Ιστορία ζωής: Στο χωριό «προδότης», στην πόλη «κομμουνιστής», επιβίωσε με «όπλο» του το χιούμορ

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στον πόλεμο και η μετανάστευση στην Αμερική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μας πείτε το όνομά σας; Μέρμηγκας Γεώργιος του Ιωάννου. Είμαι η Καττή Αγγελική, ερευνήτρια του Istorima, βρί τώρα να σταθώ στα πόδια μου και δεν ξέρω πού θα καταντήσουμε. Έφτασα 90 χρονών και λέω ό,τι πει ο Θεός. Τίποτα άλλο. Αυτή είναι η ζωή μου.

Οι σκληρές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και το χιούμορ ως όπλο

00:17:53 - 00:39:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ συγκινητική, κύριε Γιώργο, η ζωή σας. Δύσκολα χρόνια περάσατε. Πολύ δύσκολα χρόνια, πολύ δύσκολα χρόνια! Έτσι, μείνατε ορφανός από ποου θα την έτρωγε, θα ήμουν εγώ. Ή από τον Παυλάκο ή από εκείνωνε. Συγκλονιστικά πράγματα μας λέτε. Συγκλονιστικά πράγματα, συγκλονιστικά!

Η γνωριμία με τη γυναίκα του, η μουσική και το ταλέντο στη στιχουργική

00:39:16 - 00:59:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να πάμε όμως και στα ευχάριστα. Να πάμε και σε κάνα ευχάριστο. Ναι. Να μου πείτε. Να πούμε κάνα κωμικό να γελάσουμε. Και να μου πείτε κακυρα και θα σαλπάρει και από το μουράγιο θε να χαθεί και μες στο σούρουπο χωρίς κουράγιο, βλέπω το μνήμα μου πολύ βαθύ. Αυτό της έστειλα.

Οι φάρσες στους συγχωριανούς και τα ανέκδοτα

00:59:31 - 01:14:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ συγκινητικά. Κύριε Γιώργο, δεν ξέρω, τι άλλο θα θέλατε να πούμε; Θέλετε να πούμε και τίποτα ιστορίες από παλιά που είχατε... αστείες ισ Όχι, αλίμονο. Αλίμονο! Τέτοια πράγματα πρέπει να ακούγονται. Ευχαριστούμε πολύ! Δεν βαριέσαι. Και εγώ, κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Περίληψη

Ο κύριος Γιώργος χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος της πλάκας από όλους στο χωριό του και η συνέντευξή μας αναμένεται να έχει ως θέμα τα ευτράπελα του χωριού. Ωστόσο, ο κύριος Γιώργος κάνει μια αναδρομή σε κομβικά σημεία της ζωής του, που κάθε άλλο παρά κωμικά μπορούν να θεωρηθούν. Τα δύσκολα νεανικά του χρόνια κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, τον οδήγησαν στη μετανάστευση στην Αμερική. Τα χρόνια στην Αμερική, υπήρξαν εξίσου σκληρά και δύσκολα. Έκανε μια αγαπημένη οικογένεια και όλοι μαζί επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει κάνει δύναμη το χιούμορ του, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες τις ζωής. Με ιδιαίτερο ταλέντο στη στιχουργική και το τραγούδι, μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν σκαρώνοντας φάρσες.

Γεώργιος Μέρμηγκας

Αγγελική Καττή