«Αυτή ήτανε μία... που πήγαμε να κινδυνέψουμε»: Αναμνήσεις ενός αγωνιστή του Δ.Σ.Ε.

Τα παιδικά χρόνια στην κατοχή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα σας. Θα μας πείτε το όνομά σας;    Χειμώνας Δημήτριος.   Ωραία. Είναι σήμερα 27 Φεβρουαρίου του 2021. Είμαι με τον κύριο Δημήτρηε, και μισό μερτικό τα παιδιά και το ζώο. Και γινόταν ένα. Κακοπερνάγαμε, δηλαδή… Είχε πολλή κούραση αυτή η ζωή. Επήγα με τα γιδοπρόβατα.

War

Η ένταξη στον ΔΣΕ

00:10:00 - 00:15:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά το ‘44, ‘45, ‘46, ‘47 ήμουνα 17 χρόνων. Κάπου περνάγαν… Ετότε γινότανε επιστράτευση. Ο Δημοκρατικός Στρατός, το αντάρτικο, λεγότανε Δημτές. Σκοτώθηκε. Τώρα, τα άλλα του τα αδέλφια, ο πατέρας μου και ένας μπάρμπας μου, ήσαντε υπερδεξιοί πάλι, γιατί σκοτώθηκε ο αδερφός τους.

Μάχες στα Βουνά

00:15:09 - 00:24:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς πείτε μας αναμνήσεις δικές σας από την περίοδο που ήσασταν πάνω.   Ναι, ναι. Εκεί θα ξεκινήσω τώρα.   Πάμε τα ωραία.   Αφού ήμαστε στύτε γρατζουνιά απ’ το δικό μας το Συγκρότημα με τον Πέρδικα. Εφύγαμε, πήγαμε σε ένα σημείο συμπτύξεως στη Γορτυνία στα λουτρά στης Ηραίας.

Καπετάν Πέρδικας

00:24:27 - 00:26:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο Πέρδικας ήτανε από ένα χωριό του Βάνουκου. Ήσαντε δύο αδέρφια και δύο αδελφές είχανε. Η μία αδερφή ήταν παντρεμένη. Ήσαν αριστερά τα παιδι και τους απόλυσε και φύγανε και δεν πάθαμε τίποτα. Αλλά, από τα άλλα πάθανε πολλή ζημιά οι αντάρτες. Οι αντάρτες και οι χωροφύλακες, όμως.

Η μάχη της Ζαχάρως

00:26:22 - 00:37:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφού ετέλειωσε εκείνη η μάχη, μετά πέρασε μερικούς μήνες... δύο. Πάμε στη Ζαχάρω… Πάμε στη Ζαχάρω. Μάχη. Στη Ζαχάρω ήσαντο πάλι χωροφύλακες εθαμένη εμείς τη στηλώσαμε σε έναν βράχο. Δεν περπάταγε ούτε μίλαγε ούτε λάλαγε. Τίποτα. Τη βάλαμε σε ένα βράχο. Ήταν παγωμένη. Την αφήκαμε.

Η ενέδρα του Εθνικού στρατού στη Νυμφασία

00:37:44 - 00:40:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάμε στο χωριό, στη Νυμφασία. Τίποτα να φάμε; Πείνα; Άλλο πράγμα! Δύο μέρες τρεις να φας τίποτα. Πήγαμε στη Νυμφασία… Ήταν στρατός; ´Όχι. Εβαν—, αλλά πήγε ο άλλος μας πρόδωσε! Μας τουφεκάγαν απ’ έξω απ’ τις πόρτες. Μας κύκλωσανε μέσα στο σπίτι. Ε, δε μπορήκαμε πια… Παραδοθήκαμε.

Στρατοδικείο και εκτελέσεις στο Λεβίδι

00:40:39 - 00:48:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από εκεί, αφού μας πιάσανε… Τα παιδιά, εντάξει, δε μας κακομεταχειριστήκανε, οι στρατιώτες. Μόνο εκεί έφαγα ένα σκαμπίλι, ένα ανθυπολοχαγός.ν ημέρα. Το άλλο πρωί… Δεκατρείς τη μία μέρα, δεκατέσσερις την άλλη σκοτώσαν. Σκοτώσαν στην Τρίπολη 258 απ’ το στρατοδικείο… 258 ανθρώπους…

Η Μακρόνησος και οι κρατούμενοι

00:48:21 - 00:57:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έτσι, από κει μας στείλανε στη Γιούρα. Απ’ τη Γιούρα μάς στείλανε στη Μακρόνησο. Στη Μακρόνησο μαζέψανε… ήμαστε καμιά τρακοσαριά ανήλικοσκοτωνόσαντο στο Γράμμο, εγινότανε. Αλλά, όσοι δεν είχαν υπογράψει μετάνοια… ξύλο, ξύλο, δώσ’ του! Και θάλασσα τη νύχτα, ήλιο το μεσημέρι.

