Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου: Ιστορία, παράδοση, Τέχνη και γλέντια

Ενότητα 1

Γνωριμία με Αφηγήτρια

00:00:00 - 00:03:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

  Καλησπέρα σας.   Καλησπέρα και σε σένα.   Θα ήθελα να μου πείτε το όνομά σας.   Είμαι η Γραμματή Βουλγαροπούλου. Έχω γεννηθεί στην Θ τρία παιδιά, είπαμε. Το ένα είναι παντρεμένο, είμαι και γιαγιά. Η μικρή μου σπουδάζει και η δεύτερή μου είναι δασκάλα και είναι στη Σάμο.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Σκοπός και ενδεικτικές δράσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Λιτοχώρου

00:03:44 - 00:08:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Να πω εγώ ότι είναι Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Είμαι με την κυρία Γραμματή. Εγώ ονομάζομαι Μαριάννα Ναβροζίδου, είμαι ερευνήτρια στο Iει, είχε μιλήσει για την αριστεία. Θέλω να σου πω ότι δεν μένουμε αμιγώς στην παράδοση και έξω απ’ τα προβλήματα τα σημερινά, τα καθημερινά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Έθιμα και εκδηλώσεις που αναβιώνει ο Π.Ο.Λ.

00:08:46 - 00:23:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αναβιώνουμε πολλά, πολλά, αρκετά έθιμα, ξεκινώντας από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην αλλαγή του χρόνου. Μετά, μόλις άλλαζε ο χρόνος, βτώ. Άπειρες και καλές. Όλα αυτά μέχρι τώρα, μέχρι το Μάρτη, δηλαδή 9 Μαρτίου σταμάτησε ο χρόνος του συλλόγου. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Έδρα Π.Ο.Λ.

00:23:20 - 00:24:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Περιγράψτε μου κι εδώ το χώρο που βρισκόμαστε τώρα.   Ναι. Ο χώρος εδώ είναι του Δήμου. Οι αίθουσες όλες είναι του Δήμου. Στεγάζονται τα ο Πολιτιστικός στη ζωή τα γραφεία του θα είναι εδώ. Τώρα, αν τα χρειαστούν για κάτι άλλο, πιστεύω ότι κάπου αλλού θα μας στεγάσουν. Αυτά.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Συλλογή παραδοσιακών φορεσιών του Π.Ο.Λ.

00:24:35 - 00:28:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει κάποια τοπική φορεσιά του Λιτοχώρου;   Βεβαίως. Τη βλέπεις πίσω σου. Η φορεσιά που βλέπεις πίσω σου είναι εκατόν δέκα ετών. Την έκη είναι το αστέρι, θα έλεγα. Ίσως είναι λίγο για να τη χαρακτηρίσει. Τις έχει όλες με τη λεβάντα μέσα, μοσχοβολούν. Αυτά για τις φορεσιές.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Αναμνήσεις αφηγήτριας ως κόρης ναυτικού

00:28:56 - 00:33:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπατε πριν ότι είστε κόρη ναυτικού. Πώς είναι να είσαι κόρη ναυτικού;   Κόρη καραβοκύρη, ναι. Είχα μια μάνα —είχα γιατί δεν ζει πλέο κακός και έλεγε «Να μπορούσα να μείνω», «Μπορείς» του ‘λεγε. Ήταν να μείνει τρεις μήνες, έμενε πέντε. Αυτά. Δεν ξέρω αν θέλεις κάτι άλλο.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Ναυτική παράδοση Λιτοχώρου

00:33:24 - 00:35:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς θα θέλατε να μου πείτε κάτι άλλο, να συμπληρώσετε κάτι;   Κοίταξε, το Λιτόχωρο είναι ένας τόπος ευλογημένος. Πλούσιο κεφαλοχώρι ανένες. Τους Λιτοχωρίτες, επειδή μας θεωρούν και λίγο αφ’ υψηλού, μας λένε καμπαρντίνες. Από εκεί βγήκε, από το καβαρδίνα, που ήταν το καράβι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Καταγραφή ιστορίας και λαογραφίας Λιτοχώρου

00:35:18 - 00:49:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το Λιτόχωρο έβγαλε πάρα πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες σε πολλούς τομείς. Και γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Έχει πολύ πνευματικούς ανθρώπα ‘χουμε νόημα. Και όπως είπαμε, το παντρεύουμε και λίγο με το σήμερα, για να προσελκύσουμε τη νέα γενιά.   Πολύ ωραία. Ευχαριστούμε πολύ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ενασχόλησή της με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου, του οποίου μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι και Πρόεδρος. Κάνει λόγο για τις δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου, οι οποίες είναι πάρα πολλές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, αφού γίνεται προσπάθεια να συνδυαστεί η παράδοση με το καινούργιο, με στόχο να προσεγγίσουν τη νεολαία. Ανάμεσα σε αυτές είναι το έθιμο των Σίχνων, το κάψιμο των κέδρων, τα γλέντια για τον εορτασμό του Αγίου Ηλία κ.α.. Μία έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν είναι η ναυτική παράδοση του ορεινού Λιτοχώρου, η οποία, όπως εξηγεί η αφηγήτρια, οφείλεται στην ενασχόληση πολλών κατοίκων του με τη ναυτοσύνη. Η ίδια, λέει, βίωσε άμεσα την εμπειρία αυτή μέσα από τον πατέρα της. Τέλος, μιλάει και για κάποια λαογραφικά θέματα, όπως την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού, τη «λανάρα» και την «τσικρίκα» που είχαν οι νοικοκυρές για το πλέξιμο, καθώς και για τον άτυπο διαγωνισμό του πιο όμορφου επιταφίου.


Αφηγητές/τριες

Γραμματή Βουλγαροπούλου


Ερευνητές/τριες

Μαριάννα Ναβροζίδου


Δεκαετίες

Ιστορικά Γεγονότα

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

21/09/2020


Διάρκεια

49'