Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

Η επομένη του Πολυτεχνείου

Ενότητα 1

Η απόρριψη πρότασης εργασίας στην Κ.Υ.Π.

00:00:00 - 00:05:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, λέγομαι Γιάννης Κοντογιάννης. Είμαι γιος του Βασίλη και της Ελένης, γεννήθηκα το 1954 στην Καστάνιτσα Αρκαδίας, Τσακωνοχώρι. Η μάνσπουδαστικό το ήξερα, το είχα ακούσει. Εννοείται πως απέρριψα μετά βδελυγμίας –ευγενικά, βέβαια– την πρόταση και το θέμα πήρε, έλαβε τέλος.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Politics

Ενότητα 2

Η 18η Νοεμβρίου 1973 στην Αθήνα

00:05:27 - 00:14:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τις επόμενες ημέρες, επειδή ήταν υποχρεωτική η γυμναστική στο Πανεπιστήμιο, έπρεπε να πα να γραφτώ στη λέσχη για τη γυμναστική. Πραγματικά, στορία την επληρώσαμε με μία αυτοκτονία, η οικογένειά μας, και τον θάνατο δύο μικρών παιδιών. Είναι μία άλλη ιστορία αυτή. Αυτά. Ευχαριστώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται, αρχικά, στην τσακώνικη καταγωγή του και στη σταδιακή μετακίνησή του για σπουδές στην Αθήνα, όπου και φιλοξενήθηκε σε συγγενικό σπίτι. Εκεί του προτάθηκε να εργαστεί στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάτι που απέρριψε άμεσα και κατηγορηματικά. Ανακάλυψε, εκείνη την περίοδο, την αντιδικτατορική δράση στην πρωτεύουσα μέσω του ραδιοφώνου, ενώ την επόμενη μέρα των γεγονότων του Πολυτεχνείου βρέθηκε ανάμεσα στις οδομαχίες, οι οποίες βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη. Στις αναμνήσεις του από την 18η Νοεμβρίου 1973 περιηγείται, λοιπόν, η αφήγησή του, με περιγραφές των όσων έβλεπε, άκουγε και ζούσε την ιστορική αυτή περίοδο.


Αφηγητές/τριες

Ιωάννης Κοντογιάννης


Ερευνητές/τριες

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

14/01/2020


Διάρκεια

14'