Μύθοι και θρύλοι της Ύδρας

Το σβήσιμο των ηφαιστείων από τον Ηρακλή και η Λερναία Ύδρα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, σήμερα είναι 30 Απριλίου του 2023 και βρισκόμαστε στην Ύδρα. Εγώ είμαι η Βάλια Θεοδωρίδη, ερευνήτρια στο Istorima και είμαι μαζτώδη κεφάλια της Ύδρας. Ένας είναι και η Σπηλιά, η οποία έχει και αυτή έναν ξεχωριστό άλλο μύθο, πολύ σπουδαίο, που θα τον πούμε παρακάτω.

Το βουνό Ζάστανι

00:07:07 - 00:15:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάρα πολύ ωραία! Το επόμενο που θέλω να πούμε είναι για το Ζάστανι.  Το θρυλικό βουνό, με τον απότομο εκείνο γκρεμνό, γκρεμό, το Ζάστανο, Ζναι υπαρκτός, είναι ζωντανός, και έτσι έχουμε τη φροντίδα πλέον όλων των μεγάλων ανθρώπων, που η κοινωνία μας πρέπει να τη δίνει απλόχερα.

Το φίδι-δράκος που μόλυνε την Ύδρα

00:15:13 - 00:25:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και υπάρχει και κάποιος άλλος θρύλος για έναν δράκο, ένα φίδι που μόλυνε το νησί;  Πού το ανακάλυψες, βρε Βάλια μου, αυτό; Πω πω, σπουδαία καν, λοιπόν, από αυτό το τεράστιο θηρίο και έτσι πέρασε στον θρύλο. Ας το έχουμε μόνο στον θρύλο να το θυμόμαστε. Μπράβο, Βάλια! Θαυμάσια!

Το «Ποδαράκι του Χριστού»

00:25:21 - 00:29:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ ωραία! Λοιπόν, τώρα το επόμενο στη σειρά που θα ήθελα να πούμε είναι για το «Ποδαράκι του Χριστού».  Ωραία ιδέα. Εισαγωγικά στη λέξη τες στην οικογένειά μου, αλλά και γνωστούς των δικών μου ανθρώπων, και μάλιστα από δυο τρεις πηγές λίγο με μια μικρή, πολύ μικρή παραλλαγή.

Νεράιδες και Καλαμοδόντες

00:29:34 - 00:35:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα, πάρα πολύ ωραία. Τώρα θέλω να περάσουμε στις Καλαμοδόντες.  Πω πω, πού τις βρήκες! Βάλια μου, μου επιτρέπεις να πιω μια γουλιά νερ τυλιγμένοι, αλλά ποτέ δεν ξαναπήγαμε τα μεσημέρια έξω στους δρόμους με τον μεγάλο ήλιο. Πηγαίναμε το απόγευμα που ήταν ήσυχα τα πράγματα.

Τα στοιχειά κάτω από το γεφύρι του Βλυχού

00:35:58 - 00:39:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, και έχω ακούσει και για κάτι στοιχειά που υπήρχανε κάτω, λέει, από τη γέφυρα στον Βλυχό! Ναι, στις γέφυρες πάντα κρατάει, λέει, ένα στ γενιά. Για να τη ζήσει κανείς την Ύδρα και να την ευχαριστηθεί και να την περιηγηθεί και να τη γνωρίσει, χρειάζεται να έρθει πολλές φορές.

Τα Καλά Πηγάδια

00:39:21 - 00:43:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να πούμε και έναν άλλο θρύλο που έχει σχέση με το νερό; Ωραία! Τα Καλά Πηγάδια ξέρεις πού είναι. Τα Καλά Πηγάδια, λοιπόν, είναι ανεβαίνονταςκρυστάλλινο, καθαρό και εύγευστο και ευκολοχώνευτο! Πού το πας αυτό; Έτσι, έτσι. Σ' άρεσε, Βάλια μου;   Παρά πολύ!   Χαίρομαι πάρα πολύ.

Η Σπηλιά του Μπαϊράμι

00:43:00 - 00:59:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάμε, λοιπόν, τώρα στον θρύλο με τη Σπηλιά του Μπαϊράμι;  Πού την ανακάλυψες; Τη σπηλιά του Μπαϊράμι! Μπράβο, μπράβο, Βάλια! Έχεις ακούσει και εμείς οι Έλληνες, όπως ξέρεις, δεν έχουμε μυθολογία, έχουμε προϊστορία κρυμμένη έντεχνα μέσα στον λόγο του μύθου, για να διαιωνίζεται!

Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

00:59:38 - 01:01:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι εκείνο που είπαμε; Ποτέ το είχαμε πει; «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Λέει ο μύθος ότι οι ναυτικοί της Ύδρας, όταν συναντούσαν γοργόνα μου;  Πάρα πολύ. Πάρα πολύ.  Να 'σαι καλά. Είσαι σπουδαίο κορίτσι. Και σπουδαίος επιστήμονας. Έτσι εξαιρετική και εκλεκτή, όπως πάντα.

Η εικόνα της Παναγιάς της Φανερωμένης

01:01:13 - 01:22:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Το τελευταίο, λοιπόν, που θα πούμε είναι για την εικόνα της Παναγιάς της Φανερωμένης.  Της Φανερωμένης. Πω πω, παι καλά και εγώ σε ευχαριστώ, Βάλια, που μου έδωσες την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σου.  Να 'στε καλά.  Και εσύ να 'σαι καλά. Χαίρετε.

Περίληψη

Ο κύριος Τάκης, λάτρης της ιστορίας και της λαογραφίας του νησιού του, μας ταξιδεύει με διάφορους μύθους και θρύλους σε μακρινές εποχές της Ύδρας, από τη μυθολογική περίοδο μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα! Οι ντόπιοι δημιουργούσαν διάφορες λαϊκές αφηγήσεις, που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, τα βράδια στις αυλές από τις γιαγιάδες, σε καθημερινές συζητήσεις, σε μεσημεριανά τραπέζια με συγγενείς και στις αλάνες. Μέσω των αφηγήσεων αυτών οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δώσουν μια εξήγηση σε οτιδήποτε συνέβαινε, να φοβερίσουν τα μικρότερα παιδιά, να προβληματίσουν, αλλά και να διδάξουν. Η αφήγηση του κύριου Τάκη μας αποζημιώνει και μας μαγεύει!

Παναγιώτης Τσίτσιζας-Αμοργιανός

Ευαγγελία Θεοδωρίδη