Στην οικοδομή το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα

Η οικογένεια και η δουλειά ως παγωτατζής

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, είμαι η Κορωναίου Μαργαρίτα, ερευνήτρια στο Ιστόρημα. Και βρίσκομαι μαζί με τον κύριο Δημήτρη Λευκιμιάτι καινούριος ακόμα τώρα εσύ, έχεις δρόμο». «Γιατί εσύ πόσο παίρνεις;». «Εγώ παίρνω 13». «Σοβαρά; Τι λε ρε μάγκα;», λέω. Ω ρε τι πάθαμε.

Everyday LifeProfessionsLocal HistoryNeighborhood

Βγάζοντας μεροκάματα σαν νερουλάς και ως οικοδόμος - συγκρούσεις με την αστυνομία

00:08:39 - 00:25:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχει έρθει ένας θείος από την Κέρκυρα, ο οποίος είναι αγρότης, είναι κτηνοτρόφος, να δουλέψει τους 3 μήνες καλοκαιρινούς, να βγάλει κάνα φράς, να πας στην πιάτσα να πληρωθείς, να πας σπίτι, να προλάβει ο άνθρωπος να ψωνίσει κάτι για το σπίτι. Πώς θα γίνει δηλαδή; Τι το περάσαμε;

Ο Αφηγητής φτιάχνει το δικό του σπιτικό

00:25:43 - 00:45:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και προχωράει η ζωή, προχωράει η ζωή. Πηγαίνω άνοιξη με ένα μάστορα ο οποίος ήταν ένας ωραίος άνθρωπος, από το Αιγάλεω εργολάβος, πηγαίνω στου; Έβαζε ο μπαρμπα-Χρήστος, Χρήστος Βασιλείου, «Χ.Β.». Και έχω κρατήσει τις αποδείξεις. Κάπου τις έχω, τις έχω τις αποδείξεις για ενθύμιο.

Οικογένεια και παιδικές αναμνήσεις

00:45:14 - 00:49:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω κάτι; Έλα.  Εσείς πώς γίνατε αριστερός; Δίνω νερό στους εργάτες, αλλά προτού, είμαστε στο σχολείο, στο δημοτικό και με τους συωπος ήτανε. Και η γυναίκα του γλυκός άνθρωπος. Αυτά τα παίρνεις, κατάλαβες, από τα πρώτα σου βήματα, σου μένουνε, δεν έχει εκεί μπρος-πίσω.

Αναμνήσεις από τις πολυκατοικέις και συγκρούσεις με την αστυνομία

00:49:53 - 01:43:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου περιγράψετε έτσι λίγο πώς ήτανε στην οικοδομή; Είχατε μουσική αρχικά, όπως βλέπαμε στις ταινίες; Στην οικοδομή τραγουδάγαμεα τώρα, την περνάς έτσι. Τελικά είμαι ευχαριστημένος εγώ με την ζωή μου, να σου πω την αλήθεια, ναι. Με όλη την αυτήν, αυτόν τον κύκλο όλο.

01:43:27 - 01:49:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και το έλεγα στον γιό μου τελευταία, του λέω «Ρε παλικάρι, άκου να σου πω ένα πράγμα. Σαν ελεύθερος είχα στο μυαλό μου βάλει, μου είχε μείνεε τον φόβο ότι θα το πάρουνε και θα ανοίξει και θα συνδεθεί με τον κάτω δρόμο. Και μας έβαλε εμάς για κυματοθραύστη. Μας έβαλε... Κατάλαβες;

Περίληψη

Ο κύριος Δημήτρης μάς μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, στην Αθήνα του '60. Από μικρός μπήκε στην βιοπάλη. Παγωτατζής, νερουλάς και στην συνέχεια σιδεράς στην οικοδομή όπου και ρίζωσε. Μας περιγράφει τις συνθήκες εργασίας τότε και τις συγκρούσεις των οικοδόμων με την αστυνομία τις οποίες παρακολούθησε ως πιτσιρικάς.

Δημήτρης Λευκιμιάτης

Μαργαρίτα Κορωναίου