«Εγώ θέλω να πάω στο νησί πάνω, στα Ίμια»: Από τον Β' Π.Π. έως την Κρίση των Ιμίων

Παιδική ηλικία και εργασία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας! Θα μας πείτε το όνομά σας; Θα το πω! Αντώνης Βεζυρόπουλος του Κωνσταντίνου. Εγώ είμαι ο Γιάννης Αντωνόπουλος, ερευνητής γφτώχια με το τσουβάλι. Αλλά τι θέλαμε να κάνουμε; Μόνο πως ήταν καλή η ζωή τότες εκεί, δεν έχει η ατμόσφαιρα η τωρινή με εκείνη, κατάλαβες;

Εργασία στα βαποριά και ενασχόληση με τα σφουγγάρια

00:02:59 - 00:04:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφού ήρθαμε σε νόμιμη ηλικία, βγήκα, ήμουνα -πόσο ήμουνα;- δεκαέξι χρονών και με πήγε, ήτανε ο Αντώνης ο... στη δημαρχία ένας δήμαρχος, αυτόν ήτανε ρηχά, τέσσερις-πέντε μέτρα, τα έδινα εγώ, τα έβαλε ο καπετάνιος το αυτό, πήγαινα και έβγαλα τα σφουγγάρια εγώ, κατάλαβες; Tη βάρκα.

Η εισβολή των Γερμανών στα Δωδεκάνησα, όπως τη βίωσε ο αφηγητής

00:04:44 - 00:07:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, ερχόμαστε από την Πάτμο κάτω, ήρθαμε στην Ψέριμο, για να δουλέψουμε σφουγγάρια με καμάκα στα Φύκια εκεί, αυτό ήταν στη Ψέριμο, μου λ και αυτό στην Αλυκή απέξω της Κως, κατάλαβες; Και σηκώθηκε και έφυγε, σωθήκανε τα υλικά. Ποιος ξέρει; Τα έδωσε προς την Τουρκία κι έφυγε.

Οι πρώτες εμπειρίες του αφηγητή με τους εισβολείς και η μύηση του στην κατασκοπεία

00:07:30 - 00:16:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, εμείς τότες πήγαμε, ήρθαμε στην Κάλυμνο με το ζόρι μέσα. Έρχομαι εδώ, ήτανε Ιταλοί μόνο, οι Άγγλοι, γιατί είχε και Άγγλους πάνω και πάρουνε, ήρθε δύο υδροπλάνα και με τορπιλάκατος. Πέσανε όλοι στη θάλασσα για να βαράρουμε που δεν μπορούσε να αράξει κοντά, για φαντάσου.

Το τέλος του πόλεμου και η αγορά βάρκας για ψάρεμα

00:16:21 - 00:18:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, τελείωσε ο πόλεμος, αρχίσαμε πάλι. Τελείωσε ο πόλεμος το '44, τελείωσε ήταν Μάιος πήγαμε στα σφουγγάρια με του θείου μου τη βάρκα εκύ είχα τη βάρκα, πήγαινα στο ψάρεμα μέσα. Μόλις πήγα εκεί στα Ίμια και ήταν από κοντά η θάλασσα, κατάλαβες; Ήταν κοντά με τα νησάκια εκεί.

Σύλληψη από τους Τούρκους, φυλακή και δική

00:18:35 - 00:25:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ε, πήγα στο Καραβόψαρο εκεί χάμω, να ρίξω τα παραγάδια και με ‘λαχε να πιάσουνε, να με γραπώσουν τότες οι Τούρκοι. Αφού με πιάσαν οι Τούρκοι τον πνιγμό πιο πολύ, γιατί όλο νύχτες ταξίδευα φορτωμένος, ερχόμουνα έξω. Δούλευες μια μέρα, φόρτωνες, ψάρια είχε να σκοτώσεις όσα ήθελες.

