«Ραντεβού στην Αθήνα»: Μία Ελληνίδα της Πόλης θυμάται

Τα σχολικά χρόνια της αφηγήτριας και τα Σεπτεμβριανά

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας. Είμαι η Ελίνα από το Istorima και ήρθα να ακούσω και τη δική σας ιστορία. Θα μπορούσατε να μου πείτε πώς σας λένε; Λέγομαι Εύα μείς, δεν ήθελε. Κι έτσι, τέλος πάντων, τελικά ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, πότε έτσι, πότε αλλιώς, για να μη λέω και πολλά και τα ίδια πάλι.

Μια θεατρική παράσταση που απαγορεύτηκε και η απόφαση να φύγει από την Πόλη

00:16:02 - 00:34:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ένα περιστατικό όμως, που εμάς έτσι μας σημάδεψε και μας πόνεσε πάρα πολύ και καταλάβαμε ότι πια δεν έχουμε ζωή, ήτανε όταν ήμασταν Γ’ Λο πολύ έχουνε συζητηθεί, έχουνε ειπωθεί κι από άλλους και να μην τα επαναλαμβάνουμε και γινόμαστε και κουραστικοί. Αν θες να ρωτήσεις κάτι.

Η Τένεδος

00:34:59 - 00:51:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ θα ήθελα να ακούσω για την Τένεδο, εάν θέλετε κι εσείς. Εννοώ, άμα δεν μπαίνετε σε δύσκολη θέση. Όχι, καθόλου. Εγώ βέβαια δεν ζούσα σα θέλουμε να τα ψάξουμε, μπορούμε να βρούμε, αλλά νομίζω ότι αρκετά χαρακτηριστικά αυτά που είπα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ ευχαριστώ, πολύ.

Περίληψη

Η Εύα Μελαχροινού γεννήθηκε στην Τένεδο το 1945 και από τριών ετών ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέντευξή της, μιλάει για τα σχολικά της χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Ακόμη, ανασύρει μνήμες από τα Σεπτεμβριανά του 1955, μια τραυματική εμπειρία τόσο για την ίδια όσο και για τους Ρωμιούς της Πόλης συνολικά. Στη συνέχεια, αναφέρεται αφενός σε μια σχολική θεατρική παράσταση η οποία απαγορεύτηκε λόγω αναφοράς στην Κύπρο και αφετέρου στην απόφασή της να μετοικίσει στην Αθήνα. Κλείνοντας, μιλάει για την Τένεδο και τις αλλαγές που έχει υποστεί το νησί με την πάροδο των χρόνων.

Ευαγγελία Μελαχροινού

Ελένη Δεμιρτζιόγλου