Ένας επαρχιώτης φοιτητής στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Η ζωή στην Κοκκαλού Θεσσαλονίκης

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Π είτε μου το όνομά σας. Πασχάλης Γκαγκαβούζης λέγομαι. Εγώ είμαι ο Αλέξανδρος Μπαλάσης, βρισκόμαστε στην Κοκκαλού Θεσσαλονίκης και σήμερτης τον Πρόεδρο και τα λοιπά, άρχισαν μερικοί να ασκούν εξουσία έναντι των άλλων των φοβισμένων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήμουν εδώ στο χωριό.

Οι φάκελοι φρονημάτων επί Χούντας

00:06:13 - 00:09:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα να μου πείτε λίγο παραπάνω, μου είπατε ότι πριν την Χούντα, οι γονείς σας, σας έλεγαν να προσέχετε απλά και μετά σας είπαν να μηομάδα της. Ωραία, τα παιδικά χρόνια, μπορώ να πω ότι είχαν την αθωότητά τους. Τα προβλήματα αρχίσανε όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο και μετά.

Το παιδικό παιχνίδι «τσιλίκι»

00:09:00 - 00:19:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπατε ένα παιχνίδι, πως το είπατε, τσιλίκι; Τσιλίκι. Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό το παιχνίδι; Την περιγραφή; Ναι. Την περιήκανε και πολλοί οδηγηθήκανε στις φυλακές. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μάτωσε μύτη εκεί πέρα. Το πολυτεχνείο απ' ό,τι αποδείχθηκε ήτανε...

Η νύχτα του Πολυτεχνείου

00:19:44 - 00:43:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάστε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου; Αφού εκεί ήμουνα. Πείτε μου λίγα πράγματα γι' αυτό. Το Πολυτεχνείο... Η ταράτσα της Νομικής, εγώβγάλει το Φιλολογικό Ιωαννίνων και δουλεύει σ' ένα φροντιστήριο περίπου 3 ή με 4 ώρες την ημέρα και κάνει κάτι ιδιαίτερα δεξιά κι αριστερά.

Οι εκλογές του '81 και το κάψιμο των φακέλων

00:43:30 - 00:58:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου γεννήθηκε πριν λίγο η απορία, θυμάστε τις εκλογές του '81; Του '81 τις εκλογές. Του '81 της εκλογές ήταν τότε που βγήκε ο Παπανδρέου, μπήκαμε στα κανάλια και στα συμφέροντα και εμείς φταίμε που καταντήσαμε εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ που συμμετέχετε. Να είστε καλά.

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια στην Κοκκαλού και στην Νέα Μάδυτο. Συνεχίζει με αναμνήσεις από την έλευση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τις συμβουλές των γονιών του ώστε να «προσέχει τη συμπεριφορά του». Λίγο αργότερα, φεύγει για την Αθήνα, για να σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Όντας φοιτητής πλέον, βρέθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ενώ κάποια χρόνια αργότερα διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 1981 θα βρεθεί στην Αθήνα με το εκλογικό αποτέλεσμα να φέρνει στην εξουσία τον Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί με αυτόν ελπίδες για πραγματική πολιτική αλλαγή.

Πασχάλης Γκαγκαβούζης

Αλέξανδρος Μπαλάσης