«Η Λυρική είναι κομμάτι της ζωής μου»

Η σχέση με τη μουσική και η επαφή με τη Λυρική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima, είναι 10 Ιουλίου του 2023 και βρίσκομαι μαζί με τον λυρικό καλλιτέχνη, κύριο Γιάννους που ερχόντουσαν, Έλληνες. Έζησα τον Οδυσσέα Δημητριάδη στο «Requiem» του Μότσαρτ, φοβερή εμπειρία. Ήταν μεγάλο σχολείο, μεγάλο σχολείο.

MusicEducationProfessionsArt and Culture

Οι πρώτοι ρόλοι και η βοήθεια της τύχης

00:14:21 - 00:23:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μέχρι το ’94, που διακόπτω τη σχέση, γιατί πάω στρατιώτης. Όταν απολύομαι, ξαναδίνω ακρόαση, με ξαναπαίρνουν –γιατί εντάξει, με ήξερε η δασκαν από τους πέντε Ιουδαίους στη «Σαλώμη» του Στράους, είχα αρχίσει τον «Nabucco», πάλι στο Ηρώδειο, με την Ντιμιτρόβα πρωταγωνίστρια τότε.

Η υποτροφία στην Κρεμόνα και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι

00:23:52 - 00:34:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αποφασίζω να δώσω για υποτροφίες να πάω έξω. Εκεί έχει άλλη, τώρα, πλάκα το γεγονός, πάλι με την τύχη –διότι εντάξει, τώρα, δεν θέλω να –συγγνώμη– απ’ το 2000 μέχρι το 2006, έκανα όλους αυτούς τους πρώτους ρόλους, ένα, έτσι, σοβαρό ρεπερτόριο. Και δόξα τω Θεώ, πήγαινε καλά.

Τα δύσκολα χρόνια – Η μετεγκατάσταση της ΕΛΣ από το «Ολύμπια» στο ΚΠΙΣΝ

00:34:38 - 00:57:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, υπήρχε μια δοκιμασία που σας έλεγα, η οποία είναι πολύ, έτσι, δυσάρεστη εποχή –όχι μόνο για μένα, για την πλειονότητα των Ελλήνων τραγώρο μας, εν γένει. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη.- Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ελπίζω να μη σας κούρασα. Καθόλου. Ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο ερμηνευτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Χριστόπουλος, μιλά για την καριέρα του. Αναφέρεται στις καταβολές του, στις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική και μιλάει για τους σταθμούς της καλλιτεχνικής του πορείας, από τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την υποτροφία για σπουδές στην Κρεμόνα, μέχρι σήμερα, που αποτελεί μόνιμο μέλος των μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θυμάται τους μεγάλους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί και τους σημαντικούς δασκάλους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική, αλλά και στην προσωπική του εξέλιξη. Τέλος, μιλάει για τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το Θέατρο «Ολύμπια» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δηλώνει τυχερός που συμμετείχε στην τελευταία παράσταση του «Ολύμπια» και περιγράφει τα συναισθήματά του τη στιγμή που έπεσε για τελευταία φορά η αυλαία.

Ιωάννης Χριστόπουλος

Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας