Ο βοσκός και ο γάιδαρος: η ζωή ενός Κρητικόπουλου στο μιτάτο του πατέρα του

Βιογραφικά στοιχεία αφηγητή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, μπαμπά. Θα μας πεις τ’ όνομά σου;   Παπουτσάκης Εμμανουήλ. Είμαι 60 ετών. Καλησπέρα. Ονομάζομαι Παπουτσάκης Γιώργος, είμαι ερενέχισα τις σπουδές στη σχολή εμποροπλοιάρχων και ακολούθησα το επάγγελμα του ναυτικού.     Με τι ασχολιόσουν, όταν ήσουν μικρός, στο χωριό;

Η καθημερινότητα της οικογένειας του αφηγητή

00:01:12 - 00:04:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από μικρός… Οι γονείς τότε δεν μας… Μάλλον, τους βοηθάγαμε τους γονείς μας στις δουλειές, μαθαίναμε μαζί τους δεξιότητες σε όλες τις δουλειέ Ήτανε υποχρέωση τον γονέων, νομίζω ότι είναι υποχρέωση των γονέων να μαθαίνουνε δεξιότητες στα παιδιά τους, να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους.

Η βοσκή και το τάισμα των προβάτων: το πρωί μαθητής, το βράδυ βοσκός

00:04:06 - 00:09:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πες μας λίγα λόγια για το πώς βόσκατε τα πρόβατα. Από πού ξεκινούσατε, ποιο δρόμο ακολουθούσατε.   Λοιπόν, εγώ το πρωί ξύπναγα. Θα πηγαίναμε και κάναμε τις δουλειές μας, μ’ αυτά κουβαλάγαμε τα διάφορα πράγματα, μ’ αυτά κουβαλάγαμε το νερό στη μάντρα που πηγαίναμε με τα πρόβατα.

Η ιστορία του πιστού γαϊδουριού του αφηγητή

00:09:12 - 00:16:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μ’ αυτά να ταΐσουμε τις τροφές, όλα, όλες τις δουλειές τις κάναμε με τον γάιδαρο τότε. Είχε, λοιπόν, ο πατέρας μου πάρει ένα γάιδαρο, τον οπ, το οποίο σας είπα ήτανε… Μόνο που δεν μίλαγε, μόνο που δεν μίλαγε. Ήτανε ένα χαρισματικό ζώο. Δεν ξέρω τι άλλο να πω σχετικά με αυτό. Ναι.

Η διαδικασία του αρμέγματος

00:16:05 - 00:19:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για πες μας λίγο για τη διαδικασία του αρμέγματος. Μας είπες ότι το κάνατε κάθε μέρα το άρμεγμα.   Ναι. Κάθε μέρα, λοιπόν, το πρωί, πριν να ου πίσω στο πρόβατο χαμηλά και η μούρη του προβάτου, το πρόσωπο του προβάτου  ήτανε πίσω σου, στον ποπό σου, ας το πούμε έτσι. Και άρμεγες.

Η διαδικασία της τυροκόμησης

00:19:49 - 00:28:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά λοιπόν που αρμέγαμε, το πηγαίναμε το γάλα και το σουρώναμε. Είχαμε ένα μεγάλο δοχείο στην εστία πάνω, στην παραστιά  που το λέμε εμλέον. Δεν έχουνε ζώα να τα δίνουνε, βρήκανε άλλες τροφές και δίνουνε. Και αυτόν τον πετάνε πλέον. Έτσι, λοιπόν, γινότανε η τυροκομική.

Η σφραγίδα του παραγωγού και μια ευτράπελη ιστορία

00:28:23 - 00:32:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφού λοιπόν τελείωνε και με τις μυζήθρες, τι έκανε; Έπιανε πάλι το τυρί. Ερχότανε πάλι στο τυρί, έπιανε το τυρί, το κούναγε λίγο-λίγο και το μου: «Έτσι κι έτσι, θέλω ένα τυρί που ξέρεις, μου το ’πε ο τάδε». Και χωρίς να ξέρει η γυναίκα την ιστορία. Κι έτσι, ξεμασκαρώθηκε αυτός.

Τελικό στάδιο παρασκευής, μεταφορά και συντήρηση τυριού

00:32:12 - 00:35:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, να συνεχίσομε από εκεί που ’χαμε σταματήσει. Λοιπόν, βάζανε τη βούλα, το αφήνανε το τυρί να σουρώσει, πλέον και τις μυζήθρες. Την άλληφρέσκο. Μετά, την άλλη μέρα το’βαζες πιο μέσα, πιο μέσα, πιο μέσα, μέχρι να ξεραθεί. Δεν το αφήναμε, δηλαδή, όπου να’ναι και όπως να’ ναι.

Το χρονοδιάγραμμα της κτηνοτροφίας και της παραγωγής

00:35:18 - 00:37:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό γινότανε, ήτανε όλη αυτή η διαδικασία, εγινότανε κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι τις… Τέλη Ιουνίου. Μετά τα τέλη Ιουνίου, αρχινάγανε τα πρόβ βοσκήσουμε, να φάνε. Οι μέρες ήτανε μικρές και έπρεπε να βοσκηθούνε, για να ’χουνε την άλλη μέρα και το βράδυ να βγάλουνε πάλι άλλο γάλα.

Η αναγκαιότητα του καθημερινού αρμέγματος

00:37:50 - 00:38:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και, αν τυχόν μια μέρα, ας πούμε, βαριόταν κάποιος και δεν αρμέγανε τα πρόβατα, τι συνέβαινε;   Εάν… Δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αφήσουν τα πρό στείλει άλλο άνθρωπο να’ ρθει, ν’ αρμέξει. Ερχόταν, λοιπόν, κάποιος και έκανε αυτή τη δουλειά, ν’ αρμέξει και να τυροκομήσει, πολλές φορές.

Οι «περιπέτειες» του αφηγητή ως μικρού βοσκού

00:38:56 - 00:44:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ έχω ιστορίες να σας πω με τον θείο τον Νικόλη, τον αδερφό του τώρα, που μ’ άφησε μόνο. Ήμουνα 7-8 χρονώ, δεν ήμουνα παραπάνω. Και μ’ άφη «Ωχ, ευτυχώς και δεν ήμουνα γω». Τότε μ’ έδειρε. Λοιπόν, αυτά είχα να πω. Δεν ξέρω τι άλλο θέλετε να πω. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ.

Περίληψη

Ο αφηγητής ανακαλεί ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια ως μικρό βοσκόπουλο πλάι στον πατέρα του, καθώς και ευτράπελες ιστορίες από την καθημερινή ζωή του χωριού που έζησε. Μεταξύ άλλων, μας μιλά για το γαϊδουράκι που είχαν στην οικογένεια, το οποίο αγαπούσε πολύ και το θυμάται με νοσταλγία. Περιγράφει, τέλος, τη διαδικασία της βόσκησης, αλλά και την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής τυριού.

Εμμανουήλ Παπουτσάκης

Γιώργος Παπουτσάκης