Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

Ο «φάκελος» που καθόρισε τη ζωή ενός καλλιτέχνη κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια και ο κινηματογράφος της δεκαετίας του'70

Ενότητα 1

Η ζωή στο χωριό Πετρούσα μέχρι το 1960

00:00:00 - 00:18:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι έχουμε σήμερα; Την ημερομηνία να πούμε. Θα τη πω εγώ. Ναι. Θα θέλατε να μου πείτε το όνομά σας; Πέτρος Μακεδών. Είναι Πέμπτη 26 Αυκατάσταση μέχρι το ‘60. Με το ‘60 στο χωριό αυτομάτως φεύγουν όλοι στη Γερμανία, άρχισαν να στέλνουν τα μάρκα, άλλαξε άρδην ο τρόπος ζωής.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα και οι σπουδές θεάτρου

00:18:55 - 00:30:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ βέβαια το '60 ήμουνα στην Αθήνα, το ‘59 έφυγα. Με δανεικά με τι κόπο η μάνα μου να μου βρει το εισιτήριο όχι άλλο. 18 ώρες με το τρένο τνα τα μαθήματα και μετά ξαναέμπαινα στο εργοστάσιο και έτσι τελείωσα τη δραματική σχολή με αυτόν τον άγιο εργοστασιάρχη. Τελείωσε η σχολή.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η διάκριση στο στρατό και η εξορία λόγω του φακέλου

00:30:13 - 00:40:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά όταν τελείωσε η σχολή βέβαια ήταν η ώρα μου για φαντάρος, δεν μπορούσα να κάνω…Πήγα στρατιώτης, στα 21 υπηρετούσαν τότε 21 με 23 εκεί ήπρώτη γραμμή. Μου λέει δεν θα ξαναδείς στον ύπνο σου χακί από δω και πέρα. Ωραίος ο κύριος ε; Κρίνεται άκρως επικίνδυνος για το στράτευμα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Ο εμφύλιος στο χωριό

00:40:53 - 00:48:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό λοιπόν τώρα για να παίρνουμε το αυτό για το χωριό. Το χωριό στο οποίο μεγάλωσα ένας μόνο είχε τελειώσει το δημοτικό και ήταν ο γραμματέωθείτε ρε για την ιδέα ρε, για το αύριο ρε. Αύριο όλοι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια ρε» κατάλαβες; Αυτό ήτανε τότε ο εμφύλιος ό,τι χειρότερο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Ο πρώτος ρόλος στην Αθήνα και η υποτροφία στην Αγγλία

00:48:14 - 01:02:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για να το πάρουμε και το κομμάτι το εργασιακό από την αρχή του. Οπότε γυρίσατε μετά το στρατό στην Αθήνα πάλι. Μπράβο, γυρίζω στην Αθήνα. μάδια πάνω μου. Λοιπόν, ήρθα αρκετά ολοκληρωμένος και ερχόμενος πια στην Αθήνα λέω: «Δεν γίνεται θα κάνω-είχα κάποια λεφτά-θα κάνω ταινία».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Οι πρώτες ταινίες και οι μεταγλωττίσεις

01:02:09 - 01:11:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσο εύκολο ήταν να κάνεις ταινία- Καθόλου. Εκείνη την εποχή. Το πιο δύσκολο αλλά έτυχε σε ένα στούντιο που με ξέραν και αυτό, έπαιξα με ν βλέπει δεν έχει τίποτα, είχε από τα κλεμμένα στη μασχάλη του ένα μαγνητόφωνο, ένα κασετόφωνο σου το άφησε, αυτό είναι μικρού μήκους λέει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Ο Αστραπόγιαννος και τα γυρίσματα στην Πετρούσα