Το στρατοδικείο του αφηγητή

00:57:25 - 01:02:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, θέλοντας και μη υπέγραφες, έτσι; Εσείς υπογράψατε τελικά για να γλιτώσετε;   Να σου πω στο στρατοδικείο, δηλαδή, τσάμπα τους σκοτώσαρεις αυτοί— και είπαμε ισόβια. Όταν ήρθε η Χούντα μετά… Καλά, εμένα δε με πείραξε κανείς, αλλά μας πήρανε τα όπλα τα κυνηγετικά στο χωριό.

Το μίσος στον εμφύλιο

01:02:52 - 01:04:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας είχανε γραμμένους, δηλαδή, τόσα χρόνια μετά;   Ωωω… Αν με είχαν γραμμένο; Φάκελο μπόλικο. Να πιάσω πουθενά εγώ…   Μετά από τριάντα χρόνενείο, μαζί… Μετά εχθροί! Να σκοτώσει ο ένας τον άλλονε! Ξες τι γινότανε;   Γιατί τέτοιο πράγμα; Αυτό πώς… Ο εμφύλιος πόλεμος… Πολύ μίσος…

Το πιστοποιητικό φρονημάτων

01:04:53 - 01:09:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και όλα μου τα χρόνια ήμουνα παράνομος. Πήγα να βγάλω δίπλωμα αυτοκινήτου… Αδύνατο! Πήγα στον Πειραιά… Ήμουνα στον Πειραιά για να βγάλω δίπλας», μου λέει, «καλός είσαι. Δεν έχουμε παράπονο. Αλλά απ’ το χωριό σου; Δε στέλνουνε», μου λέει, «το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».

Δικαστήριο για απονομή χάριτος

01:09:14 - 01:11:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά είχαμε απολυθεί, είχα κάνει κι αίτηση χάριτος, κάναμε κι αίτηση χάριτος, και μετά από χρόνια δύο, ξέρω 'γω, μάς καλέσανε να πάμε δικαστ «Δεν έχω» του λέω «τίποτα». «Βάλε έναν δικηγόρο». Του λέει: «Τι να πούμε εμείς; Αφού τον απολύκαν άλλοι πρώτα από μας. Ξέρουνε τι κάνανε».

Απόλυση από τη Μακρόνησο και ερχομός στην Αθήνα

01:11:23 - 01:15:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν μ’ απολύκαν πάλι από τη Μακρόνησο μού λέει: «Φύγε». Έπρεπε να πληρώσουμε τα δικαστικά έξοδα όλα, ολονών που σκοτωθήκανε, πεθάνανε όλοι. σε πάω εγώ» μου λέει. Πήρε το ταξί, το πλήρωσε και… «Να πας στο Γκύζη» είπε να πάω. Με πήγε στο σπίτι ο άνθρωπος. Βρήκα πια το θείο μου...

Η επιστροφή στο χωριό και η νέα σύλληψη από τη χωροφυλακή

01:15:21 - 01:23:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την άλλη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, είπε να πάω στον Πειραιά να δω έναν ξάδερφο μου, ο οποίος ήταν στην Τρίπολη, που με βρήκε στο στρατόπεδο. Μτι πάθαν», λέει, «και συνεχίζουν να ξανασηκώσουν τον κόσμο στον Εμφύλιο; Δεν είδαν πώς την πλήρωσε η Ελλάδα;» έλεγε κι έγραφε ο αστυνόμος.

Ο καθημερινός βίος και οι δυσκολίες του

01:23:05 - 01:28:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Πραγματικά κάνουμε βιβλίο με τη ζωή σας. Έχετε πολυτάραχο βίο. Πολύ φοβερό!   Πρώτα-πρώτα ήμουνα μικρός βρε! Αλλά, εκείνο που έμειώσατε απ’ του Χάρου τα δόντια ότι ένας άγγελος σάς προστατεύει πραγματικά. Κάτι, πραγματικά είχατε άγιο και σας σώνει από διάφορα δύσκολα.

