Η ιστορία ενός παλαίμαχου τερματοφύλακα

Παιδικά χρόνια: Το ποδόσφαιρο στη γειτονιά και οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σου! Λοιπόν, πώς σε λένε και πού γεννήθηκες; Με λένε Θωμά Καρτσακλή και γεννήθηκα σε ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο, Δοκίμι, τρία χιλιμαι, στερούμαι και εγώ, στερήθηκα μάλλον για να μπορέσω ό,τι καλύτερο για το παιδί μου, για την κόρη μου που έρχεται πίσω για πανελλαδικές.

Neighborhood

Η αρχή της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και τα χρόνια στην Αθήνα

00:12:57 - 00:20:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τότε, επειδή ήμουν τερματοφύλακας στην γειτονιά μου απέναντι στο σπίτι το δικό μου, το πατρικό μου, ήταν ένας κύριος που ήταν προπονητής, ο Ελλάδα έχει ομορφιές, αλλά η Αθήνα έχει ομορφιές που πιστεύω αυτοί που είναι στην Αθήνα τις ξέρουν τις ομορφιές όπως και εγώ τις έχω ζήσει.

Μεταγραφή στον Παναιτωλικό και η σημασία τήρησης των κανονισμών

00:20:30 - 00:31:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, μόλις τέλειωσα το πανεπιστήμιο, ήρθα μεταγραφή στον Παναιτωλικό, γιατί με τον Παναιτωλικό έπαιξα αντίπαλος, ο Παναιτωλικός τότε, πριν αν, να μετρήσει το γκολ, έτσι; Όχι επειδή είναι αγρινιώτης, δεν παίζει ρόλο αυτό, επειδή έτυχε να είναι αγρινιώτης ο διαιτητής, καταλάβατε;

Στο γήπεδο

Στιγμιότυπο από αγώνα

Η ιστορική πρόκριση του Παναιτωλικού και οι δυσκολίες στην ομάδα της Ρόδου

00:31:24 - 00:38:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα στην Ρόδο, δηλαδή σε όλα, δυστυχώς, δυστυχώς, όπου και να πηγαίναμε ο κόσμος μας έβριζε, βέβαια και οι αγρινιώτες οι φίλαθλοι μας βρίζαέρι, καθόμουν, δεν μίλησα καθόλου όμως, μετά κατάλαβα ότι και εδώ η κατάσταση δεν μ' άρεσε και έφυγα. Έφυγα, έσπασα το συμβόλαιο και έφυγα.

Άρθρο

Κάτω από τα δίχτυα

Στιγμιότυπο απόκρουσης

Άρθρο

Επιστροφή στο Αγρίνιο και ο αγώνας με το Θέρμο

00:38:28 - 00:53:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ήρθα Αγρίνιο και είπα δεν ξανασχολούμαι σαν, σαν να παίξω μπάλα, να παίξω ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι, είπα. Σταμάτησα και πήγα κατευθείαν, μερικά πράγματα, μερικά, άμα πούμε τι ζήσαμε, θα μας πάρει μέρες και δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να παίρνει μέρες αυτό. Κάτι άλλο, ναι...

Κάτω από τα δίχτυα

Στο γήπεδο

Θωμάς Καρτσακλής

Με την ποδοσφαιρική εξάρτυση

Κάγκελα και φανατισμός στα γήπεδα

00:53:27 - 01:00:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάτι για τα κάγκελα που είπες πριν. Α! Πηγαίναμε στα κάγκελα, σε όλα τα γήπεδα κάγκελα, στο γήπεδο του Παναιτωλικού κάγκελα, τώρα κάνε δενδεν με πειράζει, εγώ θυμάμαι που στο είπα, εγώ το έκανα αυτό που είπα στον πατέρα σου και στην μάνα σου, το έκανα για σένα. Σε ευχαριστώ.

Θωμάς Καρτσακλής

Ο αφηγητής στο σπίτι του

Περίληψη

Ο Θωμάς από μικρό παιδί αγαπούσε το ποδόσφαιρο και τη θέση του τερματοφύλακα, όταν με πάθος κάθε απόγευμα σε αυτοσχέδια γήπεδα, κατέθετε την ψυχή του για να νικήσει η ομάδα του την αντίπαλη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, κι ενώ ήταν αναγκασμένος να βοηθάει στη βοσκή των προβάτων, ο Θωμάς διάβαζε και πέρασε γυμναστική ακαδημία στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές, εκπληρώθηκε και το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας τερματοφύλακας, γεγονός που του χάρισε αξέχαστες αναμνήσεις. Ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ένιωσε τον παλμό σημαντικών αγώνων και ήταν μέρος της ιστορικής πρόκρισης του Παναιτωλικού στους δεκαέξι του Κυπέλλου Ελλάδος. Στιγμές ανεξίτηλες που για τον Θωμά λειτουργούν ως θύμηση του χρέους που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, να τις καθοδηγήσουμε δηλαδή να αγαπάνε τον αθλητισμό με σεβασμό στους κανόνες που διέπουν κάθε άθλημα και να απολαμβάνουν έναν αγώνα χωρίς φανατισμό.

Θωμάς Καρτσακλής

Δανάη Χαραλαμπίδη