01:11:48 - 01:21:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε λίγο έτσι να μας βάλετε στον κόσμο του κινηματογράφου εκείνη την εποχή, δεκαετία ’60-’70. Κάνετε τον Αστραπόγιαννο, πώς έγινε όλη α, στη κλακέτα, στη κάμερα στην πρώτη ταινία. Στη δεύτερη ήταν έτοιμοι, ήρθανε πανέτοιμοι που έκαναν αυτή εδώ… Κρίμα γιατί ήταν ωραίο θέμα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η δημιουργία θεάτρου στην Πετρούσα

01:21:05 - 01:28:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αυτό σε ότι αφορά τους χωριανούς τελείωσε μάθανε σινεμά από μένα. Τώρα το θέμα του θέατρου, που με έτρωγε πάντα το θέατρο εμένα. Λοιπόν ούν άσκοπα. Η Χούντα ήθελε να κάνει κάτι, ό,τι ήθελε δεν μας ενδιαφέρει. Εχθρός της Χούντας ήταν η ΕΡΕ, δεν ήτανε ούτε το ΚΚΕ ούτε κανένας.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Η Χούντα και η λογοκρισία

01:28:06 - 01:33:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς ήσασταν καλλιτέχνης σε μια περίοδο, κατά τη διάρκεια της… Ναι, εφτά χρόνια βέβαια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η επταετία με ωρίμααι μετά από την πρώτη παράσταση που ανεβάσατε την « Ιφιγένεια εν Ταύροις », ακολούθησαν κι άλλες; Άλλαξε- Βεβαίως γιατί τώρα ξεθαρρέψαμε. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 10

Το θέατρο στη Πετρούσα

01:33:30 - 01:45:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα πια θα μπορούσα να επιλέξω κι άλλους, άλλα ταλέντα από το χωριό έναν-έναν και κάναμε μία παράσταση τη «Σκλάβα», γιατί εγώ ήθελα πάντα νεν κατάλαβες-του λέει-κάτι σκότωσαν τη φαντασία μας, τους αφήσαμε να σκοτώσουν τη φαντασία μας». Αυτή η φράση είναι όλο το έργο, κατάλαβες;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 11

Το συγγραφικό έργο του αφηγητή

01:45:05 - 01:57:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έτσι για να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη να μη σας κουράζουμε και άλλο. Θα ήθελα να μου πείτε τι σας έχει μείνει από τον ελληνικό κινημαρόνια 25 χρόνια τέτοια και σήμερα στην Αθήνα βλεπόμαστε πίνουμε τον καφέ μας μαζί, γιατί αυτές παντρεύτηκαν μετά κάναμε παιδιά και τα λοιπά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Περίληψη

Ο Πέτρος Μακεδών γεννήθηκε στην Πετρούσα της Δράμας στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την νεανική του ηλικία ξεχώριζε για την ροπή του στα γράμματα και τις τέχνες. Η φτώχεια και η ανέχεια της επαρχίας δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τις συνθήκες για περισσότερη μόρφωση και εξέλιξη. Μόλις τελείωσε το σχολείο, έφυγε για την Αθήνα. Τον ακολούθησε όμως η μοίρα ενός «φακέλου» φρονημάτων που έμελλε να του καθορίσει τη ζωή. Ένας φάκελος που συντάχθηκε εν αγνοία του, εξαιτίας του έρωτα ενός αστυνομικού για μια δασκάλα και σκόνταφτε συνεχώς μπροστά του. Παρόλες τις δυσκολίες κατάφερε να κάνει μια λαμπρή καριέρα ως ηθοποιός και συγγραφέας, συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και ήρθε αντιμέτωπος με τη λογοκρισία της δικτατορίας. Έγινε γνωστός από το σενάριό του για την ταινία Αστραπόγιαννος. Το βλέμμα του, όμως, ήταν πάντα πίσω στο χωριό του, όπου χάρη σε αυτόν, οι συγχωριανοί του γνώρισαν την κινηματογραφική κάμερα και ίδρυσαν την δική τους ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου.


Αφηγητές/τριες

Πέτρος Μακεδών


Ερευνητές/τριες

Κατερίνα Μανούση


Ημερομηνία Συνέντευξης

25/08/2021


Διάρκεια

117'