Η περίοδος της δικτατορίας, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και η επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα

Η αποχώρηση του Καραμανλή από την Ελλάδα και η Δικτατορία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δημήτριος Δούκας του Νικολάου, συνεχίζουμε. Ωραία, θέλετε να μας πείτε για την περίοδο της δικτατορίας γενικά, τι θυμάστε, μέχρι να κατα η δικτατορία, βέβαια επικρατούσε μία μεγάλη σύγχυση στην όλη ιστορία, μεγάλη αυστηρότης. Είχαν έρθει κάτι από την Αεροπορία αξιωματικοί...

History

Περιστατικά από την περίοδο της Δικτατορίας

00:07:38 - 00:24:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την Πολεμική Αεροπορία; Την Πολεμική Αεροπορία, δεν είχανε εμπειρία με το τι γίνεται, γίνανε διάφορα παρατράγουδα, τα οποία μας είχαν αρκεναι του επιπέδου μου αυτά». «Ποιος την έβγαλε;» «Ύπερθεν». «Καλώς» μου λέει, βγαίνει βροντώντας την πόρτα. Λέω: «Ωχ, πάει ο Παπαδόπουλος».

Τα περιστατικά του Πολυτεχνείου

00:24:31 - 00:31:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, πάμε τώρα στο Πολυτεχνείο. Εγώ ήμουν επιμελητής και μπαινόβγαινα. Είχα και μία άλλη ειδοποίηση κατά κάποιον τρόπον ότι θα γίνει από κάη μέρα; Ακούγονταν πυροβολισμοί. Γιατί είχαμε σταματήσει μπροστά στο Ζάππειο κάπου εκεί να δούμε τι θα γίνει. Αυτά περί του Πολυτεχνείου.

Η πτώση της Χούντας και η επιστροφή του Καραμανλή

00:31:59 - 00:36:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έρχεται ο Ιωαννίδης με όλα αυτά, και φτάνουμε εις το θέμα Καραμανλή. Εγώ είχα πάλι βρεθεί επιστρατευμένος διοικητής του αεροδρομίου. Και έρχι αυτός και με κοίταζε. Μετά τον φυγάδευσα με τον τρόπο που είπαμε, εντάξει, και από εκεί άρχισε η... νορμάλ. Τώρα τι θυμάμαι μετά από κει.

Μετά την Δικτατορία και ο ερχομός της Θάτσερ

00:36:49 - 00:39:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου πείτε μερικά πράγματα για τα άμεσα γεγονότα εκεί, δηλαδή με το που ήρθε, πώς το βιώσατε εσείς, ας πούμε; Υπήρχε η ανησυχία σω 'γω: «Είναι η πρωθυπουργός της Αγγλίας». «Παντρεύτηκες την πρωθυπουργό της Αγγλίας;» Ήταν από τα φαιδρά της καταστάσεως εκεί πέρα γενικά.

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και το κλίμα που επικρατούσε τότε στην Αθήνα. Μιλά για την αποχώρηση του Καραμανλή από τη χώρα και την επιτήρηση της ζωής από την Ασφάλεια, καθώς και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους ελεύθερους σκοπευτές γύρω απ' αυτό. Αναφέρεται ακόμα στην επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα και, τέλος, στην επίσκεψη της Θάτσερ στη χώρα.

Δημήτρης Δούκας

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος