Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ικαρίας

Τα καλοκαίρια στον Αρμενιστή και η απαρχή της τουριστικής ανάπτυξης του χωριού

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορείτε να μου πείτε το όνομά σας; Ονομάζομαι Άγγελος Καλοκαιρινός. Εγώ είμαι η Χρυσάνθη Φώτη, είμαι ερευνήτρια με το Istorima, είναι Πκίνησαν όλα. Και το είδα με τα μάτια μου αυτό! Εσύ πόσων χρονών ήσουν τότε; Εγώ γεννήθηκα το 1957, τότε ήμουν 25 χρονών; Εκεί, 23 χρονών.

Η μόνιμη εγκατάσταση στο νησί

00:09:03 - 00:20:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά μου είπες ότι ήρθατε και μείνατε εδώ πέρα. Ναι, ήρθαμε και μείναμε μετά εδώ, πολύ μετά, πολλά χρόνια μετά, είκοσι χρόνια μετά. Πώε στα χέρια της, κι εγώ βοηθούσα. Μετά ασχολήθηκα με τα αγροτικά, επίσης, πάρα πολύ, γιατί είχαμε κτήματα, και συνέχιζα να διδάσκω Αγγλικά.

Η αναβίωση, η αξιοποίηση και η χαρτογράφηση των μονοπατιών

00:20:24 - 00:32:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και κάποια στιγμή, καθώς ήδη τα καλοκαίρια δούλευα με ξένους, είτε με τουριστικά γραφεία είτε μόνος μου, προέκυψε, είδα ότι δεν φτάνει να πηημα, πάντα υπάρχει το αγκάθι, να δεις, να ξεπεράσεις εκείνο, να ξεπεράσεις το άλλο. Είναι ένας συνεχής αγώνας. Αν είσαι αγωνιστής πας καλά.

Μοναδικές ανακαλύψεις και η οργάνωση των εξερευνήσεων

00:32:51 - 00:58:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλεις να μου περιγράψεις λίγο ένα μέρος ή κάποια μέρη που ανακαλύψατε ενώ ψάχνατε τα μονοπάτια και δεν το περιμένατε; Ε, ναι, τέτοια, τέτο, πίνουμε και τρώμε και χορεύουμε μαζί και περνάμε καλά, και μετά μπορεί να ξαναβρεθούμε μετά από δύο χρόνια και θα είναι σαν να ήτανε χθες.

Περίληψη

Ο Άγγελος Καλοκαιρινός ζει μόνιμα στην Ικαρία –από επιλογή– με την οικογένειά του εδώ και τριάντα πέντε χρόνια. Περιγράφει τα καλοκαίρια του στο χωριό Αρμενιστής και το πώς βίωσε τη μετάβαση του Αρμενιστή από ψαροχώρι σε ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού. Εξιστορεί το πώς αποφάσισαν με τη γυναίκα του να εγκατασταθούν στην Ικαρία και το πώς, από την ενασχόλησή του με τον εναλλακτικό τουρισμό, είδε με άλλο μάτι το νησί και τον φυσικό πλούτο που αυτό προσέφερε. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού-Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξερεύνηση και ανάδειξη πολλών μονοπατιών του τόπου. Τα ξεχωριστά τοπία της Ικαρίας ζωντανεύουν μέσα από την αφήγησή του και η πεζοπορία γίνεται μια εμπειρία σύνδεσης με τη φύση και τους ανθρώπους.

Άγγελος Καλοκαιρινός

Χρυσάνθη Φώτη