Ένας πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός σε χωριό της Τήνου τη δεκαετία του '70

Ο πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Τήνο της δεκαετίας του ’70

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα σου. Θα μου πεις το όνομά σου; Ποιο από όλα; Χάρης με φωνάζουν εδώ, στην Τήνο. Χαρίλαος είναι το κανονικό. ΧαρίλαΤελικά, έγινε φίλος, ας πούμε, και έκανε αφιέρωση… Η γυναίκα του έκανε αφιέρωση στον άλλον, αυτός έκανε στην άλλη. Μια χαρά. Ωραία. Λοιπόν.

Ο πρώτος ερχομός στην Τήνο για τη σχολή

00:07:49 - 00:15:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να πάμε λίγο στην αρχή. Και να μου πεις λίγα πράγματα περισσότερα για τη σχολή εδώ. Όταν έφτασες για πρώτη φορά.  Α, κάτσε, ναι. Άντε,ι βγήκε ο Χάρης, ας πούμε. Ήτανε και τεμπέληδες οι Τηνιακοί, σου λέει, τι Χαρίλαος… βγάλ' τον Χάρη τώρα, να τελειώνουμε. Και έμεινα Χάρης.

Η φάρσα με την τηλεόραση

00:15:34 - 00:17:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι άλλο να σου πω; Μετά έκανα το σταθμό. Α, να σου πω, έκανα και βλακείες σαν παιδί. Παιδί τώρα, ήμουνα πόσο; 22-1; Κάπου εκεί. Τότες οι ηλια άλλα, δεν με ήμουνα παιδί όμως. Έτσι; Με τα κορίτσια ήμουνα εντάξει. Με τις τηλεοράσεις ήμουνα… Αυτά, ρε κορίτσι μου. Τι να σου πω άλλο;

Η σχολή της Τήνου εκείνη την εποχή

00:17:47 - 00:22:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και όταν άρχισε η σχολή και πήγες για πρώτη φορά εκεί;  Α, ναι. Α, ναι. Η σχολή καμία σχέση με αυτό που είσαι ‘συ μαθήτρια. Μπορώ να το πω ης πάει. Δεν πάει να γίνει φιλόλογος». Κατάλαβες; Ενώ εδώ, μπορεί, ας πούμε… δεν ξέρω τι γίνεται, δεν… Τι άλλο με ρώτησες και δεν απάντησα;

Παρέες και ασχολίες στην Τήνο τον καιρό της σχολής

00:22:27 - 00:29:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπες ότι μαζευόσασταν όλοι στο σπίτι.  Α, ναι. Όλα παιδιά της σχολής, δηλαδή βάλε 30 παιδιά και καμιά 5-6 από –γιατί δεν με χωνεύανε κους και όλα αυτά. Τώρα τι; Εδώ που είμαστε, δεν θυμάμαι. Τέλος πάντων. Νομίζω ότι, έκανα κάτι πράγματα κι εγώ. Λίγο, ας πούμε, βοήθησα το…

Το επεισόδιο με τον πρύτανη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

00:29:44 - 00:40:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν σου είπα το αυτό. Φεύγω από δω, που λες, με την υποτροφία, που πήρα και πάω στην Καλών Τεχνών. Είχε να πατήσει εκεί, τουλάχιστον πέντε χαρο. Για αυτό ήταν η άδεια δύο μήνες, για να κάνω τις προτομές του. Λοιπόν, αυτά συμβαίνουνε, κορίτσι μου. Τα ‘κανα. Μια χαρά όλα. Εντάξει.

Τα πρώτα βήματα στην Τέχνη

00:40:35 - 00:47:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πιανίστρια. Έχει δώσει 2-3 ρεσιτάλ στη Κωνσταντινούπολη –από κει είναι– και είχε τέσσερα παιδιά, είμαστε εμείς. Για να κοιμηθούμε, μας έπαιζσαλόνι σου. Ούτε τα δικά μου. Ήταν τοπία, εκκλησάκια, ξέρω 'γω τι μαλακίες, καραβάκια, ξέρω εγώ τι έκανα. Αυτά. Τι άλλο με ρωτάς; Για ρώτα.

00:47:11 - 01:08:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να πούμε για αυτή την τρομερή εμπειρία, εδώ στην Τήνο, με το ραδιοφωνικό σταθμό, τον πειρατικό. Ο «Άγνωστος Χ», ναι. Ο οποίος ήτανε γνό,τι τραγούδια εκεί, ξέρω ‘γω, 50 ώρες. Δεν έχει αυτό το... πώς να σ' το πω, ρε κορίτσι μου... Άσ' το δεν θα το πω, γιατί δεν μου ‘ρχεται.

Σκέψεις για το σήμερα

01:08:44 - 01:15:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να μου πεις λίγο για το τώρα. Γιατί κάποια στιγμή...  Το τώρα. Ναι. Λοιπόν, καμία σχέση το τώρα με το αυτό που σου είπα τόση ώρα, αΤελεία και παύλα.  Είναι κάτι άλλο που θέλεις να πεις, να προσθέσεις; Ναι, ότι είσαι πολύ αξιαγάπητη και πολύ καλή στη δουλειά που κάνεις.

Περίληψη

Ο Χαρίλαος Κουτσούρης είναι γλύπτης. Μιλά για τα χρόνια που πέρασε στην Τήνο σπουδάζοντας στη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στο χωριό Πύργος την περίοδο του '70. Φρόντισε, ωστόσο, να ψυχαγωγήσει τους ντόπιους και όχι μόνο δημιουργώντας έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Χαρίλαος Κουτσούρης

Αλεξάνδρα Ανωγιαννάκη