Έζησα την κοπή του Έλλη

Βιογραφικά στοιχεία και η σχέση με την θάλασσα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Παρασκευή 16 Απριλίου. Βρισκόμαστε στην Τήνο. Λέγομαι Σταύρος Βλάχος. Τ’ όνομά σας είναι;  Ζαννάκης Καλαμαράς.  Κύριε Καλαμαρά, ευώ πέρα και πρύμνιοδετούσανε εκεί κάτω. Τα περνούσαμε από κάτω. Για πλάκα τα περνούσα αυτά. Και έτσι μία φορά είχα πάει και στην Έλλη κάτω.

Ο τεμαχισμός του Έλλη

00:02:11 - 00:05:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μας πείτε λίγο με το Έλλη τι έγινε εδώ πέρα τη δεκαετία του ’50; Πώς ξεκίνησε η ιστορία όλη; Ε, αυτά… Ξαφνικά και ήρθε μία… Τότε ότι αυτό που γινόταν τότε ήταν κάτι που δεν θα ‘πρεπε να γίνει, αυτό είναι γεγονός. Αλλά, αυτά εμείς τότε σαν παιδιά δεν τα βλέπαμε αυτά.

Ιστορίες από καταδύσεις στο Έλλη: μπαρούτι και τορπίλες

00:05:38 - 00:11:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με τα «μακαρόνια» ποια είναι η ιστορία;  Υπήρχαν κάτι, τα λέγαμε μακαρόνια εμείς. Δεν ήτανε… Ήταν κάτι ραβδιά. Ήταν μαύρα στρογγυλά σαν το ήταν πάνω απ’ το νερό και το έφερναν μέσα εκεί. Μπορεί να είχε πέσει. Στο δρόμο, εν τω μεταξύ, έπεφταν τέτοια κομμάτια. Τι άλλο να πούμε;

Τα απομεινάρια του ναυαγίου και το πούλημα τους

00:11:07 - 00:13:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα έχει μείνει κάτι εκεί;  Α, δεν το ξέρω αυτό. Δεν το ξέρω αυτό. Φαντάζομαι ότι έχει μείνει, διότι ένας γερανός πλωτός που ήρθε και τα πρεπε. Δεν έπρεπε.  Να έμενε ως μνημείο, ας πούμε.  Ναι, ναι, ναι. Τώρα, ποιος το έκανε, ποιοι το πούλησαν κι αυτά δεν ξέρουμε. Δεν ξέρω.

Το φινιστρίνι και το «σήκωμα» του Έλλη

00:13:08 - 00:15:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάτι άλλο με το Έλλη; Υπάρχει κάποια ιστορία άλλη που να σχετίζεστε;  Κάτι άλλο… Όχι, αυτή η δουλειά ήταν κάθε μέρα. Ξέρω από έναν φίλο μοα πράγματα. Δεν τα έχουν δει, δεν τα έχουνε… Ό,τι έχουν α κούσει μόνο για τον τορπιλισμό. Το βγάλσιμο της Έλλης μόνο εμείς που το ζήσαμε.

Οι βουτιές του αφηγητή, ο πατέρας και η επαγγελματική τους ζωή

00:15:02 - 00:20:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Συνεχίσατε εσείς; Κάνατε βουτιές τα επόμενα χρόνια;  Ναι, βέβαια, βέβαια, βέβαια. Αλλά, μετά την αυτή με την τορπίλη είχα σταματήσει πλέον.  Ωραία. Με το Έλλη, έτσι, που έχετε σχέση… Και τώρα συνεχίζει την παράδοση αυτή των μαγαζιών αυτών, συνεχίζει ο γιος μου, τρίτη γενιά.

Τα «αναμνηστικά» από το Έλλη

00:20:35 - 00:22:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με το Έλλη, έτσι, που ‘χατε έστω κι αυτή τη μικρή σχέση νιώθετε κάπως;  Με την Έλλη είχα πάρει και πολλά πράγματα εγώ. Είχα πάρει πολλά σπία του Έλλη. Και την ιστορία του Έλλη. Αυτές ήταν… Η ωραία εποχή ήταν με την Έλλη, αυτή.  Ευχαριστούμε πολύ.  Να ‘στε καλά. Να ‘στε καλά.

Περίληψη

Ο Ζαννάκης Καλαμαράς έζησε τα γεγονότα της κοπής του καταδρομικού Έλλη την δεκαετία του 1950 στην Τήνο. Νεαρός δύτης ο ίδιος έβγαζε αντικείμενα και πυρομαχικά από το βυθισμένο πλοίο.

Ζαννάκης Καλαμαράς