Είμαι θύμα της 17 Νοέμβρη

Η είσοδος στην αστυνομία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το όνομά σας είναι; Λουρίδας Νικόλαος. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και για τη συνέντευξη. Θέλω αρχικά να μου πείτε για εστη Σχολή; Πήγαμε το ’82, αποφοιτήσαμε το ’83. Οπότε μετατίθεστε πού; Οι πρώτες σας υπηρεσίες πώς ήτανε, πού ήτανε; Η  πρώτη σας μετάθεση…

Crime and Violence

Οι αρχικές εντυπώσεις από την εργασία στα Μ.Α.Τ.

00:01:53 - 00:03:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατευθείαν στα ΜΑΤ. Στη Μονάδα Αποκατάστασης Τάξης, έτσι λεγότανε τότες. Και αναλάβατε υπηρεσίες, πηγαίνατε; Πως ήταν τότε η εργασία αυτή;με καλή συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που έκαναν τις εκδηλώσεις- διαδηλώσεις, τις πορείες, δεν είχαμε κάποια προβλήματα συνεργασίας.

Το πολιτικό κλίμα της εποχής

00:03:08 - 00:03:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα υπήρχαν κάποιες ομάδες ήδη που κάναν τρομοκρατικά χτυπήματα. Εσείς είχατε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως… Είχατε αισθανθεί κάποιον φόβο ή κάποιαθεση κάποια επεισόδια στα Εξάρχεια, γιατί είχαν και σχέση με την επίθεση μετά. Θέλετε να μας πείτε εκείνη τη μέρα αν ήσασταν εκεί; Ήταν 17-

Η πορεία του Πολυτεχνείου και επεισόδια

00:03:52 - 00:06:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήταν τα επεισόδια στα Εξάρχεια, ήταν η γιορτή του Πολυτεχνείου. Και είμαστε στο κέντρο, στα Εξάρχεια, τελείωσε η πορεία, όλα καλά, ήρεμα τα εβδομάδα έγινε η απόπειρα εναντίον μας χωρίς να γνωρίζουν ότι εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με το κέντρο ή με την περίπτωση της δολοφονίας.

Η πορεία προς την επίθεση

00:06:52 - 00:17:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μας πείτε αυτήν τη μέρα από την αρχή, πως ξεκίνησε η υπηρεσία και όλα; Από ό,τι θυμάμαι, είχαμε πάει ταξίδι στον Γοργοπόταμο πριε τότε; Πάρα-πάρα πολύ άσχημα, διότι δεν είχαμε καμία ευθύνη. Οπότε μετά από την Αστυνομία -φαντάζομαι- δεν μπορέσατε να ξαναεπιστρέψετε.

Η προσωπική ψυχική κατάσταση

00:17:04 - 00:19:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όχι, γιατί είχα έναν δύσκολο δρόμο και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που έχει αφήσει ο τραυματισμός. Τώ την κοινωνία σκοτώνοντας ή δολοφονώντας αθώους πολίτες;». Αυτή ήταν η απογοήτευσή μας δυστυχώς. Και στη δίκη βρεθήκατε στην ίδια αίθουσα-

Απολογισμός των γεγονότων

00:19:55 - 00:28:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήμουνα μάρτυρας ναι και στις δύο δικές, άσχημες εμπειρίες, διότι κάποιοι έπρεπε να καταθέσουν για να καταδικαστούν. Όταν δεν υπήρχαν μαρτεια, έχω τρεις γιους, οι οποίοι σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, αυτός ήταν ο αγώνας μου και είμαι ευχαριστημένος για αυτό που έχω κάνει. Αυτά.

Τα γεγονότα της ημέρας της επίθεσης

00:28:27 - 00:35:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάμε λίγο απ’ την αρχή, στο ότι εκείνη τη μέρα υπήρχαν κάποιες συγκυρίες το ότι πήγατε στην έδρα, ενώ συνήθως δεν πηγαίνατε. Ναι, συνήθωςου. Άσχημη εμπειρία. Σας ευχαριστούμε πολύ. Και εγώ σας ευχαριστώ. Δεν ξέρω κάτι άλλο αν θέλετε να προσθέσετε; Όχι, όχι σας ευχαριστώ.

Περίληψη

Στις 26 Νοεμβρίου 1985 σημειώνεται έκρηξη παγιδευμένου οχήματος δίπλα σε διερχόμενο λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Αποτέλεσμα αυτής ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυφύλακα Ιωάννη Γεωργακόπουλου και ο τραυματισμός 14 ακόμη αστυνομικών, εκ των οποίων σοβαρότερα ο αστυφύλακας Νίκος Λουρίδας που επιζεί από τύχη. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", χαρακτηρίζοντας την ως αντίποινα για την δολοφονία -μια εβδομάδα νωρίτερα- του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα Εξάρχεια.

Νίκος Λουρίδας

Στη συνέντευξη παρευρίσκεται και ακούγεται σε κάποια σημεία, ο ηχολήπτης Δημήτρης Παπαδάκης.