H ζωή στην Ιμπραημία, μια ελληνική συνοικία της Αλεξάνδρειας

Η ιστορία της οικογένειας και τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πείτε τ’ όνομά σας;   Παρασκευούλα Γαβριηλίδου.   Είναι Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 2020, είμαι με την κυρία Παρασκευούλμε κοντά και βρισκόμασταν και παίζαμε τα παιδιά, ας πούμε, έτσι. Αλλά χώρος εξωτερικός στη γειτονιά να παίξουμε μεγάλος, όχι, δεν υπήρχε.

Οι σχέσεις με τους ντόπιους

00:15:40 - 00:18:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι σχέσεις σας με τους γείτονες ποια ήτανε τότε;   Πολύ καλή. Γενικά, έτσι, μεγαλώνοντας που τ’ αναπολώ και τα σκέφτομαι, η σχέση των Αιγυ δουλειές μας και μαθαίνανε τη γλώσσα και δεν χάνουν ευκαιρία, έτσι, να το δείξουνε, που δείχνει συμπάθεια αυτό το πράγμα… και καλή σχέση.

Η σοκαριστική εμπειρία του ερχομού στην Αθήνα

00:18:28 - 00:21:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια είναι η πιο έντονη παιδική σας ανάμνηση;   Πιο έντονη; Τι να πω; Εγώ ξέρω να πω, ότι όταν φύγαμε απ’ την Αλεξάνδρεια, επειδή φύγαμε κτίρια του «Αρσακείου» και βάλε. Κάπως έτσι, για να πάρουμε μία…   Οπότε ήταν σοκαριστική η μετάβαση;   Το σοκαριστικό, δεν λέει τίποτα.

Τα μαθητικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια

00:21:26 - 00:29:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε στο σχολείο, εκεί, κάνατε τα μαθήματα και στα ελληνικά και στα αραβικά ή ήταν στα ελληνικά στην Αλεξάνδρεια;   Στα ελληνικά όλα, όλκαταπληκτικά, που πηγαίναμε οικογενειακά όλοι. Σε καταπληκτικές αίθουσες, όπως σου είπα και λοιπά. Ναι, τα ζούσαμε αυτά πάρα πολύ έντονα.

Το Πάσχα στην Αλεξάνδρεια

00:29:49 - 00:32:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τα έθιμα του Πάσχα τηρούνταν;   Και τα έθιμα του Πάσχα, βεβαίως. Κι εγώ που ήμουνα και προσκοπίνα, οδηγός, ήταν και ο πατέρας μου κα αλλά εκείνοι τη δεύτερη μέρα του δικού μας Πάσχα τώρα. Το έχω διαβάσει πώς γίνεται, αλλά δε θυμάμαι να το πω σωστά. Ποιος είναι ο λόγος.

Ο προσκοπισμός

00:32:53 - 00:34:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για τους προσκόπους που μου είπατε ήταν Έλληνες κυρίως εκεί στους προσκόπους;   Ναι μόνο Έλληνες.   Μόνο Έλληνες.   Ναι, ναι, ναι.   Νάγματα, ψάχναμε πράγματα, την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα, να δουλεύουμε μαζί, συντροφικότητα, ναι. Αυτά είναι η ουσία του προσκοπισμού.

Γιορτές και γλυκά που ξεχωρίζουν στη μνήμη

00:34:18 - 00:38:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάστε μήπως, έτσι, κάποια παραδοσιακή γιορτή που μπορεί να είχαν οι Αιγύπτιοι και να γιορτάζανε και να σας έκανε εντύπωση;   Εντάξει αυ αυτό. Καμία.   Ναι.   Κάποτε το έκανε και εδώ ο «Μικέ» αλλά νομίζω ότι δεν το κάνει πια, που είναι στην Πλατεία Μαβίλη. Το έκανε αυτό.

Ζωή και δραστηριότητα των γυναικών στην Αλεξάνδρεια

00:38:37 - 00:45:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω τώρα, η μητέρα σας τι υποχρεώσεις είχε στο σπίτι καθημερινά; Τι αρμοδιότητες είχε;   Η μητέρα μου, πολύ ωραίες. Αυτά που θα θέλα. Αλλά εντάξει, δεν πολύ-κυκλοφορούσανε. Όχι.   Ναι.   Τώρα δεν νομίζω να είχανε κάτι, άντε με τη γειτόνισσα, με το, δεν… Οικογένεια.

Γεύσεις και διατροφή στην Αλεξάνδρεια

00:45:02 - 00:54:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αναφορικά τώρα έτσι με τη διατροφή, η μαμά σας τι μαγείρευε συνήθως για φαγητό;   Όλα τα ελληνικά φαγητά. Όλα τα ελληνικά φαγητά. Ρολό, κιγαίναμε για καφέ. Καφέ οι μεγάλοι, εγώ έπινα, έτρωγα κανένα παγωτό, καμιά σοκολάτα κάτι τέτοιο, έτσι. Το θυμάμαι σαν πολύ αγαπημένο μέρος.

Τα συναισθήματα για την Αλεξάνδρεια

00:54:28 - 00:59:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι όταν αναπολείτε εσείς στην Αλεξάνδρεια τι νιώθετε; Ποια συναισθήματα σας έρχονται;                     Μέσα στα χρόνια το συναίσθημαναλυτικά… Ναι.   Ωραία. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.   Παρακαλώ. Χαρά μου είναι να θυμάμαι τα όμορφα.   Ευχαριστώ και πάλι.

Περίληψη

Η αφηγήτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιμπραημία, μια ελληνική συνοικία της Αλεξάνδρειας, απ' την οποία, όμως, αναγκάστηκε να φύγει σε μικρή ηλικία και να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Μέσα απ' τη συνέντευξη αυτή, ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας περιγράφει τη γειτονιά της, τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες της ίδιας και της οικογένειάς της, τις αρμοδιότητες των γυναικών, αλλά και τη σχέση των Ελλήνων με τους ντόπιους. Παράλληλα, μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματά της και τη νοσταλγία της για τη ζωή της εκεί.

Παρασκευούλα Γαβριηλίδου

Μαρία Κωνσταντινίδου