«'Eχουν περάσει είκοσι τέσσερα χρόνια και παντού, όπου και να πάω, λένε: "Η κοπέλα που έκανε ισοπαλία με τον Κασπάροφ"»

Βιογραφικά στοιχεία, σπουδές και τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης με το σκάκι

00:00:00 - 00:16:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Θα μας πείτε το όνομά σας; Ονομάζομαι Πετσετίδη Μαρία. Είναι Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, είμαι με την Πετσετίδη Μαρία, βρισκόμαα να κάνω και αυτό το ταξίδι. Και κάπως εκεί μου ξανάρχισε η επιθυμία να συμμετέχω σε αγώνες, να αρχίσω πάλι δηλαδή να συμμετέχω σε αγώνες.

Tags
ΣκάκιΠοτοποιίαΠρωτάθλημαΠρωταθλητισμόςΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιδική ΗλικίαΜαθηματικάΕ.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)ΔιάβασμαΒιβλίοΒιβλίαΕκπαίδευσηΠαιδικά ΠαιχνίδιαΠαιχνίδιΠαιχνίδιαΨυχολογίαΦροντιστήριαΔιδασκαλίαΠανελλήνιο ΠρωτάθλημαΣχολείοΣχολείαΣχολικά ΧρόνιαΣχολικές ΕμπειρίεςΣχολική Ζωή

Η ισοπαλία με τον Κασπάροφ

00:16:27 - 00:36:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μαρία, η 5η Σεπτεμβρίου 1996 είναι μία ημέρα που θα θυμάσαι για πάντα; Ναι, εννοείται! Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου! Ναι, τότε έγινσε ότι δεν έκανε λάθος, αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση που το θυμόταν. Ήταν τότε δεκαεννιά χρόνια μετά δηλαδή από το… Ναι, το '15, το 2015.

Συμμετοχές σε συλλόγους και πρωταθλήματα, η διδασκαλία και τα οφέλη του σκακιού

00:36:33 - 00:49:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μαρία, ποια ήταν η πορεία και διαδρομή σου όλα αυτά τα χρόνια στο σκάκι; Έχεις περιγράψει, βέβαια, αρκετές καμπές στην πορεία σου, αλλά πεςο να κάτσεις να τα σκεφτείς και όλα από όλες τις πλευρές δεν βοηθάει σε όλα τα πράγματα! Στα περισσότερα, όμως, νομίζω ότι είναι πολύ καλό.

Ο πατέρας της αφηγήτριας, Δημήτρης Πετσετίδης, και κάποια τελικά συμπεράσματα

00:49:51 - 01:11:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο πατέρας σου ήταν καθηγητής Μαθηματικών, πεζογράφος, γελοιογράφος και δεινός σκακιστής. Πες μου κατ’ αρχ άς αν το είχες κερδίσει ποτέ. Λ πραγματικότητα, με όλα τα χαρακτηριστικά του σκακιού. Μαρία, σ’ ευχαριστώ θερμά για όσα αφηγήθηκες και μοιράστηκες σήμερα. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Η Μαρία Πετσετίδη ξεκινά την αφήγησή της ανατρέχοντας σε αναμνήσεις από τη Σπάρτη, στη ζωή της ως φοιτήτρια στα Εξάρχεια, αλλά και στην επαφή της με το σκάκι από μικρή ηλικία. Εξηγεί τη μεθοδολογία της και θυμάται αγώνες στους οποίους συμμετείχε. Περιγράφει αναλυτικά την παρτίδα που έπαιξε με τον Γκάρι Κασπάροφ το 1996 στην Κέρκυρα, όπου και πέτυχε ισοπαλία, αλλά και τη συνάντησή τους στην Αθήνα σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα. Επιπλέον, μιλά για τα οφέλη που αποκομίζει ο σκακιστής μέσα από το άθλημα, αλλά και για τα στοιχεία που καθιστούν ικανό έναν σκακιστή. Τέλος, αναφέρεται στον πατέρα της, τον μαθηματικό, διηγηματογράφο και γελοιογράφο Δημήτρη Πετσετίδη, μιλώντας για τη γραφή του, για τα διδάγματά του και για αναμνήσεις από το φροντιστήριο Μαθηματικών που διατηρούσε.

Μαρία Πετσετίδη

Γεωργία Ασημακοπούλου