Η δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου

Οικογενειακή κατάσταση αφηγήτριας σήμερα, χωρίς την αδερφή της

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ονομάζεσαι; Ονομάζομαι Ελένη Δαλακλίδου. Είναι Τρίτη 27 Οκτωβρίου του 2020, βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη με την Ελένη Δαλακλίδου. Ονε τρεις…  Ναι. Είχα και μία αδερφή. Είχαμε μία αδερφή με την οποία ζούσαμε μαζί, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Όταν ήρθα εδώ πέρα ήμουνα μαζί της…

Επάγγελμα και ενδιαφέροντα Ζωής Δαλακλίδου

00:03:22 - 00:04:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η αδερφή σου σπούδαζε κι εκείνη στη Θεσσαλονίκη; Ναι. Είχε τελειώσει ήδη μία σχολή στην Ξάνθη και ήρθε κι εδώ πέρα στη Θεσσαλονίκη και τελ η ζωγραφική. Μ’ αυτό ασχολιότανε. Αυτό της άρεζε.  Οπότε ζωγράφιζε… Ναι πάρα πολύ. Ποιό ήταν το όνομα της αδερφής σου; Ζωή Δαλακλίδου.

Η δολοφονία Ζωής Δαλακλίδου

00:04:33 - 00:05:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπες ότι η αδερφή σου δε βρίσκεται πλέον εν ζωή… Όχι. Τι συνέβη;  Δυστυχώς την… Έχει σκοτώσει ένας, ο οποίος βασικά την βίασε και φανεί το dna του κάπου. Αυτό το περιστατικό πότε συνέβη; Συνέβη 27 Δεκεμβρίου του 2012 στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα κάτω από το σπίτι μας.

Η περίοδος πριν τη δολοφονία

00:05:21 - 00:07:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάμε λίγο στον Δεκέμβριο του 2012. Βρισκόσασταν με την Ζωή στη Θεσσαλονίκη.  Ήμασταν Θεσσαλονίκη και λόγω Χριστουγέννων αποφασίσαμε να ‘ρθ μικρός μας ο ξάδερφος και τον περίμενε να επιστρέψει για να τον χαιρετήσει. Λες και δε θα τον ξαναέβλεπε, σαν να ένιωθε ένα τέτοιο πράγμα.

Η δολοφονία

00:07:55 - 00:10:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 27ης – Τα ξημερώματα. Τα ξημερώματα. Η Ζωή είχε βγει έξω εκείνο το βράδυ; Ναι, μόλις γυρίσαμε απ' το νω της ή κάτι τέτοιο που την είδε, την στάμπαρε, πήγε να την μιλήσει. Κι ενώ ήτανε και μεθυσμένος κι αυτά, την εξανάγκασε να πάει μαζί του.

Εντοπισμός δράστη

00:10:30 - 00:12:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γίνεται αυτό το βράδυ. Πώς έφτασε η αστυνομία στα ίχνη του; Ήταν ήδη σεσημασμένος, είχε ξανακάνει μία απόπειρα βιασμού, στον οποίο, βέβαια κανονικά σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην έκανε ποτέ κάτι, θεωρώντας – μάλλον λέγοντας – κι υποστήριζε ότι δε θυμόταν το τι έχει κάνει.

Δίκες: ποινές δράστη και συναισθήματα αφηγήτριας

00:12:19 - 00:18:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα έγινε το δικαστήριο;  Σχεδόν ένα χρόνο, μετά από έντεκα μήνες συγκεκριμένα. Και ποιά ήταν η απόφαση του διή σου και τελείωσε η υπόθεση για σένα. Δέξου αυτό που έχεις κάνει. Με το να προσπαθείς να βγεις έξω, κάνεις χειρότερα τα πράγματα για σένα.

