98 χρόνια ταξίδι, τραβώντας τα Κύθηρα μπροστά: Ο ζωντανός θρύλος του νησιού αφηγείται

Η ζωή στα Κύθηρα πριν τον πόλεμο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, είμαι η Μαργαρίτα Κορωναίου, Ερευνήτρια στο Istorima, και είμαι μαζί με τον κύριο Μανόλη Δαπόντε στα Κύθηρα.απούτσια κρεμασμένα στον ώμο και τα φοράγανε εδώ τα παπούτσια για να πάνε από εδώ και κάτω. Διάφορα, διάφορες δυσκολίες εκείνον τον καιρό.

Local HistoryEveryday LifeΥπαιθρος

Η αρχή του πολέμου και η Κατοχή στην Αθήνα

00:07:39 - 00:10:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά, όταν... Κάποια στιγμή φύγατε από δω πέρα έτσι; Κοίταξε να δεις, εγώ εδώ έβγαλα και την Δευτέρα Γυμνασίου και πήγα Σιβιτανίδειο, τά. Γιατί τα είπαμε αυτά; Για να πούμε για την ΕΠΟΝ, την Αντίσταση γενικά, και τα λοιπά. Εθελοντές αυτοί όλοι. Επιστρατευμένοι στην Αλβανία.

Η γνωριμία με την αδερφή του μαυροσκούφη του Άρη Βελουχιώτη

00:10:29 - 00:17:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα έχεις ακουστά και θα έχεις διαβάσει, ότι ο Άρης, «ο Αρχηγός των ατάκτων» που λέει ο Χαριτόπουλος, δημιούργησε τον μεγαλύτερο εθελοντικό σελπίδων και ήτανε επικεφαλής ομάδας, καμιά τριανταριά. Καμία μάχη δεν έχασε. Λοιπόν, παρακάτω. Τα δικά μας γιατί ξεφύγαμε πάλι απ' το θέμα.

Το ελαιοτριβείο, η βιοτεχνία με τα αεριούχα ποτά, ο κινηματογράφος και τα πρώτα ραδιόφωνα

00:17:55 - 00:23:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν υπάρχει θέμα. Εγώ θέλω να μου πείτε εδώ πέρα τις μνήμες σας. Μνήμες Τσιρίγου εκείνον τον καιρό ήταν οι δουλειές του πατέρα μου, που ήται έκανε το ελαιοτριβείο το χειροκίνητο, το μηχανοκίνητο από κάτω εδώ. Εδώ, σ' αυτό το κτίριο ήτανε από κάτω. Δύσκολες δουλειές όλες αυτές.

«Αποφάσισα να δώσω λύση στην προβληματική συγκοινωνία των Κυθήρων φτιάχνοντας το πρώτο λιμάνι»

00:23:59 - 00:25:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η συγκοινωνία πώς ήταν τότε; Συγκοινωνία... Και τα καλά τα χρόνια παλιότερα λίγο, πριν βγούνε τα ατμόπλοια που πηγαίνανε με τα πανιά, και ήε δρόμοι και πήγαινε το βαπόρι, το οποίο από το Γύθειο για να γυρίσει πίσω έκανε είκοσι τέσσερις ώρες να γυρίσει στον Πειραιά. Πέρναγε όλα.

Φωτογραφία επί το έργον.

Ενότητα 6

Με τη σχολή θαλάσσιου σκι και το ναυτικό όμιλο Κυθήρων τα Τσιριγωτάκια έμαθαν κολύμπι και τα Κύθηρα έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα

00:25:49 - 00:37:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κοίταξε να δεις, τότε είχε γυριστεί το έργο «Το παιδί με το δελφίνι» στην Ύδρα, με την Σοφία Λόρεν, και είχε απογειώσει την Ύδρα τουριστικά. ασχοληθούνε κι άλλοι». Κι έτσι ατόνησε η ιστορία. Οι μπαμπάδες δεν είναι λολοί όλοι. Τρελοί. Είναι γνωστικοί και τα εγκαταλείψαμε. Κρίμα.

Μια φωτογραφία με τον «Δάσκαλο».

