Η ζωή μιας γυναίκας από τον Πλακάδο στην Αυστραλία ως μετανάστρια εργάτρια

Αναμνήσεις από την παιδική ηλικία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας. Πείτε μου το όνομά σας. Ελένη Θεοδώρου, ήταν το πατρικό μου, τώρα ονομάζομαι Ελένη Τζαννή. Ωραία. Εγώ είμαι η Ξενιτέλλη Παναγίτια. Όλα, Πάσχα, Χριστούγεννα αυτά, καθόμουν σχεδόν νύχτα μέσα στα σπίτια των γυναικών. Με φωνάζαν στα σπίτια, δούλεψα και εδώ. Μετά έφυγα.

Η ιστορία που την οδήγησε στην Αυστραλία

00:08:36 - 00:18:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για πείτε μου λίγο για την ιστορία το πώς πήγατε στην Αυστραλία. Είπατε σας κάνανε πρόταση η πεθερά σας; Ναι, τώρα αυτά είναι παιδικά, είνπό τον Πλακάδο και παντρευτήκαμε την ίδια μέρα, έγινε διπλός ο γάμος. Μετά θα σου φέρω το άλμπουμ να δεις. Να σ' το φέρω; Ναι μετά. Μετά.

Το ταξίδι για την Αυστραλία

00:18:24 - 00:23:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για πείτε μου λίγο το ταξίδι. Ξεκίνησε από την Αθήνα; Από Αθήνα. Από Αθήνα ξεκινήσαμε παραμονή των Φώτων, Ιανουάριο παραμονή των Φώτων καιχρονη η ζωή. Αυτά τα προικιά τώρα, έπιασα τα νυφικά μου, τα σεντόνια μου, τα έπιασα, αυτά τα ρουχαλάκια μου, αλλά έκανα άλλες επιλογές εκεί.

Η ζωή στην Αυστραλία

00:23:56 - 00:40:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ήταν η ζωή στην Αυστραλία όταν πήγατε; Πάρα πολύ καλή. Εγώ μόλις πήγα, 1η Φεβρουαρίου πήγαμε, 13 Φεβρουαρίου παντρευτήκαμε. Καθίσαμε 12είς τα βάζανε, και ένας αγόρασε δύο αρκουδάκια, ο άλλος έπαιρνε αυτό και αυτά τα έσοδα πέφτανε στην εκκλησία μέσα και χτιζόταν και γινόταν.

Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών και ο ρατσισμός που βίωσε

00:40:58 - 00:53:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αρχικά, πρώτα-πρώτα χρόνια, αντιδρούσαν οι Αυστραλοί πολύ στον επιτάφιο που βγάζαμε, αλλά μετά… Προπαντός οι νέοι Αυστραλοί, όχι οι γεροί, ο «Θα βάλεις λίγο πιπεριά -λέω- κόκκινη μέσα, καροτάκι αυτά». Καλές ήταν οι Αυστραλέζες, οι οικογενειάρχισες. Οι μικρές ήταν λίγο πιο αυτές.

Η δυσκολία με την αγγλική γλώσσα

00:53:52 - 00:59:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αγγλικά είπατε δεν ξέρατε. Πώς συνεννοούσασταν; Τον καιρό που πήγαμε, μετά μάθαμε. Όταν πρωτοπήγαμε, ήθελα, όταν πήγα για να γεννήσω τον Σαμε εδώ. Για να μη χάσει πολλές χρονιές -ας πούμε-που ήταν τα παιδιά προχωρημένα στην ηλικία. Δευτέρα δεν φοίτησε καθόλου. Το '73 γυρίσαμε.

Η απόφαση για επιστροφή στην Ελλάδα

00:59:25 - 01:09:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε αφού μαζέψατε κάποια χρήματα αποφασίσατε να γυρίσετε πίσω στην Ελλάδα. Ήρθαμε, ναι. Ήρθατε για το παιδί σας κυρίως. Για το παιδί. γα. Και ύστερα έγινε και το άλλο, η όπερα που έγινε. Την όπερα ήμασταν εκεί που χτιζόταν, είναι καινούργιο έργο, αλλά η γέφυρα είναι παλιά.

Το επίδομα από το κράτος της Αυσστραλίας

01:09:37 - 01:12:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε εσείς ενδιαφέρεστε και μαθαίνετε ακόμα νέα της Αυστραλίας. Ναι. Και έχουμε τώρα, μετά από τόσα χρόνια που μέναμε εκεί, δηλαδή όσα κά στο Immigration. Να δουν αυτοί το τέτοιο και αναλόγως να σε εγκρίνουν αν πρέπει να στα στείλουν. Κατάλαβες; Παίρνουμε κάτι. Αυτά παίρνουμε.

Η ζωή στην Ελλάδα μετά την επιστροφή

01:12:54 - 01:20:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και εσείς όταν γυρίσατε, πόσο χρονών ήσασταν; Μα έχω γυρίσει, κάνε έτσι τον Στρατή που γράφει, '73 γράφει ή το '74; Το '74 γυρίσαμε. Τράβα το κάνει. Το κίτρο αυτό γίνεται ωραίο γλυκό, άλλες το κάνουν το μέσα και μαρμελάδα. Ωραία, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τίποτα. Για όλα.

Περίληψη

Η αφηγήτρια σε νεαρή ηλικία έφυγε με το πλοίο «Πατρίς» κρατώντας μια φωτογραφία, για να παντρευτεί στην Αυστραλία. Εξιστορεί τη ζωή της εκεί ως μετανάστρια εργάτρια σε εργοστάσιο, τις δυσκολίες και τον ρατσισμό που δέχτηκε εκεί, αλλά και τα θετικά της μεταναστευτικής ζωής. Αναφέρεται επίσης, στη ζωή και τους λόγους που την ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ελένη Τζαννή

Παναγίτσα Ξενιτέλλη