«Πίσω από τα φώτα ήταν η ελευθερία, πίσω από τα φώτα ήταν η Ελλάδα»: Από τη Χιμάρα στη Βουλή των Εφήβων

Η ζωή στη Χιμάρα ως τα 13

00:00:00 - 00:24:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα, πες μας το όνομά σου.   Κοκαβέση Ελεονώρα-Ελένη του Διονυσίου και της Αντωνίας.   Βρισκόμαστε στην Καρίτσα Ιωαννίνων με την Εμετά να πάει, να βγάλει τα χαρτία και να φύγουμε με τα χαρτία. Τώρα είναι πολλές λεπτομέρειες, πρέπει να καθίσω να τα θυμηθώ και να στα πω.

Immigration and RefugeeDiaspora

Η διάλεκτος, η Πάτρα και ο παππούς

00:24:29 - 00:46:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκείνο που θυμάμαι έτσι πολύ έντονα είναι όταν περάσαμε στην Κακαβιά, εγλέπαμε Έλληνα και θέλαμε να τον αγκαλιάσουμε, θέλαμε να τον φιλήσουμνα μάθω ελληνικά γράμματα. Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω, οι γονείς μου δουλεύουνε» και τα λοιπά. Και μετά μου επέτρεψαν και πήρα τη μετεγγραφή.

Ζωή και εργασία στην Αθήνα

00:46:31 - 00:48:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήρθαμε στην Αθήνα, δηλαδή οριστικά, μείναμε Αθήνα. Επειδή υπήρχε ανάγκη, δούλευα και πήγαινα και στο σχολείο. Έμενα με μία γιαγιά, είχε σπάσα Άννα, πήγαινα με την μαμά μου και καθάριζα σπίτια, πολυκατοικίες. Γενικά δούλευα και σπούδαζα ταυτόχρονα. Αυτή ήταν η ζωή μου στην Αθήνα.

Η ιστορία των συνθημάτων

00:48:02 - 00:59:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά ένα καλοκαίρι, του ’94 πρέπει να ήταν. Ναι, καλοκαίρι του ’94, μας έστειλε η μαμά στο χωριό με τον αδελφό μου. Εκεί αποφασίσαμε να γράψληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που διώκει τον Ελληνισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Τι άλλο θέλεις να σου πω;

Η βουλή των εφήβων

00:59:53 - 01:09:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γνωρίζω ότι έχεις πάει στη Βουλή, όταν ήσουν μαθήτρια. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτό;   Ναι, να σου πω. Όταν πήγαμε, όπως σου είπα, στη. Με βρήκες σε μία πολύ δύσκολη φάση και μετά την ασθένεια. Έχω μέσα μου περισσότερα πράγματα να πω, αλλά δεν ήταν η ώρα.   Ευχαριστώ πολύ!

Περίληψη

Η αφηγήτρια διηγείται ιστορίες από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί πως ήταν η ζωή στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου. Αναφέρεται σε ορισμένα παιδικά παιχνίδια και περιγράφει την μετανάστευση με τους δικούς της αρχικά στην Πάτρα και αργότερα στην Αθήνα. Αναφορά γίνεται επίσης σε μία περιπέτεια που είχε με τον αδερφό της με συνθήματα πίσω στο χωριό. Τέλος, μιλά για τη συμμετοχή και την ομιλία της στη Βουλή των Εφήβων.

Ελεονώρα-Ελένη Κοκαβέση

Βασιλική Δημητροπούλου