Άννα Κουτσομάλλη: Μία Ίμβρια θυμάται!

Παιδικά χρόνια στην Ίμβρο και την Κωνσταντινούπολη

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας.   Γεια σας.   Θα μας πείτε το όνομά σας; Κουτσομάλλη Άννα.   Σήμερα είναι Δευτέρα 29/03 του 2021, είμαι μαζί με την κυρία Άννα αι αυτές τώρα είναι οι πιο πολλές δασκάλες, συνταξιούχες. Όπου βρίσκονται πάω και τις βρίσκω κι αυτές έρχονται και τις φιλοξενώ στην Ίμβρο.

Everyday LifeLocal HistoryRacism and StereotypesNeighborhoodDiasporaBiographiesFamily
Φωτογραφίες και τεκμήρια
Γιορτή

Στιγμιότυπο από τη ζωή στην Ίμβρο.

Γιορτή

Γάμος

Παλιά φωτογραφία από γάμο στην Ίμβρο.

Γάμος

Παλιά φωτογραφία από γάμο στην Ίμβρο3

Δημιουργία Συλλόγου Ζαππιδών στην Κωνσταντινούπολη

00:17:31 - 00:22:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην πρώτη Λυκείου λοιπόν, στο Ζάππειο, έχει το... Το Γυμνάσιο το ‘χω τελειώσει κανονικά, προχωράω στο Λύκειο. Στην πρώτη Λυκείου αναλαμβάνεπόφοιτες του Ζαππείου, που υπήρχε μόνο εδώ, και μετά με τον κύριο Τσιτσόπουλο φτιάξαμε έναν δεύτερο σύλλογο Ζαππίδων στην Κωνσταντινούπολη.

Σπουδές στην Αθήνα και διαμονή στο Χριστοδουλάκειο

00:22:13 - 00:26:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι όταν ήταν να φύγω, όταν ήταν να τελειώσω το Λύκειο, μου λέει ο κύριος Τσιτσόπουλος: «Δωσ’ μας τα στοιχεία σου, είτε εδώ μείνεις είτε φύγεειά έξω». Και μου βρήκε μία δουλειά πολύ γερή έξω, στο επάγγελμα μου, κι έτσι και συνέχισα. Η ζωή στην Αθήνα, τα καλοκαίρια εγώ στην Ίμβρο.

Προσπάθεια αναζωογόνησης Ίμβρου και διεκδίκηση κτημάτων

00:26:26 - 00:36:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παρακμή, παρακμή στην Ίμβρο, έχουν φύγει σχεδόν οι πάντες, έχουνε κλείσει τα σπίτια τους, έχουν καρφώσει τα παράθυρα τους, τα ‘χουν εγκαταλεά μου με τον αδερφό μου στην Ίμβρο και να πάω εγώ στην Πόλη να βρω το σπίτι, έρχεται ο Έλληνας πρόξενος, πρώτη φορά στα χρονικά στην Ίμβρο.

Λειτουργία ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο

00:36:22 - 00:48:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εντωμεταξύ, πριν να ‘ρθει ο πρόξενος, στον σύλλογο όσο είμαι, αρχίζουν και ζητάνε για σχολείο στην Ίμβρο. Εμένα ο μπενάκης και ο βγενάκης. Εα σταματήσω, δεν ξέρω πώς θα σταματήσω, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα σταματήσω απ’ την Ίμβρο. Κι έτσι και με πέτυχες εδώ, στη Νέα Σμύρνη.

Χερόμυλος

Η αφηγήτρια αλέθει σε χειρόμυλο στην Ίμβρο.

Συνθήκες ζωής και σχέσεις με τους Τούρκους στην Ίμβρο των παιδικών χρόνων

00:48:39 - 01:03:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι να πω; Εξαιρετική η ιστορία, που μου είπατε. Με εντυπωσίασε έτσι πολύ η αγάπη για το νησί σας και θέλω λίγο να μου περιγράψετε τι θυμάστεεχάσει. Αν δεν τα είχα ξεχάσει, δεν θα επέστρεφα στον τόπο μου. Και φυσικά έχω επιλέξει πλέον ανθρώπους, που μ’ αυτούς πορεύομαι μια χαρά.

Σχόλια για την Ίμβρο και τον ερχομό στην Ελλάδα

01:03:38 - 01:08:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάρα πολύ ωραία. Οπότε, φθάνοντας σιγά-σιγά προς το τέλος, θέλω κοιτώντας προς τα πίσω την πορεία σας-   Ναι-   και φτάνοντας μέχρι το σήμερ; Το 94’; Πού να ‘ξερε αυτή ότι εγώ το 12’ θα άνοιγα, το 13’ θα άνοιγα το ελληνικό σχολείο της Ίμβρου;   Απίστευτο.   Ε; Έτσι είναι η ζωή.

Η ζωή ως εσώκλειστη στην Πρίγκηπο-επίλογος

01:08:44 - 01:13:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και να κλείσω και με κάτι άλλο που βλέπω εδώ στις σημειώσεις, που δεν το ρώτησα. Θέλω λίγο να μου περιγράψετε πώς ήταν η καθημερινότητα εκείάλω ασπροπρόσωπο.   Το ‘χετε κάνει. Το ‘χετε κάνει αυτό, δεν υπάρχει ζήτημα. Λοιπόν, οπότε σας εύχομαι…   Κι ό,τι άλλο θέλεις...   Ναι, αμέ.

Περίληψη

Η Αφηγήτρια μάς μεταφέρει στην Ίμβρο της δεκαετίας του '70. Αρχικά, μας μιλά για τις αναμνήσεις και βιώματά της από το νησί μέχρι και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στη συνέχεια αφηγείται τη ζωή της στην Πρίγκηπο και στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναγκάστηκε να μετακομίσει, για να μπορέσει να φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Έπειτα, η διήγηση επικεντρώνεται στους δικαστικούς αγώνες για την διεκδίκηση της περιουσίας της Αφηγήτριας από το τουρκικό δημόσιο. Επιπλέον, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η προσπάθεια ίδρυσης ελληνικού μειονοτικού σχολείο στην Ίμβρο, προσπάθεια που πέτυχε χάρη στην προσωπική ενασχόληση της αφηγήτριας με το ζήτημα. Τέλος, γίνεται αναφορά σε διάφορα περιστατικά, τα οποία φανερώνουν τη νοοτροπία που επικρατούσε σε διάφορα τμήματα της ελληνικής και τουρκικής κοινωνίας.

Άννα Κουτσομάλλη

Αριστείδης-Δημήτριος Νικάκης