Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη: Λόγια και αφηγήσεις ενός σύγχρονου παραμυθά

Πληροφορίες για αφηγητή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020. Είμαι η Ιόλη Αποστόλου στην Αθήνα με τον…   Με τον Δημήτρη Προύσαλη.   Δημήτρη, πότε γεννήθηκες;   Γενντης σχέσης της με το σχολείο. Άρα, αυτό που δεν θα ‘θελα να έχει η κόρη μου ως δάσκαλο προσπαθώ εγώ να μην το δημιουργώ στους μαθητές μου.

Αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών: Προέλευση υλικού και μετάδοσή του στο κοινό

00:02:39 - 00:13:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφηγείσαι και λαϊκές ιστορίες.   Αφηγούμαι γενικώς, αφηγούμαι κυρίως όμως λαϊκές ιστορίες, υπό την έννοια του παραμυθιακού υλικού κυρίως, γου με απασχολεί μπορώ να έχω μια κεντρικότητα, μια επικέντρωση στις αφηγήσεις μου, αλλά αυτό είναι και σχετικό.   Το κοινωνείς, ας πούμε.

Αναμνήσεις από δασκάλες-αφηγήτριες παραμυθιών

00:13:14 - 00:15:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι.   Θυμάσαι τον πρώτο σου δάσκαλο;   Όταν ήμουνα στην Ολλανδία, θυμάμαι στο νηπιαγωγείο που ήμουνα μια φοβερή, ξανθιά, χυμώδη, με κάτι ότι μου αφηγήθηκε κάποιος, ας πούμε, κάτι που να θυμάμαι εγώ. Ναι. Είναι μια έλλειψη αυτή. Μπορεί να έχω εγώ ασθενή μνήμη, δεν θέλω να...

Αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους κατά την αφήγηση

00:15:27 - 00:20:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν θεωρείς δάσκαλό σου ενδεχομένως κάθε άνθρωπο που σου διηγείται μία ιστορία;   Μ’ αυτήν την έννοια το…   Ρωτάω.   Κοίταξε να δεις, ναι χωρίς εγκύκλιες σπουδές, ας πούμε. Και η ιστορία είναι εκεί, στη διάθεση ολονών, να την κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Αρκεί να τη σεβαστεί.

Έννοιες «συλλογικού χρόνου» και «συλλογικού φαντασιακού»

00:20:24 - 00:27:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς επηρεάζει μία αφήγηση το συλλογικό χρόνο;   Είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα αυτό που βάζεις. Δηλαδή, ο συλλογικός χρόνος... Πρώτα απ’ όλαι εσύ την προσωπική σου συνομιλία μ’ αυτό. Και εγώ κάνω προσωπική συνομιλία με τις ιστορίες. Μπορώ να σου πω παραδείγματα πολλά, ας πούμε.

Διήγηση λαϊκού παραμυθιού

00:27:32 - 00:29:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλεις να μας πεις μια ιστορία; Τουλάχιστον μία.   Θα σας πω μια μικρή. Είναι από ένα βιβλίο μου που λέγεται Παραμύθια Λαϊκά Ενάντια σε Δύσέφαντα, εγώ αυτά το ποδάρια έχω, μ’ αυτά τα ποδάρια θα τον κρατήσω!». Αυτό. Τα δικά μου ποδάρια είναι οι ιστορίες που κουβαλώ και που λέω.

Το παραμύθι ως σύμφυτο με την ανθρώπινη φύση

00:29:22 - 00:31:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παραμυθάς είσαι ή γίνεσαι;   Κοίταξε, ο άνθρωπος είναι φύσει αφηγηματικό ζώο. Υπάρχουν κάποιοι που είναι, ας πούμε, σαν τον Kurt Ranke, το Γην κοινωνία, την παρακμή, το μέλλον, οτιδήποτε, την ελπίδα, το θάρρος... Δεν με πιστεύεις, όμως, το βλέπω στα μάτια σου. Δεν με πιστεύεις.

Η νεράιδα στις λαϊκές παραδόσεις

00:31:02 - 00:39:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε επεξεργάζομαι. Πιστεύεις στις νεράιδες;   Κοίταξε να δεις λίγο, εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πατάω με τα δυο μου πόδια στη γη. Είμαι ρετέτοιο, τέλος πάντων, συμβαίνει. Πάει αυτή σ’ ένα μπαούλο, το ανοίγει, βρίσκει κρυμμένο το μαντήλι της, το φοράει και φεύγει». Έτσι; Αυτό.

Διάδοση προφορικών ιστοριών

00:39:41 - 00:42:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην καταγραφή των ιστοριών που ενδεχομένως θα αφηγηθείτε στο μέλλον—   Ναι.   —πώς βρίσκετε τους αφηγητές;   Κοίταξε, αυτό δεν είναι κάτου, οπότε εγώ ανακαλύπτω καινούριες ιστορίες ή παίρνω πληροφορίες για τους παραμυθάδες.   Από στόμα σε στόμα.   Από στόμα σε στόμα, ναι.

Μύθος Αισώπου

00:42:44 - 00:49:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πού μπορούμε να βρούμε το έργο σας ή να σας συναντήσουμε ως αφηγητή;   Λοιπόν, ως επιστημονική ματιά προσέγγισης στην αφήγηση και στα λαϊκά θα γίνουνε ένα πρωτογενές υλικό αναφοράς και μελέτης για τους μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές.   Το ευχόμαστε κι εμείς! Να ‘στε καλά!

Περίληψη

Ο Δημήτρης Προύσαλης είναι ένας ευαισθητοποιημένος δάσκαλος αλλά και ένας σύγχρονος παραμυθάς, που μεταλαμπαδεύει παλιές και νέες ιστορίες στα αυτιά, την καρδιά και το μυαλό μικρών και μεγάλων. Σε αυτή τη συνέντευξη μιλά για την παιδική του ηλικία και ειδικότερα για τις αναμνήσεις του από δασκάλους και παραμύθια εκείνου του καιρού. Έπειτα, δίνει έναν ορισμό του τι είναι λαϊκή ιστορία και παραμύθι και κάνει εκτενή ανάλυση των στοιχείων τους, δίνοντας και κάποια παραδείγματα. Επιπλέον, κάνει κάποια σχόλια για την έννοια του «συλλογικού χρόνου» και του «συλλογικού φαντασιακού». Τέλος, κάνει αναφορά σε ένα διαπολιτισμικό μοτίβο παραμυθιού, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις κουλτούρες: Τις νεράιδες.

Δημήτρης Προύσαλης

Ιόλη Αποστόλου