Η νεότητα: το πνεύμα που κατέκλυσε την Νομική και το Πολυτεχνείο το 1973

Τα πρώιμα βιώματα της Δικτατορίαςv

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Ανδρώνη Μυρτώ και είμαι Ερευνήτρια στο Istorima. Σήμερα έχουμε 15 Νοεμβρίου του 2022 και βρισκόμαστε σε ένα διαμέρισμα με την κ. Απ’ το κοινωνικό, διότι άκουγα ότι ο ένας πήγε εξορία, ο άλλος πήγε φυλακή. Κυνηγάνε τον έναν, κυνηγάνε τον άλλον. Αυτά τα βιώματα είχα.

MovementsFamily

Η κατάληψη της Νομικής και το πνεύμα της νεότητας

00:03:57 - 00:12:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μου είπατε ότι ήσασταν φοιτήτρια το ’72.   Ναι. Το ’72.   Πότε μπήκατε στο πανεπιστήμιο;   Ναι. Λοιπόν, το ’70 μπήκα στο πανεπιστήμιονε. Πήραμε μεγάλη χαρά. Ο καθηγητής της φιλοσοφίας να διδάσκει ηθική και διάφορα στα παιδιά και να κάνει άλλα. Και τον αφήσαμε σύξυλο. Ναι.

«Γιατί συμμετείχα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου»

00:12:06 - 00:16:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί συμματείχατε; Γιατί συμμετείχα τώρα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Πιστεύω ότι τότε αν με ρωτούσες και ισχύει ακόμα, είναι ότι ήμαστρούσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Αυτά μας στενοχωρούσανε. Με αυτά μεγαλώσαμε εμείς, η γενιά μας. Πιστεύω γι’ αυτούς τους λόγους όλους. Ναι.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πνεύμα των φοιτητών

00:16:57 - 00:23:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Μετά τα γεγονότα της Νομικής τι απέγινε η σχολή;   Σωστά. Σταμάτησαν σε μία φάση. Τώρα ακριβώς δεν θυμάμαι, λιγάκι ατόνησε. Ήρθε ητους ενοχλούσε αυτή η γιορτή της δημοκρατίας; Δηλαδή φαντάσου. Τους ενοχλεί ακόμα τόσα χρόνια πια. Να φοβάσαι να κατέβεις με το παιδί σου.

Η Γενιά του Πολυτεχνείου και η αξία της ελευθερίας

00:23:35 - 00:34:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα να μου πείτε πάντως…   Σε πορείες έχω πάει. Σε πορείες έχω πάει. Ναι. Ίσως και τον κόσμο πολύ να αποφύγω. Αυτό που είχαμε τότε να ς, οι γονείς. Κάπου πρέπει να αρχίσει η αντίσταση, στην ελευθερία του ανθρώπου. Αμέτρητα, αόρατα, σφιχτά δεσμά. Οι μηχανισμοί υποδούλωσης.

Η επιρροή του Πολυτεχνείου με μια νοσταλγία

00:34:31 - 00:36:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πιστεύετε ότι η συμμετοχή σας στο Πολυτεχνείο, στα γεγονότα αυτά, σας επηρέασε στα επόμενα χρόνια που διδάσκατε σε παιδιά;   Κοίτα, την συνέτοια. Και καλή επιτυχία στο εγχείρημα του Ιστορήματος.   Ευχαριστώ εγώ πολύ. Ευχαριστώ. Να ‘στε καλά.   Ευχαριστώ.   Λοιπόν. Τελειώσαμε.

Περίληψη

Η κυρία Αγγελική Σούλη μάς περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 1973 στην Νομική Σχολή και τα επερχόμενα του Πολυτεχνείου στις 17 του Νοέμβρη, έτσι όπως τα βίωσε η ίδια. Μνημονεύει τη σμίλευση του δημοκρατικού αυτού πνεύματος μέσα απ' την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη, του Μάη του '68 και των δημοκρατών πολιτών από τις προηγούμενες γενιές. Πρόκειται για το πνεύμα που συνέβαλε τα μέγιστα στην ψυχή των φοιτητών του Πολυτεχνείου, μιας γενιάς που με ένα πνεύμα αισιοδοξίας, δημοκρατίας και ελευθερίας πέρασε την νεότητά της στις επόμενες γενιές.

Αγγελική Σούλη

Μυρτώ Ανδρώνη