«Ατρόμητος βάδισε προς το θάνατο»: αναμνήσεις ενός αυτόπτη μάρτυρα από τη δολοφονία Λαμπράκη

Παιδικά χρόνια, ιστορικό οικογένειας και η ένταξη στην Αριστερά

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Σήμερα έχουμε Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Ρετζικίου. Εγώ είμαι ο Κωστής Κοτσώνης, Ερευ ς ήτανε συνεχής. Μες στο κλίμα αυτό πολιτικοποιήθηκα από 5 χρονών, 6 ετών.   Νομίζω ήταν αναμενόμενο προφανώς.   Και όλη η οικογένεια.

PoliticsLaw

Τα προεόρτια της ομιλίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη

00:10:11 - 00:15:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και ερχόμενοι τώρα σιγά-σιγά στο βασικό θέμα, εσείς είχατε κάποια σχέση με την ΕΔΑ, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη από πιο παλιά;   Ναι, μεειραιά. Αυτά τα ήξερα από πολύ νέος, από 15 χρονών, το βαλκανιονίκης, στο μήκος, 100 μέτρα, 200 μέτρα, εμπόδια κτλ. Στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Η ατίμωση του Γρηγόρη Λαμπράκη μετά θάνατον

00:15:07 - 00:16:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μια που λέτε, επ’ ευκαιρία, καλά μού τα θυμίζετε, με την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Κόκκαλη από το ελληνικό δημόσιο με κυβέρου δεν τιμήσαν καθόλου τη μνήμη του ακόμα και στο θέμα αυτό, το θέμα του αθλητισμού, που είχε φέρει είκοσι πέντε μετάλλια ως βαλκανιονίκης.

Τα ανησυχητικά σημάδια πριν την ομιλία και η ανάγκη σχεδίου προστασίας

00:16:14 - 00:24:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και ερχόμενοι τώρα σιγά-σιγά στο κυρίως ζήτημα, το ζήτημα της δολοφονίας, ισχύει ότι ο Λαμπράκης είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του ήλασσόμενα άτομα, δηλαδή όργανα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όταν λέμε Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ήτανε απλώς ένας μηχανισμός αντικομουνιστικός.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της ομιλίας

00:24:32 - 00:29:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Οπότε, την ημέρα της δολοφονίας, την ημέρα της ομιλίας για αρχή, εσείς ήσασταν στο πανεπιστήμιο.   Πανεπιστήμιο και πήγα στην ομιλίαοτείνει, βέβαια, και πούλμαν, να μας βάλουν σε πούλμαν, που δεν δεχτήκαμε, έτσι; Αυτά τα ξέρεις. Αυτά είναι όλα μες στα σχέδια δολοφονίας.

Περιγραφή του σημείου όπου έγινε η ομιλία και η δολοφονία - τι αντίκρισε ο Αφηγητής φτάνοντας εκεί

00:29:07 - 00:37:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα ξέρω. Θα τα πούμε…   Αυτά, όμως, είναι τα μεταγενέστερα. Τα σχέδια της δολοφονίας είναι και πριν. Η αλλαγή του χώρου, βασικά.   Πιστεύεουμε συγκέντρωση. Βγήκαμε μόνο τριάντα —ούτε τριάντα—, δεκαπέντε με δεκαεφτά άτομα βγήκαμε μόνο. Και όλοι επάνω κλειστήκαμε από την πόρτα.

Περιγραφή της ομιλίας και της κατάστασης που επικρατούσε απ' έξω

00:37:17 - 00:42:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν, λοιπόν, ήρθε ο Λαμπράκης πάνω με το χτύπημα στον κρόταφο, θυμάστε λίγο πώς ήταν; Δηλαδή ζαλιζόταν; Φαινόταν κάπως;   Ναι, είχε μία αυαμπούκους; Πώς αντέδρασαν;   Καμία! Αυτοί είχαν την ανοχή της αστυνομίας. Τι να αντιδράσουν; Οι πέτρες πέτρες και τα ουρλιαχτά ουρλιαχτά.

Η αποχώρηση του Λαμπράκη από την αίθουσα προς το δρόμο

00:42:48 - 00:46:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Τελειώνει, λοιπόν, η ομιλία…   Η ομιλία, και ανήσυχοι κατεβαίνουμε κάτω. Ανήσυχοι.   Ανέβηκαν πρώτα κάποιοι χωροφύλακες που ήρθαν νκη. Ήταν ο Λαμπράκης με τους πέντε έξι και μετά ήμασταν εμείς οι πέντε έξι, δηλαδή είχαμε μία απόσταση από τον Λαμπράκη 4-5 μέτρων διαφορά.

Η εφόρμηση του τρικύκλου και η εξουδετέρωση των δραστών

00:46:35 - 00:50:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με το που πάμε, ακούμε το μαρσάρισμα το τρομακτικό από τη Σπανδωνή, το οποίο πέφτει μες στο σωρό. Όταν λέω στο σωρό, στο σωρό. Με το που πέφ η πολιτεία ούτε οι χρυσοκάνθαροι με τις στολές τις κόκκινες, οι χρυσοκανθαροι της αστυνομίας, που δεν ρίξαν έναν πυροβολισμό στα λάστιχα.

Οι ενδείξεις περί προμελετημένου σχεδίου δολοφονίας

00:50:17 - 00:54:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν λέτε ότι ο Ελληνικός Βορράς ήταν Δεξιά εφημερίδα με Αριστερούς δημοσιογράφους;   Βέβαια. Έτσι, πάντα, πάντα, είποτε. Επειδή έτυχε ναΚοντουδάκη τον Λεωνίδα, ο οποίος ήταν κι αυτός στη συγκέντρωση, δεν ξέρω αν και αυτός είχε βγει μαζί μας, ο Κοντουδάκης, ή αν ήταν απ’ έξω.

Η τσάντα του τραυματισμένου Λαμπράκη

00:54:33 - 00:55:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Α, ναι. Πριν τελειώσω εδώ, πριν συνεχίσω, πέφτοντας ο Λαμπράκης, που τον σηκώσαμε, είδα και την τσάντα του, μία τσάντα φτωχική, πλαστική με τήσει. Αλλά ήταν πολύ γερό παιδί και Κρητικός, απ’ την Κρήτη. Γερός. Και τα πήρε και τα διέσωσε. Τον βρήκα την άλλη μέρα και μου είπε έτσι.

00:55:57 - 00:59:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή είναι η σκηνή της δολοφονίας εδώ. Είπαμε, οι επάνω δεν πήραν χαμπάρι. Τραγουδούσαν ενδεχομένως τον Θεοδωράκη κι εμείς… Να, όπως ο Γρίμπ και να μπουκώναν, δηλαδή να μην μπορούσε να προχωρήσει το τρίκυκλο ή να το πιάνανε μετά απ’ την απόπειρα. Θέλαν να αποκλείσουν τον κόσμο.

Η μεταφορά του Λαμπράκη στο Πρώτων Βοηθειών

00:59:30 - 01:01:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και τώρα πάμε στο περιστατικό που ήρθε το Volkswagen.   Φουρναράκος.   Να μας πείτε λίγο…   Αστυνομικός, κοντός. Το θυμάμαι, έτσι,ωρο, μέχρι το πρωί.   Ωραία. Και αφού έφυγε και το Volkswagen και εσείς μείνατε στο σημείο…   Έδωσα στον Κοντουδάκη και πήγα σπίτι μου.

Οι ειδήσεις που άρχισαν να βγαίνουν αμέσως μετά τη δολοφονία

01:01:47 - 01:04:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και για το τρίκυκλο πότε μάθετε;   Ότι πιάστηκε; Μετά. Δεν το μάθαμε τότε. Το πρωί κτλ. Κατεβήκαμε και μάθαμε. Σημειωτέον, με τη δολοφονία ή, ήταν σταθερός. Κατέθεσε αυτά που του ‘χε πει και πριν και μετά. Δηλαδή έγινε και απόπειρα και μετά από τη δολοφονία από τον Γκοτζαμάνη.

