Ο γιατρός της Γυάρου

Παιδικά χρόνια και επαγγελματική πορεία μέχρι τα χρόνια της Δικτατορίας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Δευτέρα 24 Μαΐου, είμαστε στο Παλαιό Φάληρο, λέγομαι Σταύρος Βλάχος. Το όνομά σας είναι;  Λάμπρος Βαζαίος.  Ωραία. Κύριε Βαζαίο, επροηγουμένου– εξαερωθήκανε. Δεν κατάλαβε κανείς τίποτα. Όχι ότι ντουφεκιά δε ρίξανε· εξαερωθήκανε, φύγανε. Κι αφήσαν τον τόπο έτσι, γυμνό.

Η αρχή της Δικτατορίας και η μετάβαση για υπηρεσία στη Γυάρο

00:17:25 - 00:35:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γυρνώντας τώρα πάλι πριν τη Δικτατορία... Ναι. Ήταν κάτι που το περιμένατε ή σας αιφνιδίασε η 21η Απριλίου;  Σας είπα και πριν ότι ήτανε πρώτη, αν θέλετε, φουρνιά και σιγά-σιγά φεύγανε άλλοι. Φτάσαμε μέχρι το ‘74 στη Λέρο, που έκλεισαν τα στρατόπεδα, δηλαδή πήγαμε σταδιακά.

Η στάση του αφηγητή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στους τόπους εξορίας

00:35:46 - 01:01:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς ως προσωπικό εκεί τι οδηγίες είχατε; Να κάνετε τι; Ως Υγειονομικό; Ως Υγειονομικό και η χωροφυλακή, αν είχατε εικόνα τι οδηγίες είχ μου. Αρκετών ανθρώπων ήτανε. Προς Θεού, δεν θέλω να μιλήσω για μένα μόνο. Αρκετών ανθρώπων ήτανε αυτό, γιατί πράγματι αυτή ήταν η εικόνα.

Οι τακτικές του καθεστώτος και η μετέπειτα δράση του αφηγητή ενάντια σ’ αυτές τις πρακτικές

01:01:56 - 01:12:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Απ’ την άλλη, υπήρχαν άνθρωποι που ήσασταν φανατισμένοι ιδεολογικά με την…  Ναι, κοίταξε τώρα. Αποκεί και πέρα υπήρχανε τα στελέχη.  Όχι, βασικές, αυστηρές, τεκμηριωμένες θέσεις που είχαμε καθορίσει και πάνω στις οποίες δουλέψαμε και στις οποίες πιστεύω ότι πολλοί βοηθήσανε.

Η γελοιότητα μέσα στο δράμα

01:12:19 - 01:16:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κλείνω το κεφάλαιο αυτό εδώ και, ξαναγυρίζοντας πίσω, θέλω να πω τούτο: Η ζωή προχώρησε εκεί, στο στρατόπεδο, πέρασε ο καιρός. Είχαμε τους πα καλαμπούρια και για τέτοια πράγματα; Ε, αυτά έχει η ζωή. Η ζωή δεν ήταν μόνο τα δράματα, ήταν και τα καλαμπούρια. Υπήρχαν αυτά, να πούμε.

Ενότητα 6

Η στάση του αφηγητή απέναντι στους κρατούμενους και οι διαφορές των στρατοπέδων ανάμεσα σε Γυάρο και Λέρο

01:16:24 - 01:27:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπήρχαν, έτσι, κρατούμενοι που ερχόντουσαν κι ήτανε ψυχικά επηρεασμένοι, είχαν τέτοια προβλήματα κι ερχόντουσαν σ’ εσάς; Που να ‘χουνε λυγίσπέδου πια, στην Αγία Μαρίνα, στον Πλάτανο, στη Λέρο, υπό αστυνομική επιτήρηση. Αυτό ήτανε η εξέλιξη και η κατάληξη των πραγμάτων, να πούμε.

Το Κίνημα του Ναυτικού – «Διαφωτιστές» και «δημοσιογράφοι». Οι φιλίες με κάποιους κρατούμενους

01:27:00 - 01:34:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν έγινε το Κίνημα του Ναυτικού ήσασταν στη Λέρο; Πού ήσασταν εκείνη την… Στη Λέρο ήμουνα. Στη Λέρο ήμουνα, βέβαια. Ήτανε… Κι είχα και μιραιος και δυναμικός, εξαιρετικά δυναμικός άνθρωπος και ακέραιος. Και η παρουσία της είχε βάρος μέσα στο χώρο των γυναικών του στρατοπέδου.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και οι τεράστιες ευθύνες της Χούντας γι’ αυτό και όχι μόνο

01:34:57 - 01:57:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Άρα φεύγετε απ’ τα στρατόπεδα. Θέλετε, δηλαδή, μετά να μας πείτε πού τοποθετείστε και πώς φτάνουμε στα γεγονότα της Κύπρου; Ωχ, καλοίοι χαζεύανε. Αποδειχθήκανε κατώτεροι των περιστάσεων, αποδειχθήκανε κατώτεροι της θέσης που τους έβαλε ο λαός. Δεν υπερασπίσαν τον κόσμο.

Περίληψη

Ο Λάμπρος Βαζαίος, απόστρατος στρατιωτικός γιατρός, αφηγείται τις αναμνήσεις του από το στρατόπεδο εξορίας πολιτικών κρατουμένων της Γυάρου, αλλά και αυτό της Λέρου, όπου είχε τοποθετηθεί ως γιατρός κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανακαλεί επίσης στη μνήμη του τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κύπρο, όπου στάλθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως γιατρός κατά τη διάρκεια των μαχών.

Λάμπρος Βαζαίος

Στην λήψη της συνέντευξης παρευρίσκονταν ο ηχολήπτης του Istorima, Δημήτρη Παπαδάκης.