Σοφάδες 1954: o καταστροφικός σεισμός μέσα από την συγκλονιστική μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα

Βιογραφικά στοιχεία αφηγητή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Ονομάζομαι Πέτρου Χριστίνα, είμαι Ερευνήτρια για το Istorima. Σήμερα είναι Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, είμαι με τοα, μια βδομάδα κτλ., να ζήσουν κάτι που εγώ το ζούσα κάθε μέρα. Αυτή ήταν η διαφορά. Αυτή είναι έτσι πολύ περιληπτικά η ζωή μου, ας πούμε.

Local History

Ο σεισμός

00:03:13 - 00:12:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και το 1954 που έγινε ο σεισμός εσείς τον θυμάστε;   Το σεισμό τον θυμάμαι πάρα πολύ καλά και έχω εικόνες που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη άμαι. Να βλέπεις τώρα τα στάχυα να ανεβοκατεβαίνουν, πήγαιναν χαμηλά, ανέβαιναν, ανάλογα τώρα… πόσο; 70-80 πόντους; Αλλά εκείνο το θρόισμα…

Πρώτες εικόνες από την επιστροφή στους Σοφάδες

00:12:11 - 00:29:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν αυτό το είπα στον Λέκκα, μας έκανε διάλεξη εδώ —τον έφερε η Κατερίνα η δική μας και γνωριστήκαν προσωπικά— και στο τέλος «Τι έχουμε να ς που ήρθαν και μου πήραν ότι μ’ έσωσαν τη ζωή. Δεν θα σηκωνόμουνα. Και κει δεν έμεινε τίποτα. Έπεσε και ο μισός τοίχος και η σκεπή απάνω.

Η ζωή μετά τον σεισμό

00:29:29 - 01:06:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς αρχίσατε τη διαδικασία να μαζεύετε τα συντρίμμια; Τι κάνατε δηλαδή, πόσες μέρες σάς πήρε αυτή η διαδικασία;   Τις πρώτες μέρες ή μά σπίτι του σεισμού ακριβώς, έτσι ήταν και μας στην ίδια ευθεία. Ήταν πιο μεγάλο. Ύστερα είχαμε τέσσερα δωμάτια εμείς, ρίξαμε και δυο πίσω.

Τραγούδια των γιορτών και των γάμων

01:06:05 - 01:12:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα, κάποιο τραγούδι θυμάστε που λέγατε; Αν θυμάστε κάποιο τραγούδι;   Τραγούδι για τι; Για ποιο πράγμα;   Που λέτε ότι λέγατε στις γιή, σε κάθε περιστατικό του γάμου, αρραβώνες, κλεισίματα, «καλούδια» —ήταν και τα «καλούδια» τότε—, έλεγαν τα τραγούδια που έπρεπε, βέβαια.

Έθιμα ταφής και κηδείας

01:12:04 - 01:19:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στις κηδείες υπήρχε κάποιο έθιμο;   Το;   Στις κηδείες, στις κηδείες υπήρχαν εθίματα;   Βέβαια, πολλά.   Μπορείτε να περιγράψετε μερικά,μου —άμα ήταν Βασιλική παράδειγμα—, τι σ’ έμελλε…», ξέρω ‘γώ κτλ. «Που άφησες τα παιδάκια σου, έκανες εκείνο…». Τραγουδιστά, μοιρολογιστά.

Τα κάλαντα και η ενασχόληση με τη λαογραφία

01:19:50 - 01:37:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και είπατε πριν ότι τα παιδάκια λέγανε κάλαντα τα Χριστούγεννα. Θυμάστε τι κάλαντα λέγατε; Γιατί φαντάζομαι δεν πρέπει να ‘ναι αυτά που λλύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ λέω.   Α ναι, ναι, ναι.   Να ‘στε καλά για το χρόνο σας.   Δεν έχω το εργαλείο.   Σας ευχαριστώ.   Εντάξει.

Περίληψη

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Απριλίου 1954 όταν ο καταστροφικός σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την κωμόπολη των Σοφάδων Καρδίτσας και μετατρέπει μια συνηθισμένη μέρα στον απόλυτο εφιάλτη. Ήταν περίπου 13:00 όταν το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει τον Θανάση Σταθόπουλο, ύστερα και από την επίμονη πίεση των φίλων του, σ' ένα λιβάδι λίγο πιο έξω από τους Σοφάδες. Ο απώτερος στόχος ήταν το «πότισμα» των αλόγων, όμως αυτό που ακολούθησε σ' εκείνο το βοσκοτόπι δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα! Μέσα από τη συγκλονιστική του αφήγηση ο κ. Θανάσης περιγράφει τις απόκοσμες εικόνες που είδε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του, αλλά και όλα όσα συνέβησαν τις πρώτες στιγμές μετά το σεισμό. Γυρίζοντας πίσω στην πόλη, μας διηγείται το τι αντίκρισε σε αυτή: ρήγματα στους δρόμους, αναβλύζοντα νερά, φόβο και απόγνωση στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ανεξίτηλα, ωστόσο, του έχει χαραχτεί στη μνήμη η δικιά του αντίδραση και της οικογένειάς του όταν στέκονται μπροστά στο μισογκρεμισμένο σπίτι και αντικρίζουν την κατεστραμμένη περιουσία τους. Ακόμα, εξηγεί την καθημερινότητα των κατοίκων μέχρι και το φθινόπωρο του '54, όπου και αρχίζει το χτίσιμο των προσωρινών σπιτιών, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για τη σταδιακή ανοικοδόμηση και επιστροφή στην πρότερη κατάσταση όλης της πόλης των Σοφάδων. Τέλος, αναφέρεται και στο γεγονός της ενασχόλησής του με τη λαογραφία και του ρόλου που έπαιξε η γιαγιά του, μια γυναίκα γεννημένη περί το 1870 και από οικογένεια κολίγων, στην αγάπη του για την παράδοση. Έτσι, μας περιγράφει ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, συνήθειες της καθημερινότητας δίπλα στην γιαγιά, ταφικά έθιμα και μας τραγουδάει κάλαντα και τραγούδια του γάμου.

Αθανάσιος Σταθόπουλος

Χριστίνα Πέτρου