Η πρόταση για φυγάδευση με λεωφορεία - Ενδείξεις ότι θα κατηγορούνταν η ΕΔΑ για τη δολοφονία

01:04:28 - 01:10:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Και για να έρθουμε και στο θέμα με τα λεωφορεία που είπατε, υπήρχε μία πρόθεση της αστυνομίας και καλά να σας βάλουν σε λεωφορεία… φώνησε τότε ο Καραμανλής και έφυγε… Δεν διεφώνησε καθόλου με το παλάτι, ούτε με το σύνταγμα, ούτε με τη Φρειδερίκη. Η δολοφονία τον έριξε.

Ο διαχρονικά «σκοτεινός» ρόλος της χωροφυλακής Θεσσαλονίκης

01:10:32 - 01:12:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τη στάση της χωροφυλακής, για να γυρίσουμε στο θέμα το δολοφονίας, πώς θα τη χαρακτηρίζατε σε όλα τα τεκταινόμενα;   Σε όλα. Με το πρώτο σηκης. Και το οργάνωσε και το ανέχτηκε και πήγε να τους συγκαλύψει και το συγκάλυψε τελικά. Γιατί η απόφαση ήταν εξ αμελείας σωματική βλάβη.

Η εθνικιστική βία ως «ανάχωμα» στην ακμάζουσα Αριστερά της Θεσσαλονίκης

01:12:14 - 01:16:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι σύντροφοί σας Ιωαννίδης και Γρηγοριάδης είχαν πει σε ένα κείμενό τους ότι «Η Θεσσαλονίκη είναι φτωχομάνα και τραμπουκομάνα».   Ναι.   Σκοι που δίνουν τον τόνο. Δεν ηγεμονεύουν στη Θεσσαλονίκη οι τραμπούκοι, άρα δεν δέχομαι εγώ τον όρο «τραμπουκομάνα». Φτωχομάνα ναι, παλιά.

Η νοσηλεία Λαμπράκη στο ΑΧΕΠΑ και το κλίμα απ' έξω

01:16:42 - 01:17:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και επιστρέφοντας πάλι στα γεγονότα, ο Λαμπράκης μετά το Πρώτων Βοηθειών κατέφυγε στο ΑΧΕΠΑ.   Στο ΑΧΕΠΑ, ναι.   Εσείς πήγατε να το ειδική περίπτωση. Θα με ρωτήσεις ειδικά για τον Κατσούλη να σου πω πώς έδρασε και στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα κάτω. Ή να στην πω τώρα, εδώ.

Η εμπλοκή του Μοιράρχου Κατσούλη σε αυτό και σε άλλα γεγονότα

01:17:34 - 01:21:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μεγάλη υπόνοια υπήρχε και από τότε μέχρι ότι μες στη δολοφονία είναι εμπλεκόμενος και ο Κατσούλης, και σαν αυτουργός. Υπόνοια, βέβαια, έτσι;ελέχη της Νεολαίας, ότι ο Κατσούλης έχει παίξει έναν ρόλο πολύ πιο βρώμικο και κρυφό στον Λαμπράκη, που δεν τον ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι.

01:21:19 - 01:22:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την άλλη πήγα στο ΑΧΕΠΑ —όχι μόνο εγώ, και χιλιάδες κόσμος, και νεολαία της Αριστεράς, διότι, είπαμε, την επόμενη μέρα πετάξαμε τους χαφιέδεοσοκομείο πώς βγαίνανε;   Ε, τα μαθαίναμε από τους γιατρούς κτλ., [Δ.Α.], τις εφημερίδες, ήταν δημοσιογράφοι κτλ., ο Βούλτεψης και άλλοι.