Η ζωή στα καράβια μετά τη φυλάκιση του και επί Χούντας

00:25:26 - 00:30:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, αφού τελείωσε αυτό, πήγα και στα καράβια, ήρθα εδώ, έκατσα ένα μήνα μετά. Ήταν ο γαμπρός μου μέσα στο καράβι, ήτανε θερμαστής και πιυμε αυτά― Ε, βέβαια τι θα γίνουμε τώρα. Τώρα τα έδινα μέσα στα όλα για να πάρουμε πιο περισσότερο, για να βγάλουμε τα σπασμένα. Κατάλαβες;

Η σύνταξη και ο φόβος των παιδιών του

00:30:27 - 00:32:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πόσο καιρό μείνατε στα καράβια; Μμ; Στα καράβια πόσο καιρό μείνατε; Mέχρι ποια ηλικία μείνατε στα καράβια; Πόσο; Τα καΐκια πρώτα που Εν πάση περιπτώσει, εγώ ήρθα τώρα, πήρα τη βάρκα αυτή που έκαμα στο Βαθύ, ψάρευα τώρα εδώ χάμω, έπαιρνα και το μηνιάτικο μου, περισσεύανε.

Το επεισόδιο στα Ίμια το 1996

00:32:42 - 00:37:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εν τω μεταξύ, τότες ήταν ο γαμπρός μου και οι συμπεθέροι μου, οι Μπιζιαναίοι, είχαν τα ζώα τους πάνω στη Γαΐδουρόνησο. Μου λένε, πηγαίναν τώνικά. Απαγορεύονταν να βγουν τα βαπόρια μας να ζυγώσουν κοντά, κατάλαβες; Κάθονταν ένα μίλι μακριά και ο Τούρκος να κάθεται στα δέκα μέτρα.

Το πείσμα του να πάει στα Ίμια με τη βάρκα του ενώ ήταν οι Τούρκοι εκεί

00:37:34 - 00:40:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσάς, δηλαδή, σας είπαν και Έλληνες: «Μην πηγαίνετε πάνω στα νησιά»; Βεβαίως. «Όχι -λέει- αυτά είναι δικά μας». Όχι, δεν είναι δικά μας. Ε, με την κίνησή σας αυτή, καταφέρατε τα ελληνικά πλοία να κάνουν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει ούτως ή άλλως. Να κάνουν... ναι, από πριν.

Υποστήριξη από τη δημαρχεία

00:40:40 - 00:42:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς τόσα χρόνια που περάσατε πάνω και αυτά που... γιατί είναι προσφορά αυτό το πράγμα που κάνατε εκεί, νιώσατε να έχετε στήριξη, πέρα απόα πήρα, γιατί έχω ακόμη τις εφημερίδες, τα πάντα». Και είπε ότι για έξι χιλιάδες πουληθήκαν τα Ίμια από πάνω, και μου ‘δωσε τα λεφτά τότες.

Η αποχώρηση από τα Ίμια και ένας σύντομος απολογισμός της ζωής του

00:42:35 - 00:47:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η αποχώρησή σας από τα νησιά αυτά ουσιαστικά ήταν και σαν να δεχόμαστε κατά κάποιον τρόπο, ότι αυτά τα νησιά, τα Ίμια, είναι σε μια περίεργ ενενήντα μόνο. Οπότε έπεφτε κάτω το μηνιάτικο. Κατάλαβες; Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Βεζυρόπουλε. Να ‘στε καλά- Παρακαλώ, παρακαλώ.

Περίληψη

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα στην Κάλυμνο και την Ψέριμο, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Μας μεταφέρει μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είχε συμμετοχή στην αντικατασκοπία. Μας περιγράφει τη φυλάκισή του στην Τουρκία με την κατηγορία του λαθρεμπορίου και τέλος το πώς ο ίδιος βίωσε την κρίση των Ιμίων το 1996, όντας ο τελευταίος βοσκός στην περιοχή.

Αντώνιος Βεζυρόπουλος

Ιωάννης Αντωνόπουλος