Οι αναμνήσεις της Αφηγήτριας για τη Ζωή

00:18:49 - 00:20:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά από οχτώ χρόνια και μετά από τρία συνεχή δικαστήρια πιστεύεις ότι με κάποιον τρόπο υπήρξε ή μπορεί να υπάρξει μία δικαίωση για όσα συνγελούσε μετά, δεν… Εκνευριστικά γελούσε. Αλλά ναι, χαμογελούσε όλη την ώρα. Ακόμα και στα δύσκολα χαμογελούσε. Δεν το ‘βαζε κάτω με τίποτα.

Αντιμετώπιση περιστατικού από την κοινωνία και αλληλεγγύη συμπολιτών-συγγενών

00:20:46 - 00:23:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσύ πώς κατάφερες ν' αντιμετωπίσεις όλο αυτό το γεγονός στη ζωή σου; Πόσο σε στιγμάτισε;  Νομίζω έχοντας δίπλα τους ανθρώπους σου, τους φίς τις δυνάμεις του, τα συναισθήματά του, όλ' αυτά. Είναι σίγουρα ένα γεγονός που δεν πρέπει να ξεχαστεί για να μην επαναληφθεί.  Ακριβώς-

Η κοινωνική διάσταση της σεξουαλικής βίας και πώς έχει στιγματίσει την Αφηγήτρια

00:23:27 - 00:25:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς δεν θα ξεχαστεί; Θεωρώ ότι δε θα ξεχαστεί γιατί ήτανε κάτι πολύ έντονο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ήταν ένα έγκλημα που δεν έχει ξαναι τέτοιο, όχι μόνο σε μια γυναίκα, ακόμη και στα παιδιά που υπάρχουνε. Είσαι άρρωστος, απλά. Δε γίνεται να σωφρονιστείς μέσα απ’ τη φυλακή.

Το εκκλησάκι εις μνήμην της Ζωής και η ανακούφιση των γονιών της μέσω της θρησκείας

00:25:44 - 00:27:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξέρω ότι έχετε ένα μικρό και πολύ όμορφο εκκλησάκι στο σπίτι σας, κάτω στην πιλοτή, που είναι αφιερωμένο στη Ζωή. Ναι. Ήτανε απ' τα πρώτα ια τα δικαστήρια. Εκτός από εμάς, εντάξει, που όσο μπορούμε είμαστε δίπλα τους, θεωρώ ότι η προσευχή τούς έχει κρατήσει πάρα πολύ δυνατούς.

Πώς η αφηγήτρια άλλαξε μετά το περιστατικό

00:27:27 - 00:28:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο, τι θα μπορούσες να τους πεις για να έχουνε δύναμη; Θεωρώ ότι δεν μπορείς να πεις σε κάούτε κάτι τέτοιο, γιατί δεν ήταν και η αδερφή μου έτσι, οπότε δε θα ‘θελα να γίνω κάτι που δεν ήμουνα, ξαφνικά. Απλά είμαι λίγο πιο δυνατή.

Οι απαραίτητες κοινωνικές αλλαγές για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας

00:28:46 - 00:30:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου ανέφερες πριν για την κοινωνία και το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα του βιασμού. Τι πιστεύεις ότι πρέπει ν' αλλάξει στην κοινωνία, κατά τμμένοι σε αυτό. Θα πούνε: «Άντρες είναι μωρέ, 'ντάξει, κι αυτή γιατί βγήκε έτσι;». Δεν το λες αυτό. Εν έτει 2020 δεν το λες αυτό το πράγμα.

Μια όμορφη και δυνατή ανάμνηση από τη Ζωή

00:30:12 - 00:31:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα να μου πεις κάτι τελευταίο, πολύ έντονο και όμορφο που θυμάσαι από τη Ζωή ακόμη. Όπως είπα η Ζωή ήταν, εκτός από μεγάλη μου αδερφ Σαν να μην υπάρχει αύριο. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να τους αγαπάμε όλους τους ανθρώπους. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ σ’ ευχαριστώ.

