Ο Γιώργος Μητσικώστας μιλάει για τη ζωή του σχετικά με τη μίμηση, το γέλιο και τα (social) Media.

Το επάγγελμα του Αφηγητή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Πώς ονομάζεσαι; Γιώργος Μητσικώστας. Πολύ ωραία. Είναι 7 Μαρτίου του 2020. Είμαστε στην Πεύκη με τον αφηγητή. Είς ή ευθυμολόγος, εντάσσομαι στους ευθυμογράφους και δημοσιογράφους. Άρα, η ιδιότητά μου λοιπόν είναι σαν ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, αυτά.

Πώς ξεκίνησε να κάνει μιμήσεις κατά τα σχολικά του χρόνια

00:01:19 - 00:06:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να το πάρουμε από πιο παλιά. Είπες ότι κάνεις μιμήσεις. Πώς ξεκίνησες να κάνεις μιμήσεις;   Ναι. Κοίτα, εάν το δούμε ανθρωπολογικά, έτσι; Aαθλητικούς broadcasters στην τηλεόραση και βέβαια λειτουργούσα κατά παραγγελία, να μιμηθώ τον καθηγητή που είχαμε βάλει στο μάτι. Παρακάτω.

Φάρσες

00:06:43 - 00:10:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φάρσες κάνατε, έτσι σαν παιδάκια μεταξύ σας, σε άλλα παιδάκια; Φάρσες έχω κάνει. Έχω κάνει μία φάρσα η οποία ήταν και λίγο, κόντευε να... Έης θέλω να μιλήσω στην...» και το σήκωσε η μάνα της ξέρω 'γω και λέει η κόρη μου δεν είναι εδώ, να σας πάρει τηλέφωνο και μπερδέματα. Αυτά.

Σπουδές και εργασία στον ΟΤΕ

00:10:12 - 00:12:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αργότερα, τελειώνοντας το σχολείο, είχες αποφασίσει ότι θα ασχοληθείς με αυτό ή σπούδασες κάτι άλλο; Τι ήρθε; Ήρθε ο στρατός; Ήρθαν σπουδές;γων. Ε και έλεγα κάποια στιγμή να πάρω το πτυχίο, να έχω κάποια γνωριμία εδώ στον ΟΤΕ, να μπω και εγώ στον ΟΤΕ σαν υπάλληλος και να κάνω...

Προσπάθειες να γίνει δημοσιογράφος και οι πρώτες δουλειές ως μίμος

00:12:53 - 00:18:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Περνάγανε τα χρόνια, κάποια στιγμή, το ταλέντο υπήρχε έτσι, εκεί πριν το Eurobasket, το ΄87, μαζί με το ταλέντο της μίμησης ήθελα να γίνω καπούμε έτσι, το οποίο τώρα έχει αλλάξει, γιατί έχει μπει τώρα και το διαδίκτυο, το YouTube, το WebTV και τέτοια και τα λοιπά. Αυτά. Τι άλλο;

Η έμπνευση και η τεχνική, η εικόνα και ο ήχος

00:18:14 - 00:23:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται επάγγελμα, όπως είπες, ραδιοτηλεοπτικά, μίλησες για μία διαδικασία προετοιμασίας, δηλαδή ότι: «Πρέπει ναό θέμα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και την ερμηνεία και την εικόνα κάποιων ηθοποιών, που μπορεί να είναι ατελής, ας πούμε, στην έκφρασή τους.

Μεταμφιέσεις και αυτοσχεδιασμός

00:23:19 - 00:27:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην τηλεόραση, που είπες ότι η μεταμφίεση -γιατί πέρα από μίμηση φωνής υπάρχει και μία μεταμφίεση- είπες ότι είναι διευκολυντική- Ναι.- Πειρεύεις, δεν μπορεί να βάλεις ούτε εκατό καρυκεύματα, να βάλεις τόσο όσο. Δεν προσπαθείς να το κάνεις, να το φορτώσεις και να το κάνεις...

Το ψυχογράφημα πίσω από τις μιμήσεις και ο ρόλος της πληροφόρησης στη σάτιρα

00:27:19 - 00:30:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπες για παραστάσεις και ηθοποιούς τώρα. Ναι. Οι ηθοποιοί όταν παίζουν ένα ρόλο, πολλές φορές λένε ότι έχουν κοινά στοιχεία με τον ρόλο π μιμούμαι κάποιον και να σατιρίζω και να ξέρω ότι πριν από δύο χρόνια αυτός έχει χάσει το παιδί του. Πολύ λεπτές ισορροπίες πρέπει να κάνω.

Θαυμαστές, μυθομανία και η αξία του γέλιου

00:30:40 - 00:42:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το κοινό τι θέση έχει στη ζωή σου; Δηλαδή, σου μιλάνε στον δρόμο; Σταματάνε να σου πούνε: «Ξέρεις κάτι, μας αρέσει αυτό που κάνεις;». Θαυμασι λες: «Τώρα τι γίνεται; Εμένα ποιος θα με κάνει να γελάσω ή ποιος θα με φροντίσει εμένα στη δικιά μου ψυχαγωγία και διασκέδαση;». Οπότε...

Η παιδικότητά του

00:42:20 - 00:45:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επειδή ξεκινήσαμε τώρα από μία ηλικία που ήσουνα παιδάκι- Ναι- Και φτάσαμε στο επάγγελμα. Ναι. Aπό τη στιγμή που αρχίζει, δηλαδή, να υπάδήλατο πρέπει πάντα να το παρκάρεις, πάντα να το μεταφέρεις, πάντα να το κάνεις. Πατίνι, ναι, που είχε ο Βέγγος σε μερικές ταινίες! Βέβαια!

Η αξία της έκφρασης και της υποκριτικής και η ψηφιακή εποχή που ζούμε

00:45:59 - 00:52:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αν γυρνούσες πίσω, θα άλλαζες κάτι ή θα έκανες κάτι διαφορετικά; Όχι, δεν θέλω. Αυτή η παγίδα του θα άλλαζες… Όχι, δεν θα άλλαζα κάτι. Πιστστε ή σε live streaming. Εντάξει. Tελειώσαμε; Eυχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ δεσποινίς, για τον χρόνο και εσείς να είστε καλά.

Περίληψη

Ο Γιώργος εξιστορεί τη ζωή του έχοντας ως σημείο αναφοράς τη μίμηση και τη σάτιρα. Όπως αναφέρει, η μίμηση για εκείνον ήταν αρχικά ένα παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου, που αργότερα εξελίχθηκε σε επάγγελμα, το οποίο του χάρισε έντονες στιγμές θαυμασμού από το κοινό. Αυτό τον έκανε να εκτιμήσει το πόσο σημαντικό είναι το γέλιο, το οποίο μαζί με την έκφραση και την υποκριτική αποτελούν για τον ίδιο τις σημαντικότερες παραμέτρους της ζωής των ανθρώπων. Τέλος, ο Αφηγητής αναφέρει πώς η μίμηση παραμένει ακόμη παιχνίδι για εκείνον, ενώ στην ψηφιακή εποχή της τάσης και σχεδόν αναγκαστικής χρήσης των social media, εκείνος προτιμάει να διαβάζει, να γράφει και να αθλείται.

Γιώργος Μητσικώστας

Μάρθα Μητσικώστα