Πηγαδάκια Κυνουρίας: Η πορεία μέσα στον χρόνο

Ενότητα 1

Το χωριό και η ιστορία του

00:00:00 - 00:24:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Πείτε μου το όνομά σας. Λέγομαι Παναγιώτης Βρύνιος, το «Βρυ» γράφεται με ύψιλον, είναι ένα όνομα, ένα όνομα,γράφει. Λοιπόν, έφευγε τώρα τ’ αγόρι, έκλαιγε η μάνα από πίσω, γιατί έκλαιγε η μάνα από πίσω; Γιατί σου λέει: «Δεν πρόκειται να σε ξαναδώ».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Ιστορίες γύρω από διασκεδάσεις, γλέντια και πανηγύρια

00:24:57 - 00:52:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω κάτι; Εκεί που έφευγε το αγόρι διοργάνωναν μήπως κάποια γιορτή για τη… Θα σου πω. Πολύ καλή η ερώτησή σου. Λοιπόν, θα έφευγε τ’ α κάποια άλλα έθιμα του χωριού, μιας και είπαμε για τον αφανό. Τα έθιμα του χωριού είναι αυτό που σου είπα με τα πανηγύρια, με τα γλέντια…

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Αγροτικές εργασίες και ευρεσιτεχνίες

00:52:38 - 01:02:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορούμε να πούμε και για το προξενιό. Είναι με τα γλέντια, θα σου πω ένα γεγονός, το οποίο έζησε το σπίτι το δικό μας, υπήρχε μία φιλονικαι καθηγητής του πανεπιστημίου και αγρότης, α; Δεν γίνεσαι το επάγγελμα το δικό σου και να πα να μαζεύει ελιές. Θα μαζέψω φέτος. Εντάξει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Το έθιμο της παρηγοριάς

01:02:41 - 01:06:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω κιόλας αν έχετε και το έθιμο της παρηγοριάς. Α, το έθιμο της παρηγοριάς ήτανε δύσκολο πράγμα, κοπέλα μου, να πούμε,80 και μετά το πας χορεύοντας. Και το λέγατε έτσι, παρηγοριά; Πώς το λέγατε; Ναι, παρηγοριά ήτανε, 'ντάξει, ήταν της εποχής εκείνης. Ναι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η περιοχή «Νεράιδα» και ιστορίες για νεράϊδες

01:06:02 - 01:17:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας ρωτήσω τώρα και για την ιστορία με εκείνο το παιδί που εξαφανίστηκε… Α μπράβο. Λοιπόν, είναι τώρα, ο άνθρωπος αυτός ζει να πούμε, ε μια μυθολογία, δεν είναι πραγματικότητα τώρα ότι... δεν μπορούσε αυτή να πάει να του βρει το δαχτυλίδι που ήτανε κρυμμένο; Μην τρελαθούμε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Μύθοι και έθιμα γύρω από τον γάμο

01:17:21 - 01:24:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, θα σου πω τώρα για τους γάμους, θες να το πούμε για τους γάμους; Ναι, ναι, ναι. Θα το πούμε, θα μου βγάλει την ψυχή τούτο δω. Λοιπωριό, το οποίο δεν έχει ορεινό όγκο με πέτρα, είναι όλο με χώμα. Χωματοβούνια. Το οποίο ήτανε πιο προσοδοφόρα αυτά για τους κατοίκους εκεί.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Η προσωπική ιστορία του γάμου του αφηγητή

01:24:47 - 01:36:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και εσείς πώς παντρευτήκατε; Α εγώ ήρθα εδώ κάτω, το ’75, έπιασα δουλειά στο εργοστάσιο εδώ πάνω του Καρέλλα και... το ‘75, έτσι; Ήμουνα μο ο Χρήστος ο Ευθυμίου, ο οποίος με βόηθησε στη δουλειά – σ' το ‘πα τότε, το έχουμε γράψει; Ναι. Λοιπόν. Δεν είχαμε πει ποιος ήτανε όμως.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η ιστορία των τοπικών εκκλησιών και η σχέση του αφηγητή

01:36:03 - 01:59:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, τον οποίον δεν τον ξέχασα μέχρι που πέθανε, δεν τον ξέχασα, το εκτίμησα αυτό και η γυναίκα του, μακαρίτισσα κι αυτή, λέει: «Παναγιώτη, τιμωρία έξω στην αυλή και ακούει Facebook. Τ’ ακούω εγώ το τηλέφωνο που φωνάζει. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Τίποτα, καμάρι μου, να ‘σαι καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται σε πολλά και διαφορετικά περιστατικά που αφορούν την τοπική ιστορία του χωριού Πηγαδάκια. Αναφέρεται ειδικότερα στις αψιμαχίες που υπήρχαν μεταξύ των γειτονικών χωριών με αφορμή μια εκκλησία, στα τοπικά έθιμα της παρηγοριάς και του γάμου, καθώς και σε τοπικές δοξασίες που αφορούν τις «νεράιδες». Επίσης, αναφέρει την ιστορία των τοπικών εκκλησιών –όντας ο ίδιος γιος ιερέα– και ειδικότερα το πώς μερικές εκκλησίες ενσωμάτωσαν υλικά από παλαιότερα αρχαία ρωμαϊκά κτίσματα της περιοχής.


Αφηγητές/τριες

Παναγιώτης Βρύνιος


Ερευνητές/τριες

Μαριτίνα Βλαχάκη


Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

28/09/2020


Διάρκεια

118'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Με βάση δύο σχόλια της ερευνήτριας Μαριτίνας Βλαχάκη:

Η ορθογραφία του «Αφανού» που αναφέρεται μέσα στην συνέντευξη, δέχεται συζήτηση καθώς δεν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο αν η λέξη γράφεται με όμικρο (-ο) ή ωμέγα (-ω). Παρόλα ταύτα ο αφηγητής στην συνέντευξη αναφέρει ότι γράφεται με ωμέγα.
Στα Πηγαδάκια χαρακτηρίζουν τη μεγάλη φωτιά που ανάβουν στις Απόκριες, "αφανό", παρόλο που, σύμφωνα με τον αφηγητή, δε χρησιμοποιούν το φυτό "αφάνα". Επίσης στον αφανό που συναντάται στο Παράλιο Άστρος και στο Κορακοβούνι, σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι άνθρωποι δεν πηδούν πάνω από τη φωτιά, ούτε τη χρησιμοποιούν για να ψήσουν, μόνο χορεύουν περιμετρικά της.

Σχετικά με το έθιμο της «παρηγοριάς», η ερευνήτρια αναφέρει μια παραλλαγή του. Σύμφωνα με την παραλλαγή αυτή, όσο πιο νέος είναι ο θανών τόσες περισσότερες ημέρες συνεχίζεται η συμπαράσταση.