«Ο Χατζιδάκις μου δίδαξε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του βίου»

Νεανικά χρόνια και πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα – Η γνωριμία με τον Μάνο Χατζιδάκι

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima. Είναι 7 Ιουνίου του 2023 και βρίσκομαι στην Αθήνα με τον μουσικό και θεολόγο Παναγ, ήταν ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος και γι’ αυτό τον ευγνωμονώ, γιατί μου δίδαξε και αυτή την ελευθερία και την ανεξαρτησία του βίου.

Καλλιτεχνικές παραγωγές

00:08:06 - 00:23:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από κει και πέρα, κατά μία συγκυρία, με τον θάνατο του Χατζιδάκι, επιστρέφω στην Πάτρα, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών και μεταπτυχιδέθηκε με τον Οδυσσέα Ελύτη, αλλά επειδή έχει συνδεθεί και με πολύ άλλους σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Γιώργος Κουρουπός, ο Σπύρος Σακκάς.

«La Fiesta» – Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και η περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις

00:23:24 - 00:28:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όμως, κάτι απρόσμενο ήταν, το 2017, η συνεργασία μου με τον μεγάλο φλαμενγκίστα Ισραήλ Γκαλβάν. Έχουμε εδώ πέρα να κάνουμε με έναν άνθρωπο, στην Αβινιόν, όπως είναι το όνειρο πολλών καλλιτεχνών και δεν το καταφέρνουν κιόλας. Εμείς, χάρη στον Ισραήλ Γκαλβάν, είχαμε αυτή την τύχη.

Συνδυάζοντας τη θεολογία με την τέχνη

00:28:45 - 00:41:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να πούμε τώρα ότι στην Αθήνα, τον τελευταίο καιρό, ανέλαβα να ψάλλω στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού, μια πολύ ωραία εκκλησία στο Νέο Ψυχικό. ο και στο θέμα των συνεντεύξεων και, φυσικά, στη θεολογία και στον πολιτισμό.   Παναγιώτη μου, σε ευχαριστώ πολύ.   Κι εγώ, Γιάννη μου.

Περίληψη

Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος αφηγείται τη ζωή του μέσα στην τέχνη. Αναφέρεται στους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισε μέσα από την ενασχόλησή του με τη βυζαντινή μουσική, ενώ μιλά και για τη σχέση του με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις καλλιτεχνικές παραγωγές που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει συμμετάσχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά εξηγεί και πώς συνδυάζει μέσα από τις παραγωγές του τη θεολογία με τη σύγχρονη τέχνη και οπτική.

Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Σχετικοί Σύνδεσμοι