«Κρίμα που δεν μπόρεσα να κάνω κάτι παραπάνω»: ο τελευταίος πιλότος που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1974

Σύντομο βιογραφικό και τα γεγονότα στην Κύπρο

00:00:00 - 00:16:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα σας.   Θα μου πείτε το όνομά σας;   Ναι, λέγομαι Ευάγγελος Πετρουλάκης.   Είναι Κυριακή 30 Μαΐου, είμαι με τον ΕυάΙουλίου.   Ναι το μάθαμε, βεβαίως μάθαμε.   Και υπήρχε μια διαδικασία, κάτι που νιώθατε μέχρι την εισβολή; Δηλαδή αυτές τις πέντε μέρες;

Το πραξικόπημα, εισβολή και οι αποστολές αεροπλάνων

00:16:42 - 00:22:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε κανένα δεν άρεσαν αυτά που έγιναν εκεί κάτω, σε κανέναν δεν άρεσαν. Το ότι θα υπήρχε κάποια, ας την πω, διχογνωμία μεταξύ της ελληνικής κεροπλάνο, να ανοίξουμε τη Λευκωσία». Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ακόμα, ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα. Ως προς την… Τι άλλο να πω τώρα, τι άλλο;

Η πτήση για Κύπρο και το αεροδρόμιο Λευκωσίας

00:22:54 - 00:29:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πείτε μου τώρα, περιγράψτε μου: Εσείς φτάνετε στη Σούδα και δεν σας αφήνουν να φύγετε. Πώς νιώθετε, πώς αποφασίζετε ότι «Εγώ θα φύγω»;   Μαυτούν τα αεροπλάνα και να φορτωθούν και ξέρω ‘γώ είχε λήξει η ώρα η 16η απογευματινή, που άρχιζε η εκεχειρία. Έτσι, δεν πήγαν τα αεροπλάνα.

Πολιτική διαχείρισης εισβολής

00:29:41 - 00:32:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δυστυχώς, διότι αν αυτοί πηγαίναν εκεί, αλλάζαν τα πράγματα. Αν η Ολυμπιακή πήγαινε το προηγούμενο βράδυ… Θα πείτε εάν, εάν, εάν, έτσι είναιε να επέμβουμε στον εγγύς χώρο, της Μικράς Ασίας και όχι στην Κύπρο πλέον. Το πράμα χάθηκε την πρώτη και δεύτερη μέρα. Ερώτηση, κυρία μου.

Εκφόρτωση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και επιστροφή

00:32:15 - 00:36:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και προσγειώνεστε στη Λευκωσία, προσγειώνεστε, έχετε πυρομαχικά και είστε τρεις άνθρωποι. Τι… Περιγράψτε μου λίγο πώς κατέβηκαν. Τι συνέβη; καιολογούσα με τίποτα τον εαυτό μου αν δεν πήγαινα, με τίποτα. Και να σου πω και κάτι. Πολλοί μου λέγαν μετά «Γιατί επέμενες;» και ξέρω ‘γώ.

Σύντομες αναφορές για την ιστορία της Κύπρου και συναισθήματα

00:36:12 - 00:44:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

«Οι κύπριοι δεν μας αγαπάνε, δεν αγαπάνε τους Έλληνες». Τους λέω. «Αν δεν μας αγαπάνε, φταίμε εμείς. Πρώτον… Και να, πάρε το τελευταίο», λέ να το έκανε, δεν ξέρω αν το έκανε, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Αν δεν το έκανε, ποτέ δεν είναι αργά να γίνει.   Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Ο τελευταίος άνθρωπος που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας εξιστορεί το πώς κατάφερε να μεταφέρει πυρομαχικά παρά την απαγόρευση απογείωσης από τη Σούδα. Επίσης, θυμάται πώς, παρά την απαγόρευση, επιμένοντας κατάφερε να παρακάμψει τις οδηγίες και να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Κύπρο. Αναπολώντας την εισβολή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, σκιαγραφεί τις στρατιωτικές κινήσεις της πολεμικής αεροπορίας, στην οποία υπηρετούσε. Ήταν ένας εθελοντής πολέμου που αντίκρυσε την Κύπρο να καίγεται, αφήνοντας πίσω του ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο για σχεδόν μισό αιώνα τώρα. Ο Ευάγγελος Πετρουλάκης θυμάται ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια της ζωής του, με την ελπίδα να πετάξει ξανά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας μαζί με το πλήρωμα του.

Ευάγγελος Πετρουλάκης

Αρέστεια Παπαδημητρίου