Ειδήσεις και συναισθήματα μετά τη δολοφονία

01:22:27 - 01:25:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπατε πριν ότι ο Τύπος, τουλάχιστον κάποιες εφημερίδες…   Ο Βορράς, ο Ελληνικός Βορράς.   Θυμάστε άλλες εφημερίδες τι έγραφαν την επόμεκαι των δολοφονιών εδώ, ξέραμε. Προσγειωθήκαμε αμέσως ότι αυτό είναι, η εγκληματική αστυνομία Θεσσαλονίκης, που έχει εφτά δολοφονίες οχτώ.

Πιέσεις προς τη δικαστική εξουσία στη δίκη Λαμπράκη

01:25:26 - 01:34:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Και πάμε λίγο, παρόλο που όπως είπαμε και off the record, νομίζω, είναι κάτι που από μόνο του θέλει μία συνέντευξη, αν θέλετε έτσι έρος στην Κασσάνδρα, αγροτικές φυλακές ωραίες. Και βγήκαν και γρήγορα. Δηλαδή ‘66 δικαστήκαν, απ’ το ‘63. Βγήκαν σε τέσσερα χρόνια δηλαδή.

01:34:20 - 01:35:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Και σιγά-σιγά ολοκληρώνοντας…   Ήθελα να πω και δύο και μετεμφυλιακές...   Επίσης μας είπε κι η σύζυγός σας κάποια πράγματα για τόσμου, που πετάξαμε τους χαφιέδες έξω και δεν είχαμε παρακολουθήσεις πλέον. Δεν ξανάχαμε παρακολουθήσεις πλέον, παρά μόνο ξανά στη Χούντα.

01:35:04 - 01:38:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Τι άλλο θέλατε να πείτε; Σας διέκοψα. Συγγνώμη.   Ναι. Δυο μεταθανάτιες περιπέτειες του Λαμπράκη, δύο μεταθανάτιες. Είπαμε μια μεταθ είναι και οι μεταθανάτιες περιπέτειες του Λαμπράκη, και αθλητικές και οικογενειακές, με το σπίτι του στην Κερασίτσα, και με τα ρούχα του.

Η συνηθισμένη για τους Αριστερούς βίαιη και διεφθαρμένη Θεσσαλονίκη

01:38:07 - 01:48:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τέλεια. Και σιγά-σιγά ολοκληρώνοντας, θα ξαναπώ μετά από όλα αυτά τα συγκλονιστικά που μας είπατε, εσείς εκ των υστέρων πλέον πώς ζήσατε και ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και για την αληθινή σας πρόθεση να μοιραστείτε αυτά τα πράγματα μαζί μας.   Κι εγώ, κι εγώ.   Ωραία.

Περίληψη

Ο Σπύρος Σακέττας είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αυτόπτης μάρτυρας σε πολλά ιστορικά γεγονότα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα από αυτά ήταν η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που την είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Σε αυτή τη συνέντευξη, αφού παρουσιάσει την οικογενειακή του ιστορία, μιλά αναλυτικά για το περιστατικό. Θυμάται το έκρυθμο κλίμα εις βάρος του Λαμπράκη ήδη πριν την ομιλία που έδωσε στη Θεσσαλονίκη την 22η Μαΐου του 1963, γεγονός που κατέληξε στη δολοφονία του. Έπειτα, περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις από το γεγονός, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας όσο και μετά, αφού κατέβηκε στο δρόμο μαζί με τον Λαμπράκη. Μιλάει για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έγιναν να σωθεί ο Λαμπράκης αλλά και για το «σκοτεινό» ρόλο χωροφυλακής και παρακράτους. Ένα άλλο πράγμα για το οποίο μας διαφωτίζει είναι η δίκη που ακολούθησε, κατά την οποία ασκήθηκαν πιέσεις προς τη δικαιοσύνη. Τέλος, ο κύριος Σακέττας παραθέτει παραδείγματα για την ασέβεια της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας προς το πρόσωπο του Λαμπράκη, ενώ παραδέχεται και ότι ως Αριστερός ήταν δυστυχώς μαθημένος σε συνθήκες βίας και εκφοβισμού εκείνη την εποχή.

Σπύρος Σακέττας

Κωνσταντίνος-Χρυσοβαλάντης Κοτσώνης