Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Φυγή από το Μεσόβουνο υπό τον ήχο πολυβόλων

Segment 1

Η πρώτη εισβολή των Γερμανών στο Μεσόβουνο

00:00:00 - 00:13:54

Partial Transcript

Αφηγήτρια: Ελένη Μαυρενά. Ερευνήτρια: Νίκη Φωτιάδου. Μεσόβουνο, 26/12/2019. Πείτε μας το ονοματεπώνυμό σας. 19– Πώς λέγεστε; Ελένη Μαμάθει, το κάψανε το χωριό. Όλα τα κάψανε, όλα τα ρημάξανε. Όλα τα ρημάξανε! Και όταν επιστρέψατε στο Μεσόβουνο δε βρήκατε τίποτα. Τίποτα!

Lead to transcript

Segment 2

Η δεύτερη εισβολή των Γερμανών στο χωριό

00:13:54 - 00:25:16

Partial Transcript

Πώς ξαναφτιάξατε τη ζωή σας; Πώς ζούσατε; Δεν βρήκαμε τίποτα. Βρήκαμε τοίχους, ας πούμε, είναι τοίχοι που δεν καήκανε, βάλαμε εκεί κάτι λαείχα με και τα ζώα εμείς και τα ζώα δεν τα αφήναμε, γιατί με εκείνα ζούσαμε. Βάλαμε τα ζώα κάπου κι εμείς εκεί καθίσαμε, μετά ήρθανε οι...

Lead to transcript

Segment 3

Το "κλέψιμό" της από αγόρια του χωριού

00:25:16 - 00:34:30

Partial Transcript

Έγινε μετά ο Εμφύλιος. Ναι, μετά έγινε ο Εμφύλιος. Θυμάστε στο χωριό πώς ήταν η κατάσταση; Εμφύλιος στο χωριό όταν έγινε, από αυτά εγώ πιβώς! Την κόρη σας... Περνάω την Κούλα εγώ 20 χρόνια ακριβώς και ήρθε και ο Λάζαρος τότε, παντρευτήκαμε και κάναμε το μωρό μας. Ύστερα...

Lead to transcript

Segment 4

Τα συναισθήματα προς τους αντάρτες

00:34:30 - 00:45:19

Partial Transcript

Πάντως, κυρία Ελένη, παρόλες τις δυσκολίες, που ήσασταν και μόνες έξι γυναίκες, τα καταφέρατε, ορθοποδήσατε, κάνατε τις οικογένειές σας, τοα, κυρία Ελένη, πάντως το σημαντικό είναι ότι τα καταφέρατε και το χωριό ορθοπόδησε. Ναι. Σα ς ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

Lead to transcript

Content available only for adults (+18)

Summary

Η αφηγήτρια προσδιορίζει, αρχικά, την καταγωγή της και αναφέρεται στον ερχομό των γονιών της από την Τουρκία στην Ελλάδα το 1922. Εμβαθύνει στις αναμνήσεις της από την πρώτη εισβολή του γερμανικού στρατού στο Μεσόβουνο, όπου εκτελέστηκε ο πατέρας της, και από το οδοιπορικό της επιβίωσής της εκείνη την εποχή. Συνεχίζει με στιγμιότυπα από τη δεύτερη εισβολή των Γερμανών στο χωρίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αγώνα των ενήλικων γυναικών της οικογένειας για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής μετά την καταστροφή και τις απώλειες. Αφού περιγράψει το “κλέψιμό” της από αγόρια του χωριού και τη γνωριμία με το σύζυγό της, θυμάται το κρησφύγετό της κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και αιτιολογεί τα συναισθήματά της απέναντι στους αντάρτες.


Narrators

Ελένη Μαυρενά


Field Reporters

Νίκη Φωτιάδου



Interview Date

26/12/2019


Duration

45'


Interview Notes

Από επιμελητή:
α) Προφέροντας Ζεβροχώρι, η αφηγήτρια αναφέρεται στο Ζερβοχώρι.
β) Αυτό που αναφέρεται ως κλέψιμο, στην ποντιακή παράδοση λέγεται και σύρσιμο νύφης και θεωρείται έθιμο.
γ) Η Κολάτσα, που αναφέρει, είναι η Κολάρτζα, το Μανιάκι Φλώρινας.