Από τα χωράφια στα σπίτια των αστών: Ο βίος μιας ανήλικης υπηρέτριας τη δεκαετία του '50

Ενότητα 1

Ο βίος μιας ανήλικης υπηρέτριας: Η εγκατάλειψη της οικογένειας, τα πρώτα συναισθήματα και οι καθημερινές οικιακές υποχρεώσεις

00:00:00 - 00:06:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πρώτη συνέντευξη για το Istorima. Ερευνήτρια: Μουρά Ιωάννα. Αφηγήτρια: Σωτηροπούλου Ιωάννα. 2 Ιουνίου, Αθήνα. Είμαι η Ιωάννα Σωτηροπούλουτον έβλεπα σαν αδερφό μου, να τον έχω νιώσει τόσο πολύ. Τέλος πάντων, στεναχωρέθηκα πάρα πολύ, έφυγε και ο αδερφός μου. Η ζωή συνεχιζόταν.

Everyday LifeProfessionsFamily

Ενότητα 2

Υπηρετώντας στη δεύτερη οικογένεια: Η εγκατάσταση στην Αθήνα, οι οικιακές εργασίες και το σκληρό περιβάλλον

00:06:01 - 00:24:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ώσπου μία μέρα μου λέει η αδελφή μου ότι: «Εγώ θα φύγω για Αθήνα», ήμουνα στον χρόνο επάνω, «εγώ», μου λέει, «θα φύγω για Αθήνα γιατί έχω βρνα πάρω την τσάντα της, να την κουβαλήσω εγώ. Ήτανε νόμος από την κυρία! Έπρεπε να πάρω την τσάντα του παιδιού, να μην κουραστεί το παιδί.

Ένας ακούσιος τραυματισμός, η σχέση με τον κύριο του σπιτιού και ο αποχωρισμός από την οικογένεια

00:24:33 - 00:40:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έφτασε και αυτή η περιοχή που έπρεπε... Ήμουν τότε 12. Δεν ήμουν 12 ακριβώς, ήμουν 11,5, γιατί ακόμη δεν είχα γίνει γυναίκα. Εντάξει, κάποιαι αυτό δεν μου ‘φταιγε και τίποτα. Αλλά δεν έφταιγα κι εγώ, τους το εξήγησα την πρώτη φορά, μετά σταμάτησα να εξηγώ και να δικαιολογούμαι.

Η επιστροφή στο χωριό, οι κτηνοτροφικές εργασίες και η δύσκολη προσαρμογή

00:40:23 - 00:53:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι έτσι, ήρθε η Έλλη, με πήρανε, πήγαμε στο σπίτι, καθίσαμε εκεί που μένανε και τα παιδιά, δύο μέρες έκατσα θυμάμαι. Όταν άνοιξα τη βαλίτσα ήταν. Ο Αλέκος με τα παιδιά πηγαίνανε στο σχολείο, εγώ δεν πήγαινα, ήμουνα στην καλύβα και, άμα δεν ήμουν στην καλύβα, ήμουν στα πρόβατα.

Η εγκατάσταση στην Αθήνα, η συσπείρωση των αδερφών και ο εργασιακός αγώνας για επιβίωση

00:53:27 - 01:10:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι έτσι, κανονίσαμε τον Σεπτέμβριο που τελείωσαν οι δουλειές, τελείωσαν τα σταφύλια, τελείωσαν τα καρπούζια, τελειώσαμε, τα μαζέψαν, ξέρεις,άκι πια, πήγαινε στο σχολείο. Αφού τελείωσε και έφυγε κι η Κική, αλλάξανε σπίτι, μετά αρρωσταίνει ο παππούς και πρέπει να κατέβουμε πάλι...

Ενότητα 6

Ο θάνατος του πατέρα, η σύντομη παραμονή στο χωριό και η οριστική επιστροφή της οικογένειας στην Αθήνα

01:10:41 - 01:16:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όποτε ξανά πίσω χωριό; Και πάω πάλι στο χωριό εγώ. Ποιος έπρεπε να πάει; Η Κική είχε παντρευτεί, είχε κάνει το παιδί, την Ντίνα, δεν μποροζούσα όμως. Θα άλλαζες κάτι; θα ήθελα να γίνουμε κάτι πιο ωραίο, να είναι πιο καλά, να είμαστε… Πάρα πολλά πράγματα, Ιωάννα, πάρα πολλά.

Περίληψη

Στην παρούσα συνέντευξη η Ιωάννα Σωτηροπούλου μάς μιλά για τον θεσμό της υπηρέτριας, μια συνθήκη σχεδόν αναπόφευκτη για πολλές φτωχές οικογένειες της δεκαετίας του ’50. Σε πολύ νεαρή ηλικία αναγκάζεται να εγκαταλείψει την οικογένειά της και ξεκινάει να εργάζεται ως υπηρέτρια στην Πάτρα. Έπειτα από μια σύντομη διαμονή και εργασία στην πρώτη οικογένεια, η Ιωάννα καταλήγει στην Αθήνα με την επόμενη αστική οικογένεια για την οποία εργάζεται. Το περιβάλλον είναι σκληρό, οι οικιακές εργασίες πολλές, οι σχέσεις άκαμπτες και τα συναισθήματα βαριά. Νοσταλγώντας την οικογένειά της και σε συνδυασμό με ένα ακούσιο ατύχημα, η αφηγήτρια αποχωρεί και αποφασίζει να μην εργαστεί ξανά ως οικιακή βοηθός. Από κει και πέρα, ωστόσο, ξεκινάει ο επόμενος γολγοθάς. Μεταξύ χωριού και Αθήνας, η αφηγήτρια μοιράζεται τα προσωπικά της βιώματα και περιγράφει τις σκληρές συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο και στην πρωτεύουσα. Τελικά, η οικογένεια, συσπειρωμένη, εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ιωάννα Σωτηροπούλου

Ιωάννα Μουρά