Το δισκάδικο

Αναζήτηση βινυλίων και συλλέκτες

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Θα μας πείτε το όνομά σας; Καλησπέρα. Λέγομαι Ζαχαρίας Βρελιανάκης. Ωραία. Είναι Τρίτη 11 Μαΐου 2021, είμαι με τον κύριο Ζαχόσο κάνει το έπιπλο, για να του το βγάλουν να το πάρει. Ναι, όχι, δεν είναι... Είναι λίγο εκμετάλλευση αυτό, εντάξει συμβαίνουν και τέτοια.

Η πορεία των δίσκων μέσα στα χρόνια

00:12:00 - 00:21:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιο είναι το πιο ακριβό βινύλιο που έχετε πουλήσει; Είναι ένα White Album των Beatles, που ήτανε... Το White Album είχε βγει κανονικάδεν έχεις ξαναδεί, και πάρα πολύ αυτό το 'βλεπες στους μικρούς δίσκους, γι' αυτό το 'πα αυτό. Ναι. Ενδιαφέρον. Γι' αυτό έκανα αυτό το...

Τα yard sales με δίσκους

00:21:03 - 00:26:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, μας αρέσουν αυτά. Ωραία. Θέλω να μου δώσετε λίγο κλίμα από αυτή την Αμερική των '90s, που λέτε ότι είναι αλλαγμένη τώρα. Πώς ήταν έχουν δίσκους που δεν μας ενδιαφέρουν, έχουμε πάρα πολλούς δίσκους και εμείς, δεν είναι αυτό, είναι πολλά ακόμα, αυτό είναι ένα κομματάκι.

Το δισκάδικο και η αγάπη για τη μουσική

00:26:12 - 00:35:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί επιλέξατε το Μοναστηράκι; Γιατί μικρός εδώ ερχόμουνα να αγοράσω δίσκους και ήταν πάντα εδώ ο χώρος για τους δίσκους, στην ίδια στοά,ακούει, όπως και το στόμα θέλει να τρώει έτσι και το αυτί, είναι ένα όργανο που είναι άπληστο πολύ, και ο καθένας ακούει διαφορετικά, αυτό.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό για εύρεση δίσκων

00:35:24 - 00:52:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ενδιαφέρον. Τι άλλο να σας πω; Ωραία μου τα λέτε, είναι η αλήθεια. Ωραία. Τώρα με εξιτάρει πολύ αυτό το θέμα με τα ταξίδια σας, δεν ξέρω ; Ε, βέβαια, μες στο πρόγραμμα είναι αυτό, ναι. Αλλά έχουμε τα όριά μας, όπως καθετί, είμαστε ευέλικτοι, αλλά έχουμε και τα όριά μας, ναι.

Η άνθηση του βινυλίου

00:52:29 - 00:56:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λογικό. Ωραία. Δεν ξέρω, θέλετε να μου πείτε εσείς κάτι, να μου πείτε κάτι έτσι για conclusion; Τίποτα, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ που συνηστο είναι». Και γυρίζει και λέει: «Το άχρηστο όμως δεν είναι που ομορφαίνει τη ζωή μας;», ξέρεις, και αυτό μου έκανε κλικ, μου άρεσε. Αυτό.

Περίληψη

Τον Ζαχαρία τον συνάντησα σε μια στοά στην Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι, όπου πουλάει δίσκους από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Μας εξιστορεί πώς όλα ξεκίνησαν από την προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά για το χαλασμένο του μηχανάκι και πώς τελικά κατέληξε να κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να βρει δίσκους. Ποιος είναι ο πιο ακριβός δίσκος που έχει πουλήσει; Πόσο περίεργοι είναι οι συλλέκτες; Πώς είναι τα δισκάδικα στο Τόκιο; Τι είναι τα yard sales και πώς βρήκε σε αυτά δίσκους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική; Με την αφήγησή του μας απαντάει σε όλα και, μεταξύ άλλων, θυμάται τα 45άρια δισκάκια της μαμάς του και το πρώτο του βινύλιο, που αγόρασε σε ένα σούπερ μάρκετ.

Ζαχαρίας Βρελιανάκης

Ναταλία Μητσιώνη