Η ιστορία πίσω από το εγχείρημα ανάπλασης του αρχαιολογικού ευρήματος της Μύρτιδος

Σύντομο βιογραφικό του αφηγητή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας! Καλησπέρα, Βλάση. Θα μας πείτε το όνομά σας;  Μανώλης Ιωάννου Παπαγρηγοράκης.  Είμαι ο Βλάσης Πόγκας, είναι Παρασκευή πτά κάποιος να ασχολείται με τη δυσμορφία. Υπάρχουν πάρα πολλά γλυπτά δύσμορφα, πάρα πολλά, που βέβαια το καθένα έχει τη δικιά του ιστορία.

ProfessionsEducationArt and Culture

Η αρχή του εγχειρήματος της ανάπλασης

00:06:48 - 00:20:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η επόμενη ερώτηση σχετίζεται με το ενδιαφέρον, πώς σας προέκυψε η ιδέα για την ανάπλαση του κρανίου της Μύρτιδας; Ναι. Ήταν ένα τυχαίο γεγνατολισμό και, ενώ ο προσανατολισμός ήταν στο αρχαίο DNA, πήγε στο λιμάνι που λέγεται ανάπλαση. Κι έτσι ξεκίνησα την ανάπλαση της Μύρτιδος.

Τα στάδια και η ομάδα ανακατασκευής

00:20:28 - 00:25:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να μας περιγράψετε τα στάδια της διαδικασίας μέχρι να γίνει η απόλυτη ανάπλαση του κ υπάρχει... το πώς προσεγγίζουν οι άλλοι αυτό το οποίο κάνεις εσύ για πρώτη φορά και η ομάδα σου παγκοσμίως, και εκεί δημιουργούνται πολλά.

Η πορεία της Μύρτιδος στο Κόσμο

00:25:34 - 00:54:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αναφερθήκατε στην παρουσίαση το 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα θέλατε να μας περιγράψετε αυτή τη στιγμή; Μοναδική. Μοναδική στιγμή αυτθεσης όπως έκανε ο Νιάρχος που καταγράφει. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την πολιτεία σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι το προσωπικό μεράκι.

Μουσειολογία

00:54:58 - 01:01:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η επόμενή μου ερώτηση σχετίζεται –και με βάση την εμπειρία που έχετε κι απ' τη μουσειολογία στο πρόγραμμα, που υπήρξατε– πλέον στον καιρό τνει το επόμενο βήμα και μπαίνει μέσα, γιατί έχει αυτή, θα 'λεγα, την ευελιξία, γιατί το θέμα είναι πολύ γοητευτικό για κάθε μία ειδικότητα.

Οι προκλήσεις του έργου ως προς την πιστότητα

01:01:19 - 01:06:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος της συνέντευξης, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο ερωτήματα τα οποία τα κάνω τώρα επίτηδες. Πώς προέκυψε η ονομικοί λόγοι δεν μας επέτρεψαν τότε να κάνουμε την ανάλυση, γιατί προτιμήσαμε τα χρήματα που υπήρχαν να δοθούν για τον αιτιολογικό παράγοντα.

Επερχόμενες δράσεις για προώθησης της Μύρτιδος

01:06:36 - 01:18:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πλέον σε προσωπικό επίπεδο, ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας, όταν σκέφτεστε και ανρητήρια στο ίδρυμα Νιάρχος και σε εσένα για τις εύστοχες ερωτήσεις σου. Και σου εύχομαι καλή τύχη και καλή πρόοδο. Να είστε καλά. Και εσύ.

Περίληψη

Ο αφηγητής μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάπλαση του κρανίου της Μύρτιδος, μιας νεαρής κοπέλας που πέθανε στον λοιμό της Αττικής το 430 π.Χ. και της οποίας τα οστά βρέθηκαν σε ανασκαφή της περιοχής του Κεραμεικού. Μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα και μιλά για τα στάδια εξέλιξης της διαδικασίας και για την πολιτιστική και πολιτισμική αξιοποίηση της Μύρτιδος.

Μανώλης Παπαγρηγοράκης

Βλάσιος Πόγκας