Ιστορίες από τα ράφια του Παλαιοβιβλιοπωλείου Θεσσαλονίκης

Ο πατέρας της αφηγήτριας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ξεκινάμε. Πες μου το όνομά σου. Το όνομά μου είναι Δέσποινα Kαραμουζά. Λοιπόν, είναι Παρασκευή 22 Οκτωβρίου. Είμαι με την κυρίαι με την αδερφή μου ακόμα, από πίσω είχανε γραμμένα τηλέφωνα και βιβλία. Είναι αυτό που είπες, οι ιδιοφυΐες είναι χαοτικές. Όντως. Ναι.

Οι ιστορίες των βιβλίων που βρίσκονται στο παλαιοβιβλιοπωλείο

00:19:17 - 00:33:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου άρεσε τρομερά η εικόνα που μου έδωσες για τον πατέρα σου που ψάχνει μέσα στα βιβλία και βρίσκει τσακισμένες σελίδες, βρίσκει πραγματάκ και Ειρήνη με δέος, «τι είναι αυτό»; Και τελικά τι είναι; Ένα ρομαντικό, ένα ερωτικό μυθιστόρημα είναι δηλαδή, δεν είναι και κάτι φοβερό.

Η αφηγήτρια ως αναγνώστρια

00:33:00 - 00:38:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι τύπου αναγνώστριας είσαι;  Εγώ είμαι δίκαιη αναγνώστρια. Δηλαδή; Δηλαδή δεν θα πω: «Πώς γράφει έτσι αυτός, δεν μου αρέσει αυτό, δράφει η ταυτότητα τους δημοσιογράφος, όπως δεν είναι όλοι καθηγητές, ασχέτως αν διδάσκουν. Εγώ αυτής της γνώμης είμαι. Συμφωνώ.  Ωραία.

Το παλαιοβιβλιοπωλείο: Η τοποθεσία, η διαρρύθμιση, οι πελάτες και η αποστολή του

00:38:19 - 00:57:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να πάμε λίγο στο σήμερα. Θα μπορούσες να μου περιγράψεις λίγο τον χώρο του παλαιοβιβλιοπωλείου για να, να έτσι δώσουμε μία εικόνα; πάρχει αυτό το πράγμα αλλού. Εγώ δεν το έχω δει δηλαδή στην Ελλάδα. Έχουν γυριστεί ταινίες μες στο μαγαζί, έχουν γίνει φωτο – Ναι, απορείς!

Οι συμμετοχές σε φεστιβάλ και οι διαφημίσεις

00:57:25 - 01:06:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλήθεια; Ταινία που πήρε μέρος στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα, βεβαία όχι στο διαγωνιστικό γιατί. Και μάλιστα έπαιξε ι πολλά σινεμά η Θεσσαλονίκη, ο κόσμος πήγαινε και επειδή συνήθως οι σινεφίλ διαβάζουν κιόλας, ασχολούνται, είναι λίγο παρεμφερές το χόμπι.

Instagram, Bookstagram και η προσαρμογή στις νέες ανάγκες

01:06:44 - 01:20:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήθελα να σε ρωτήσω για αυτό. Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που θα έρθουνε στο παλαιοβιβλιοπωλείο, σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο και στη Παξει κάθε μέρα βάζω, αυτή τη δουλειά κάνω τώρα, έχω πέσει με τα μούτρα. Και προσπαθώ να τα κάνω όλα μόνη μου, πράγμα που δεν γίνεται βέβαια.

Η δραστηριότητα του βιβλιοπωλείου και η κίνηση ανά τα χρόνια

01:20:24 - 01:43:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο κορονοϊός πώς έχει επηρεάσει τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου; Πάρα πολύ. Πάρα πολύ, γιατί καταρχήν τα μαγαζιά ήταν κλειστά πόσο καιρό γα στο ραδιόφωνο. Εντάξει. Πριν 12 χρόνια ας πούμε. Δεν ήταν κάτι που έκανα από μικρή, ούτε το είχε κανένα τρελό όνειρο. Προέκυψε και πήγα.

Η ενασχόληση με το ραδιόφωνο

01:43:05 - 01:52:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς προέκυψε, ήθελα να σε ρωτήσω. Ναι, προέκυψε γιατί άκουγα «1055» και μόλις είχαν γίνει τα Facebook και αυτά και τους είχα κάνει φίλουαίζει να μην έχω διαβάσει Πηνελόπη Δέλτα και αυτά που διαβάζουν όλοι. Δεν διάβαζα εκείνη την περίοδο. Από τα 18 και μετά άρχισα να διαβάζω.

Η αποτίμηση και οι στόχοι για το μέλλον

01:52:14 - 02:08:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μέσα στο μαγαζί. Ναι μέσα στο μαγαζί. Αν και το μαγαζί το είχαμε δεν… δεν ξέρω, δεν ήμουνα πολύ της μελέτης γενικώς, ούτε στο σχολείο ούμένα μου άρεσε που τα ξαναείπα όλα αυτά. Σίγουρα έχω ξεχάσει αλλά δεν πειράζει. Θα με πάρεις τηλέφωνο να ξανάρθω! Το κλείνω! Σε ευχαριστώ!

Περίληψη

Η Δέσποινα Καραμουζά έχει ένα μαγικό μαγαζί. Ένα μαγαζί που, εδώ και 40 χρόνια, αποτελεί ορόσημο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα μαγαζί που κρύβει την δική του ιστορία αλλά και αμέτρητες άλλες ιστορίες, που και αυτές κρύβουν μέσα τους άλλες ιστορίες. Φαντάσου έναν χώρο γεμάτο βιβλία μέχρι το ταβάνι. Σε κάθε ράφι, όλα στοιχισμένα, βιβλία που γνώρισαν άλλοτε κάποια άλλα χέρια, κάποια άλλη αγκαλιά. Βιβλία με τσακισμένες σελίδες σε σημεία αξιομνημόνευτα, με τους σελιδοδείκτες τους ακόμα ανάμεσα στις σελίδες. Βιβλία που κάποια στιγμή, κάποιος, σημείωσε το όνομά του ή εξομολογήθηκε την αγάπη του. Πρόκειται για την Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, το παλαιοβιβλιοπωλείο που άνοιξε ο πατέρας της από χόμπι και που έφτασε να είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Δέσποινα Καραμουζά

Μαρία Μιχαλάκη