'