Το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι «ΒΥΡΩΝ»

Η ταυτότητα του αφηγητή, η ιδέα της εφαρμογής «ΒΥΡΩΝ», η υλοποίηση και οι διακρίσεις της

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 4 Νοεμβρίου 2022. Είμαι η Δήμητρα Μαγδαληνού, ερευνήτρια του Istorima, και βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας με τον κύριο Κωνσταντίνοχυση ως υλικό έρευνας. Κι έχει ακόμη πορεία μπροστά της. Τώρα αυτήν τη στιγμή ανοίχτηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχει μεγάλη πορεία.

ProfessionsTechnology and InternetEducation
Κωνσταντίνος Αγγελάκος

Ενότητα 2

Οι επιδιωκόμενοι μαθησιακοί στόχοι της εφαρμογής, η αναθεώρηση της μαθησιακής διαδικασίας και η ένταξη της εφαρμογής στο σχολείο

00:10:57 - 00:18:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η εν λόγω εφαρμογή; Εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς το ψηφιακό παιχνίδι «ΒΥΡΩΝ». Πρώτα-πρώτα, θέλει να αποτελέσει μιαδιάστημα, είναι πάρα πολύ εύκολο και προσιτό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το υλικό αυτό και το παιχνίδι.

Αφίσα «ΒΥΡΩΝ»

Ενότητα 3

Η αξιοποίηση της εφαρμογής και τα πλεονεκτήματα στη μάθηση και στις γνωστικές διεργασίες, οι κίνδυνοι των νέων τεχνολογιών και ο ρόλος του δασκάλου

00:18:51 - 00:30:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με ποια διαδικασία εγκρίθηκε και ενσωματώθηκε στο σχολικό πρόγραμμα; Δεν έχει ενσωματωθεί στο σχολικό πρόγραμμα ακόμα. Απλώς εγκρίθηκε απόσμός σύγχρονων και παραδοσιακών εργαλείων και μεθόδων είναι πολύ καλό και πολύ-πολύ, θα έλεγα, ενδιαφέρον για μια εκπαίδευση του μέλλοντος.

Ενότητα 4

Τα μαθησιακά αποτελέσματα, το όραμα του αφηγητή, το τρέχον επιστημονικό έργο και οι σκέψεις γύρω από την ιδιότητα του παιδαγωγού

00:30:28 - 00:39:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει κάποιο παιδαγωγικό μοντέλο που σας γοητεύει πάρα πολύ; Θα έλεγα, με γοητεύει το μοντέλο της Κριτικής Παιδαγωγικής! Το μοντέλο δηλααι ευχόμαστε τα καλύτερα στο σπουδαίο έργο σας! Ευχαριστούμε πάρα πολύ και εμείς! Να είσαστε καλά, ευχαριστούμε που σας είχαμε σήμερα!

Περίληψη

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκος είναι καθηγητής παιδαγωγικών και ερευνητής, αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχοντας ως όραμα ένα διαφορετικό σχολείο, ο αφηγητής και η επιστημονική του ομάδα κατασκευάζουν και μας παρουσιάζουν την εφαρμογή «ΒΥΡΩΝ», ένα ψηφιακό παιχνίδι το οποίο εγκρίθηκε ως διδακτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στα σχολεία της επικράτειας. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο αφηγητής μάς παρουσιάζει τους επιδιωκόμενους μαθησιακούς στόχους και τα αποτελέσματα της εφαρμογής, τα πλεονεκτήματά της στη γνωστική διαδικασία, ενώ παράλληλα, συζητάει τους πιθανούς κινδύνους των νέων τεχνολογιών και την επίδρασή τους στον ρόλο του δασκάλου. Κλείνοντας, ο αφηγητής ελπίζει μέσω της εφαρμογής να θέσει τα θεμέλια της βιωματικής μάθησης και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.

Δήμητρα Μαγδαληνού

Ο αφηγητής είναι καθηγητής της ερευνήτριας.