Περίληψη

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2012 ένα από τα πιο αποτρόπαια και ειδεχθή εγκλήματα συγκλονίζει την Ελλάδα. Η 34χρονη τότε Ζωή Δαλακλίδου βιάζεται και δολοφονείται βάναυσα κάτω από το σπίτι της στην Ξάνθη, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Οκτώ χρόνια μετά, η μικρή αδερφή της Ζωής, η Ελένη, μέσα από ένα επίπονο ταξίδι μνήμης, μοιράζεται τις αναμνήσεις της από εκείνη την περίοδο, αλλά και από πριν, όταν ήταν ακόμα η μικρή αδερφή της Ζωής.

Ελένη Δαλακλίδου

Μαρία Μπατζιομήτρου

27/10/2020

31'

Σχόλιο της ερευνήτριας:

Για μένα η συγκεκριμένη συνέντευξη ίσως ήταν η πιο δύσκολη. Γνώριζα την Ζωή όσο ζούσε. Γνωρίστηκα με την Ελένη πριν από δέκα χρόνια στη σχολή χορού, όπου κάναμε μαζί χορό. Ήμασταν και είμαστε φίλες. Μέσω της Ελένης είχα την τύχη - το λέω έτσι - να γνωρίσω την Ζωή. Γράφω αυτές τις λέξεις με πολύ συγκίνηση και νοσταλγία. Ίσως είναι και μία δική μου κατάθεση ψυχής. Ήταν η Ζωή, λοιπόν, η μεγάλη αδερφή της Ελένης, που της είχα μεγάλη αδυναμία. Ήμουν τότε 19 χρονών. Θυμάμαι ακόμα τις συμβουλές που μου έδινε. «Ο κόσμος δεν είναι καλός», μου έλεγε. «Να προσέχεις!» μου έλεγε. Θυμάμαι όταν νοσηλεύτηκα κάποια στιγμή στο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα υγείας και η Ζωή ήρθε να με δει. Έμεινε μαζί μου πολλές ώρες. Με πρόσεχε. Δεν μπορούσα να της μιλήσω. Μόνο με κοιτούσε και με πρόσεχε. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Όχι γιατί είναι η Ζωή και της συνέβη αυτή η τραγικότητα. Όχι. Δεν είναι για αυτό καλή. Ήταν καλή, γιατί είχε μια ζεστή καρδιά, μια ζεστή αγκαλιά, ένα ζεστό χαμόγελο. Ήταν καλή γιατί μαχόταν για το δίκαιο, το σωστό, το καλό. Σε όλη της της ζωή. Ήταν καλή γιατί μου έφτιαχνε πάντα το αγαπημένο μου κοτόπουλο με ρύζι και γλυκόξινη σάλτσα. Ήταν καλή γιατί ήταν η Ζωή. Ο κόσμος μου γκρεμίστηκε όταν έμαθα τι της συνέβη. Όταν, όμως, συνειδητοποίησα τι της συνέβη, σοκαρίστηκα με τρόπο που δύσκολα σοκαρίζεται ένας άνθρωπος. Η συνέντευξη αυτή για μένα ήταν πολύ σημαντική. Όσο επίπονη και να ήταν, ένιωσα για άλλη μια φορά ότι η Ζωή είναι εδώ. Είναι παρούσα. Γιατί κάποιος φεύγει πραγματικά μόνο όταν τον λησμονήσεις. Κι εγώ είμαι χαρούμενη και ήρεμη που έβαλα ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την άβυσσο των αμέτρητων γιατί, με το να διατηρήσω κάπως, ίσως αδέξια, την μνήμη της ζωντανή. Γιατί δώσαμε όλοι μας μια υπόσχεση. Ποτέ κανένας μας να μην ξεχάσει... Κλείνω με αυτή την εικόνα. Η Ζωή χαμογελάει, όπως έκανε πάντα άλλωστε... Η Ζωή χαμογελάει.