Η Τάνια και η ζωή της πριν και μετά την επέμβαση διόρθωσης φύλου τη δεκαετία του '70 (Μέρος Α')

Τα πρώτα χρόνια, η επέμβαση, οι έρωτες και τα φλερτ

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα σας, θα μας πείτε το όνομά σας; Τάνια. Τέλεια. Είμαι με την Τάνια, είναι 21/02/21, εγώ ονομάζομαι Αγγελική Αγαλιανού, είμαι ερεε τότε μες στον κόσμο! Τότε ήταν και καινούριο το πρόβλημα. Τελείωσε κι αυτό. Κάτι άλλο ήθελα να πω αλλά το ξέχασα, παθαίνω και διαλείψεις.

Tags
ΕγχείρησηΝυχτερινή ΔιασκέδασηΝυχτερινή ΖωήΜπαρΣεξουαλικός ΠροσανατολισμόςΤαξίδι ΤαξίΦυλομετάβαση

30 μήνες στο στρατό

00:19:40 - 00:28:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από πού ξεκινήσαμε, ναι. Με το στρατό! Ναι, ναι, σ’ αυτό θα γυρίζαμε. Για μιλήστε μου λοιπόν, για το στρατό. Είμαι 19 χρονών – η μαμά μ άρχισα να εργάζομαι, πήραμε το ταξί μας, το '78 πήραμε και το ταξί μας κι εργάστηκα μέχρι τώρα, το 2013, που πήρα σύνταξη. Αυτά ήτανε όλα.

Ιστορίες της νύχτας: βία, καλοπέραση και...καταλάθος κονσομασιόν

00:28:15 - 00:44:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα είπα εν συντομία, αλλά είναι κάθε μέρα και ιστορία ήτανε, κάθε μέρα και ιστορία. Ένα άλλο. Δουλεύω το ταξί και είναι τώρα έντεκα η ώρα το έπρεπε, έπρεπε. Πώς λέει κι ένα τραγούδι τελευταία, «Κάποιο λάθος πρέπει να το κάνεις, αμαρτία είναι να μην το κάνεις»  ένα τραγούδι, ναι.

Η καταπίεση πριν την επέμβαση και η απελευθέρωση μετά

00:44:37 - 00:54:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πέρασα πάρα πολύ ωραία, Αλεξάνδρα μου, πάρα πολύ ωραία. Και δε μετάνιωσα ποτέ. Κι αν τώρα ξαναγινότανε, μου φύτρωνε, παραδείγματος χάρη, να ε λιακάδα στην Καζαμπλάνκα. Βγήκα δυο-τρεις βόλτες στην Καζαμπλάνκα, αλλά εμένα με ένοιαζε να γυρίσω πίσω. Όταν γύρισα, το ευχαριστήθηκα.

Σχέσεις, έρωτας και σεξουαλική απόλαυση

00:54:35 - 01:03:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο σύντροφος που είχατε εκείνο το διάστημα, που μου είπατε ότι σας έδωσε και τα χρήματα… γνώρισε τελικά, έμαθε γι' αυτό το πράγμα και πώς το-ο ξέρεις; Έπρεπε να αυνανιστώ μόνη μου στο σπίτι. Έκανε, γινόταν η πράξη κι εγώ ήμουνα τούβλο κι έκλαιγα μετά. Για τι άλλο θα μου ρωτούσες;

Η σχέση με την οικογένεια και η "ωραία αλητεία"

01:03:45 - 01:17:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι, το οποίο δεν καλύψαμε. Μια ερώτηση που είχα, λογικά δεν έχει και κάποια απάντηση. Δεν ξέρω, αν εργαστήκατε μου γίνεται!Παθαίνω διαλείψεις το μυαλό μου φεύγει, ήθελα να πω κάτι, το σκεπτόμουν προηγουμένως και το ξέχασα. Ρώτησε μου τι άλλο θέλεις;

Περίληψη

Η αφηγήτρια μιλά για την επέμβαση διόρθωσης φύλου στην Καζαμπλάνκα και τη ζωή της πριν και μετά. Αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της συνειδητοποίησης, στη διαδικασία της μετάβασης στο γυναικείο φύλο, στο μεγάλο της έρωτα και σε άλλες ερωτικές της περιπέτειες και στη θυελλώδη νυχτερινή της ζωή ως τρανς και δη ως τρανς οδηγός ταξί στην Αθήνα του '70 και του '80. Σημειώνει τη μεγάλη καταπίεση που ένιωθε πριν την επέμβαση, τονίζοντας όμως ότι έχαιρε γενικώς πολύ καλής αντιμετώπισης από τον περίγυρό της, ακόμη και στους μήνες που πέρασε στο στρατό, αναφέροντας ωστόσο και μερικά περιστατικά βίας εναντίον της και εναντίον διεμφυλικών ατόμων εν γένει, την εποχή της Χούντας. Περιγράφει πόσο απελευθερωτική ήταν για αυτή και για τη σεξουαλική της απόλαυση η διαδικασία της διόρθωσης φύλου αλλά και η υποστηρικτική στάση της οικογένειας, των εραστών και του κύκλου της ως προς αυτό.

Τάνια "Ψευδώνυμο"

Αγγελική Αγαλιανού