Γερμανική Κατοχή, Δεκεμβριανά και Εμφύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Αναμνήσεις από την έναρξη του πολέμου και την Κατοχή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Δημήτριος Δούκας, είμαι Αθηναίος, καταγωγή από πατέρα Σπαρτιάτης και από μητέρα Χίος, πολιτικός μηχανικός και διάφορες άλλες με τα χέρια, τον δαγκώνανε, ώσπου να τον σώσει ο κόσμος και λοιπά και είχε γίνει αιμάτινη μάζα. Τέτοια πράγματα ήταν της παιδικής ηλικίας.

Ζώντας τον Εμφύλιο στην Αθήνα

00:22:57 - 00:24:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, όταν ξεκίνησε ο Εμφύλιος, εσείς ήσασταν στην Αθήνα ακόμα; Εκεί μείναμε, ναι. Πώς ήταν η εικόνα της Αθήνας τότε, επί Εμφυλίου; Δεν α, που μας βοήθησαν στην κατοχική, δίναμε αυτά σε κάποιον τσαγκάρη και αυτός μας έβρισκε ορισμένα τρόφιμα. Γενικά υπήρχε πρόβλημα τροφίμων.

Αναμνήσεις από την Κατοχή

00:24:18 - 00:30:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αποκλείονταν από ό,τι καταλαβαίνω, λόγω επεισοδίων ή γεγονότων, αποκλείονταν και περιοχές της πόλης. Όχι, εκεί ήμαστε στην περιοχή που., Ε.Λ.Α.Σ., Ε.Δ.Ε.Σ., ξέρω 'γω; Κάτι τέτοιο. Αντάρτες. Ωραία, σας ευχαριστώ, δεν έχετε να προσθέσετε τίποτα πάνω σε αυτή την περίοδο...

Το σχολείο και οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Πολυτεχνείο

00:30:02 - 00:36:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για τον πόλεμο, όχι. Μετά είμαστε στο δημοτικό, στο δημοτικό υπήρχε μεγάλο μπέρδεμα, διότι εγώ πήγα 8 χρονών στο δημοτικό, τα άλλα τα 'χα κεριέργως ο καθηγητής το εξετίμησε αυτό και μου έβαλε 10. Κι έτσι μπήκα. Σταματάμε εδώ και κάνουμε μετά καινούρια. Λοιπόν, ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο Δημήτρης Δούκας, όντας κάτοικος Αθηνών, μας εξιστορεί γεγονότα και περιστατικά από τη Γερμανική Κατοχή στην Αθήνα. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν αυτόν και την οικογένειά του να μετακινηθούν προς την επαρχία, όπου μας περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των ανθρώπων που βρέθηκαν στο χωριό. Με τη λήξη του πολέμου επιστρέφουν στην Αθήνα, όπου το κλίμα παραμένει έντονο, καθώς ακολουθούν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος. Τέλος, κλείνει με κάποια στοιχεία για τα σχολεία εκείνης της εποχής και τη διαδικασία εισαγωγής στο Πολυτεχνείο.

Δημήτρης Δούκας

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος