Η ιστορία μιας αριστερής οικογένειας από τον Εμφύλιο μέχρι τη χούντα

Οι επισκέψεις στον θείο στις φυλακές Αίγινας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λέγομαι Μόσχου κι έχω γεννηθεί στις αρχές του ’48. Όταν λέω αρχές, δηλαδή έχω γεννηθεί σχεδόν το ’47, γιατί ήταν Ιανουάριος. Το ’47 ήταν, μέσα στο σπίτι πάντα άκουγα για δικαστήρια, για λίρες, για λεφτά και «Να τον βγάλουμε με ανήκεστο βλάβη» και τέτοια που δεν τα καταλάβαινα.

Everyday LifeFamilyPoliticsWar

Οι προσπάθειες αποφυλάκισης του θείου

00:07:27 - 00:10:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, εκ των υστέρων, άκουγα, έμαθα ότι προσπαθούσαν να τον βγάλουν με ιατρικές εξετάσεις, ότι για λόγους υγείας μάλλον, κάπου πληρώνανε, κάιχτό και Κυριακές, καθόμασταν, αυτός μίλαγε απταίστως αγγλικά και γαλλικά. Απταίστως. Είχε μάθει μέσα στη φυλακή. Μέχρι που έγινε η χούντα.

Η ημέρα της 21ης Απριλίου και η περίοδος της δικτατορίας

00:10:41 - 00:16:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν έγινε η χούντα… Καλά, εγώ, βέβαια, εκείνη την ημέρα, έτυχε να μην είχα κοιμηθεί στο σπίτι. Είχαμε κοιμηθεί σε μια φιλενάδα μας, στα Πατισαν να γίνονται, άρχισαν κάποια στιγμή τα επεισόδια. Κάτι ακουγιόταν για τη Νομική, και κάτι έτσι, κάτι αλλιώς. Εμείς τρίβαμε τα χέρια μας.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το αποτύπωμα της χούντας και κάποιες οικογενειακές ανακαλύψεις

00:16:15 - 00:32:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μέχρι που έγινε το Πολυτεχνείο. Εκείνη την ημέρα βέβαια δεν περιμέναμε να συμβεί ό,τι έγινε. Τελείωσα τη δουλειά. Αυτό είχε ξεκινήσει απ’ τ«Μην κρύβεστε», και ούτε τους είπα «Να είστε αυτό» ή «Να μην είστε εκείνο». Μόνα τους βρήκαν τον σωστό δρόμο, και τα δύο. Ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Η Ελένη Μόσχου μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Από τον καιρό που ήταν ακόμη παιδί, θυμάται τις επισκέψεις στον θείο της, που ήταν πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας. Έπειτα, μιλά για το πώς ήταν η ζωή στην Αθήνα κατά τη διάρκειας της χούντας, αλλά και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ελένη Μόσχου

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος