Σοφάδες 1954: o καταστροφικός σεισμός μέσα από την συγκλονιστική μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα

Segment 1

Βιογραφικά στοιχεία αφηγητή

00:00:00 - 00:03:13

Partial Transcript

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Ονομάζομαι Πέτρου Χριστίνα, είμαι Ερευνήτρια για το Istorima. Σήμερα είναι Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, είμαι με τοα, μια βδομάδα κτλ., να ζήσουν κάτι που εγώ το ζούσα κάθε μέρα. Αυτή ήταν η διαφορά. Αυτή είναι έτσι πολύ περιληπτικά η ζωή μου, ας πούμε.  

Lead to transcript
Topics
Local History

Segment 2

Ο σεισμός

00:03:13 - 00:12:11

Partial Transcript

Και το 1954 που έγινε ο σεισμός εσείς τον θυμάστε;   Το σεισμό τον θυμάμαι πάρα πολύ καλά και έχω εικόνες που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη άμαι. Να βλέπεις τώρα τα στάχυα να ανεβοκατεβαίνουν, πήγαιναν χαμηλά, ανέβαιναν, ανάλογα τώρα… πόσο; 70-80 πόντους; Αλλά εκείνο το θρόισμα…

Lead to transcript

Segment 3

Πρώτες εικόνες από την επιστροφή στους Σοφάδες

00:12:11 - 00:29:29

Partial Transcript

Όταν αυτό το είπα στον Λέκκα, μας έκανε διάλεξη εδώ —τον έφερε η Κατερίνα η δική μας και γνωριστήκαν προσωπικά— και στο τέλος «Τι έχουμε να ς που ήρθαν και μου πήραν ότι μ’ έσωσαν τη ζωή. Δεν θα σηκωνόμουνα. Και κει δεν έμεινε τίποτα. Έπεσε και ο μισός τοίχος και η σκεπή απάνω.  

Lead to transcript

Segment 4

Η ζωή μετά τον σεισμό

00:29:29 - 01:06:05

Partial Transcript

Και πώς αρχίσατε τη διαδικασία να μαζεύετε τα συντρίμμια; Τι κάνατε δηλαδή, πόσες μέρες σάς πήρε αυτή η διαδικασία;   Τις πρώτες μέρες ή μά σπίτι του σεισμού ακριβώς, έτσι ήταν και μας στην ίδια ευθεία. Ήταν πιο μεγάλο. Ύστερα είχαμε τέσσερα δωμάτια εμείς, ρίξαμε και δυο πίσω.  

Lead to transcript
Locations

Segment 5

Τραγούδια των γιορτών και των γάμων

01:06:05 - 01:12:04

Partial Transcript

Μάλιστα, κάποιο τραγούδι θυμάστε που λέγατε; Αν θυμάστε κάποιο τραγούδι;   Τραγούδι για τι; Για ποιο πράγμα;   Που λέτε ότι λέγατε στις γιή, σε κάθε περιστατικό του γάμου, αρραβώνες, κλεισίματα, «καλούδια» —ήταν και τα «καλούδια» τότε—, έλεγαν τα τραγούδια που έπρεπε, βέβαια.  

Lead to transcript

Segment 6

Έθιμα ταφής και κηδείας

01:12:04 - 01:19:50

Partial Transcript

Στις κηδείες υπήρχε κάποιο έθιμο;   Το;   Στις κηδείες, στις κηδείες υπήρχαν εθίματα;   Βέβαια, πολλά.   Μπορείτε να περιγράψετε μερικά,μου —άμα ήταν Βασιλική παράδειγμα—, τι σ’ έμελλε…», ξέρω ‘γώ κτλ. «Που άφησες τα παιδάκια σου, έκανες εκείνο…». Τραγουδιστά, μοιρολογιστά.  

Lead to transcript

Segment 7

Τα κάλαντα και η ενασχόληση με τη λαογραφία

01:19:50 - 01:37:50

Partial Transcript

Και είπατε πριν ότι τα παιδάκια λέγανε κάλαντα τα Χριστούγεννα. Θυμάστε τι κάλαντα λέγατε; Γιατί φαντάζομαι δεν πρέπει να ‘ναι αυτά που λλύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ λέω.   Α ναι, ναι, ναι.   Να ‘στε καλά για το χρόνο σας.   Δεν έχω το εργαλείο.   Σας ευχαριστώ.   Εντάξει.

Lead to transcript
Summary

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Απριλίου 1954 όταν ο καταστροφικός σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την κωμόπολη των Σοφάδων Καρδίτσας και μετατρέπει μια συνηθισμένη μέρα στον απόλυτο εφιάλτη. Ήταν περίπου 13:00 όταν το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει τον Θανάση Σταθόπουλο, ύστερα και από την επίμονη πίεση των φίλων του, σ' ένα λιβάδι λίγο πιο έξω από τους Σοφάδες. Ο απώτερος στόχος ήταν το «πότισμα» των αλόγων, όμως αυτό που ακολούθησε σ' εκείνο το βοσκοτόπι δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα! Μέσα από τη συγκλονιστική του αφήγηση ο κ. Θανάσης περιγράφει τις απόκοσμες εικόνες που είδε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του, αλλά και όλα όσα συνέβησαν τις πρώτες στιγμές μετά το σεισμό. Γυρίζοντας πίσω στην πόλη, μας διηγείται το τι αντίκρισε σε αυτή: ρήγματα στους δρόμους, αναβλύζοντα νερά, φόβο και απόγνωση στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ανεξίτηλα, ωστόσο, του έχει χαραχτεί στη μνήμη η δικιά του αντίδραση και της οικογένειάς του όταν στέκονται μπροστά στο μισογκρεμισμένο σπίτι και αντικρίζουν την κατεστραμμένη περιουσία τους. Ακόμα, εξηγεί την καθημερινότητα των κατοίκων μέχρι και το φθινόπωρο του '54, όπου και αρχίζει το χτίσιμο των προσωρινών σπιτιών, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για τη σταδιακή ανοικοδόμηση και επιστροφή στην πρότερη κατάσταση όλης της πόλης των Σοφάδων. Τέλος, αναφέρεται και στο γεγονός της ενασχόλησής του με τη λαογραφία και του ρόλου που έπαιξε η γιαγιά του, μια γυναίκα γεννημένη περί το 1870 και από οικογένεια κολίγων, στην αγάπη του για την παράδοση. Έτσι, μας περιγράφει ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, συνήθειες της καθημερινότητας δίπλα στην γιαγιά, ταφικά έθιμα και μας τραγουδάει κάλαντα και τραγούδια του γάμου.


Narrators

Αθανάσιος Σταθόπουλος


Field Reporters

Χριστίνα Πέτρου



Historical Events

Interview Date

10/04/2022


Duration

98'