Από τους αγώνες Optimist μαζί με τα κύπελλα.

00:37:00 - 00:58:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Νομίζω ότι αξίζει να πούμε λίγο για το λιμάνι στο Καψάλι. Ναι. Είναι κι αυτό γραμμένο εκεί, με πλήρεις λεπτομέρειες. Αυτό που σου γράφω. Τας αποδοκιμάσουνε, και οι φίλοι να μας χειροκροτήσουνε. Και το βαπόρι πλεύρισε. Όλα αυτά είναι γραμμένα. Το πρώτο πλεύρισμα. Το περιγράφω.

00:58:51 - 01:02:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κινηματογράφος, εδώ στο νησί, πώς ήρθε θυμάστε; Προπολεμικά, αρκετά χρόνια πριν και ήταν και βωβός. Και ήτανε τότε ένας εξόριστος εδώ, ο οπύματος και καταργήθηκαν αυτά, τα βάλανε μουσείο. Τα μπαταρίας.  Θέλετε να πάμε λίγο πίσω; Ό,τι θέλεις. Εγώ δεν κάνω κουμάντο, εσύ κάνεις.

01:02:29 - 01:21:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την ημέρα της επίθεσης των Ιταλών εσείς ήσασταν στην Αθήνα.  Ναι. Την θυμάστε εκείνη την μέρα; Βεβαίως. Είναι κι αυτά γραμμένα κάπου. Τώρανε στην πλώρη μπροστά αυτός, πήγαινα εγώ κοντά του, μήπως σιγοψιθύριζε το «La campagnola bella» αυτός και έμπαινα κι εγώ και του έλεγα...

Ενότητα 10

«Η δράση μου στην Ε.Π.Ο.Ν. στα Κύθηρα και η τετραήμερη νικηφόρα μάχη με τους Γερμανούς που έκανε τα Κύθηρα το πρώτο ελεύθερο ελληνικό έδαφος στις 4 Σεπτεμβρίου 1944»

01:21:53 - 02:01:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχανε διαφορά οι Ιταλοί με τους Γερμανούς; Είχανε. Και μάλιστα τώρα τελευταία έμαθα μια πολύ μεγάλη διαφορά, απίστευτη. Ήτανε όταν ήρθανε περιέργως ήτανε επηρεασμένοι από το παλάτι. Και ήτανε όλοι βασιλόφρονες. Ίσον εμάς μας θεωρούσανε κομμουνιστάς και υπήρχε κάθετος διαφορά.

Αυτός συνέλαβε τους Γερμανούς στο Λιβάδι.

«Οι περιπέτειές μου στο στρατό»

02:01:51 - 02:12:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα εγώ δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω, δεν ξέρω εσείς άμα θέλετε να πείτε. Τι να πω; Εκείνο που μπορώ να πω και μπορεί να το γράφω και στο β μήπως; Μήπως το βιβλίο; Θα το κλείσουμε και θα μου τα δείξετε. Να το κλείσουμε. Ωραία, λοιπόν σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να 'σαι καλά.

Περίληψη

Ο Μανόλης Δαπόντε, 98 ετών τη στιγμή της συνέντευξης, είναι ο τελευταίος Επονίτης από την Χώρα Κυθήρων. Εκεί συμμετείχε και στην τελευταία μάχη με τους Γερμανούς, που κράτησε τέσσερις μέρες μέχρι να φύγουν κακήν κακώς και να γίνουν τα Κύθηρα το πρώτο ελεύθερο ελληνικό έδαφος στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944. Επιπλέον, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε τον Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων, μαθαίνοντας κολύμπι στα παιδιά, αλλά και την Σχολή Θαλασσίου Σκι, με την οποία έφερε πρωτιές και μετάλλια στα Κύθηρα, κάνοντάς τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, θέλησε να βάλει τέλος στο μαρτύριο των επιβατών που έρχονταν με τις βάρκες από το πλοίο και έφτιαξε το πρώτο λιμάνι του νησιού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Εμμανουήλ Δαπόντε

Μαργαρίτα Κορωναίου