Παραλίγο σκοτωμός αντιπάλου

01:28:40 - 01:32:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Α, δε σου είπα μία φορά.   Για πείτε μου, πείτε μου.   Παραλίγο να σκοτώσω έναν φαντάρο.   Ε, αυτά τα ‘χει ο πόλεμος. Κάποια στιγμή δε θα ‘γιατί ακουγότανε γκρουπ γκρουπ γκρουπ το χιόνι που πατάγαμε. Ήτανε παγωμένο, έκανε χάβαλο, δεν ήτανε αθόρυβο… Αλλά, είχε την κουκούλα του.

Η στρατιωτική θητεία

01:32:30 - 01:37:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Ωραία.   Αλλά, το μόνο πάλι που πέρασα… Στρατιώτης έκανα στην Τρίπολη. Στην Τρίπολη είχαμε καψόνια πολλά. Πήγαμε στην Ξάνθη, στα βν παιδιών, γιατί μου χαρίσαν κι ένα χρόνο — γιατί κάναν δύο χρόνια οι στρατιώτες. Ήμουνα προστάτης.   Και στη Μακρόνησο.   Και στα Γιούρα.

Η οικογένεια του αφηγητή

01:37:44 - 01:40:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τίποτα. Μπράβο σας. Κανονικά έπρεπε να σας δώσουν και μετάλλιο! Είστε φοβερός. Ωραία. Έχετε κάτι άλλο που να θυμάστε ή θέλετε να το… Καμία γώ, αλλά δεν πήγα…   Τι να κάνουμε; Έτσι τα φέρνει ζωή. Και αφήσατε άξιους συνεχιστές. Ωραία. Να ‘στε καλά.   Ευχαριστώ.   Ευχαριστώ πολύ.

Εργασία σε οδικά έργα την Πελοπόννησο

01:40:32 - 01:42:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ε, τώρα, όσο για την άλλη ζωή, είναι ταλαιπωρία. Πάντως, έχω κάνει αρχηγός παρέας σε οικοδομή. Στην οικοδομή κυνήγησα. Δε μπόραγα κι αλλιώςαπάνω οχήματα βαριά, μπουλντόζες κλπ., γεφύρια, δρόμους, δρόμους 700-800 κυβικά, 1000 κυβικά ένα έργο. Και επιβιώσαμε. Μπράβο σας. Άξιος!

Περιστατικό στην Αθήνα κατά τη Δικτατορία

01:42:43 - 01:48:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ‘72 ήρθα στην Αθήνα και εδώ το οικοπεδάκι το ‘χα πάρει το ‘65 εδώ.   Μετά τη Χούντα, δηλαδή, ήρθατε, λίγο πριν τελειώσει…   Με τη Χούντααν το κλείσουμε. Ωραία. Τώρα να το κλείσουμε και θα σας πω.   Ε, καλά. Κλείσ’ το.   Λοιπόν, έγινε. Ευχαριστούμε πολύ για όλα. Να ‘στε καλά.

Περίληψη

Μία εξιστόρηση για το αντάρτικο στην Πελοπόννησο ξεδιπλώνεται μέσα από τα λόγια του αφηγητή. Έχοντας γλιτώσει το θάνατο τελευταία στιγμή, κατέληξε τελικά να περνά στρατοδικείο στην Τρίπολη και να φυλακίζεται στη Μακρόνησο. Εκεί ήρθε σε επαφή με την κρατική-στρατιωτική βία, την οποία είχε γευτεί ήδη με τη μορφή σκοτωμών, βιασμών και εκτελέσεων από τα χρόνια του στο αντάρτικο. Τελικά, αποφυλακίστηκε, πέρασε από το χωριό του και κατέληξε οριστικά στην Αθήνα, κουβαλώντας όμως τη «ρετσινιά» του Αριστερού. Η βιοπάλη, ειδικά με αυτό το δεδομένο, ήταν σκληρή και οι ευκαιρίες λίγες, όμως τελικά με προσπάθεια και αγώνα ο αφηγητής κατάφερε να χτίσει τη ζωή και την οικογένειά του. Για αυτό και η νουθεσία του προς τους νέους είναι μία: «Να βγάζετε το δικό σας το ψωμί με κόπο και αξιοπρέπεια, να το τιμάτε».

Δημήτριος Χειμώνας

Χρήστος Θεολόγος