Πατέρας δεν γίνεσαι από τα γονίδια

Γνωριμία με αφηγητή και ιστορικό οικογένειάς του

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησ πέρα. Είμαι ο Ορέστης από το Istorima. Είναι 27 Μαρτίου του 2021. Βρισκόμαστε στο μαγευτικό Λυκαβηττό. Είμαι μαζί με τον [Δ.Α.], o οπί το φέρανε οι συνθήκες. Δεν ήταν πετυχημένος γάμος. Μείνανε μαζί δύο χρόνια με αποτέλεσμα εγώ να μην θυμάμαι καθόλου τους γονείς μου μαζί.

Χλιαρή σχέση με πατέρα VS καλές σχέσεις με μητέρα και πατριό

00:03:12 - 00:05:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δηλαδή, μόνο όταν ο πατέρας μου με έπαιρνε από το σπίτι, μιλούσε με τη μάνα μου για εμένα, για το σχολείο, για το πώς πάω, τι κάνω και το οτ μητέρα σου επιλέγει και εσένα ταυτόχρονα, αισθανόμουνα γενικά αυτό, ότι έχει χρόνο να μου δώσει και ενέργεια να μου δώσει. Πολύ σημαντικό.

Τεστ DNA και χλιαρή σχέση με πατέρα VS καλές σχέσεις με μητέρα και πατριό

00:05:51 - 00:17:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε εκείνα τα χρόνια, γύρω στα 5 με 6, είναι και η μοναδική ανάμνηση που έχω με τους γονείς μου κάπου εκτός από το σπίτι μου, από την πόρτα τ όριαμ αφού δεν μου βάζει ο πατέρας μου; Ήταν αυτό. Και αισθανόμουν ότι τον εξάντλησα τελείως. Δεν ήθελε να με δει μετά από αυτό, ας πούμε.

00:17:05 - 00:28:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και όντως μετά από αυτό κάναμε κάνα μήνα να βρεθούμε με τον πατέρα μου. Και γενικά ήταν ότι αισθάνθηκα και με αυτό το γεγονός και με αυτό το «Ξέρεις τι; Είχα αυτό το πρόβλημα στη δουλειά». Τον εμπιστεύομαι ότι η γνώμη του θα μετρήσει, ότι αυτό που θα μου πει θα με πάει παρακάτω.

Οικογένεια επίκτητη αλλά αληθινή

00:28:03 - 00:31:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχεις κάποια ανάμνηση, ας πούμε, από την παιδική σου ηλικία που να θυμάσαι τον πατριό σου έτσι ζεστά όπως τον περιγράφεις; Ναι, εννοείται. ξία. Ακριβώς. Και νομίζω αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωσή σου, πραγματικά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ, Ορέστη.

Περίληψη

Στη συγκεκριμένη αφήγηση θα ακούσουμε τον «Θ.» να προσφωνεί δύο πρόσωπα ως «πατέρα». Με τον έναν έχει δεσμό αίματος, με τον άλλον ανατροφής. Τελικά τα γονίδια είναι ικανά από μόνα τους να ορίσουν κάποιον για πατέρα σου ή ο ρόλος του πατέρα είναι κοινωνικός ρόλος; Ο αφηγητής απαντάει το δεύτερο και εξηγεί το γιατί περιγράφοντας χλιαρές στιγμές από εξόδους και ταξίδια με τον πατέρα του σε αντιπαραβολή με όμορφες ή έντονες στιγμές με τον πατριό του.

Θ. "Ψευδώνυμο"

Ορέστης Φακορέλλης