Φυγή από το Μεσόβουνο υπό τον ήχο πολυβόλων

Η πρώτη εισβολή των Γερμανών στο Μεσόβουνο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφηγήτρια: Ελένη Μαυρενά. Ερευνήτρια: Νίκη Φωτιάδου. Μεσόβουνο, 26/12/2019. Πείτε μας το ονοματεπώνυμό σας. 19– Πώς λέγεστε; Ελένη Μαμάθει, το κάψανε το χωριό. Όλα τα κάψανε, όλα τα ρημάξανε. Όλα τα ρημάξανε! Και όταν επιστρέψατε στο Μεσόβουνο δε βρήκατε τίποτα. Τίποτα!

Η δεύτερη εισβολή των Γερμανών στο χωριό

00:13:54 - 00:25:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ξαναφτιάξατε τη ζωή σας; Πώς ζούσατε; Δεν βρήκαμε τίποτα. Βρήκαμε τοίχους, ας πούμε, είναι τοίχοι που δεν καήκανε, βάλαμε εκεί κάτι λαείχα με και τα ζώα εμείς και τα ζώα δεν τα αφήναμε, γιατί με εκείνα ζούσαμε. Βάλαμε τα ζώα κάπου κι εμείς εκεί καθίσαμε, μετά ήρθανε οι...

Το "κλέψιμό" της από αγόρια του χωριού

00:25:16 - 00:34:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έγινε μετά ο Εμφύλιος. Ναι, μετά έγινε ο Εμφύλιος. Θυμάστε στο χωριό πώς ήταν η κατάσταση; Εμφύλιος στο χωριό όταν έγινε, από αυτά εγώ πιβώς! Την κόρη σας... Περνάω την Κούλα εγώ 20 χρόνια ακριβώς και ήρθε και ο Λάζαρος τότε, παντρευτήκαμε και κάναμε το μωρό μας. Ύστερα...

Τα συναισθήματα προς τους αντάρτες

00:34:30 - 00:45:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάντως, κυρία Ελένη, παρόλες τις δυσκολίες, που ήσασταν και μόνες έξι γυναίκες, τα καταφέρατε, ορθοποδήσατε, κάνατε τις οικογένειές σας, τοα, κυρία Ελένη, πάντως το σημαντικό είναι ότι τα καταφέρατε και το χωριό ορθοπόδησε. Ναι. Σα ς ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

Περίληψη

Η αφηγήτρια προσδιορίζει, αρχικά, την καταγωγή της και αναφέρεται στον ερχομό των γονιών της από την Τουρκία στην Ελλάδα το 1922. Εμβαθύνει στις αναμνήσεις της από την πρώτη εισβολή του γερμανικού στρατού στο Μεσόβουνο, όπου εκτελέστηκε ο πατέρας της, και από το οδοιπορικό της επιβίωσής της εκείνη την εποχή. Συνεχίζει με στιγμιότυπα από τη δεύτερη εισβολή των Γερμανών στο χωρίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αγώνα των ενήλικων γυναικών της οικογένειας για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής μετά την καταστροφή και τις απώλειες. Αφού περιγράψει το “κλέψιμό” της από αγόρια του χωριού και τη γνωριμία με το σύζυγό της, θυμάται το κρησφύγετό της κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και αιτιολογεί τα συναισθήματά της απέναντι στους αντάρτες.

Ελένη Μαυρενά

Νίκη Φωτιάδου

26/12/2019

45'

Από επιμελητή:
α) Προφέροντας Ζεβροχώρι, η αφηγήτρια αναφέρεται στο Ζερβοχώρι.
β) Αυτό που αναφέρεται ως κλέψιμο, στην ποντιακή παράδοση λέγεται και σύρσιμο νύφης και θεωρείται έθιμο.
γ) Η Κολάτσα, που αναφέρει, είναι η Κολάρτζα, το Μανιάκι Φλώρινας.