Μανώλης Παρλής: Η ζωή των Κασιωτών στην παροικία του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου

Ενότητα 1

Οι σχέσεις των Ελλήνων και ειδικότερα των Κασιωτών με την Αίγυπτο – Η δημιουργία της ελληνικής κοινότητας του Πορτ Σαϊντ

00:00:00 - 00:18:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς λέγεστε;  Ονομάζομαι Εμμανουήλ Παρλής, Μανώλης Παρλής του Γεωργίου και της Ελένης. Έχω γεννηθεί στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, σε λίγες, ας πούμε, περάσανε μέσα από όλο το κέντρο της πόλης και όλοι, και μουσουλμάνοι και χριστιανοί, είδανε τη μεγαλοπρέπεια αυτών των κηδειών.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι Κασιώτες στη διώρυγα του Σουέζ

00:18:15 - 00:29:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η ζωή πώς ήτανε;  Ναι. Καταρχήν, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Κασιωτών της Αιγύπτου προσλήφθηκαν από την εταιρεία της διώρυγας του Σουέζ. Θδιώρυγας του Σουέζ να τους δίνει, να μπορεί να τους δίνει άδεια πληρωμένη ανά διετία. Έτσι μαζεύανε μέρες πολλές για να έρχονται στην Κάσο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Οι σχέσεις των Κασιωτών της Αιγύπτου με το νησί τους και τις παραδόσεις του

00:29:25 - 00:33:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ερχόντουσαν; Υπήρχε πλοίο, η ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ιδιοκτησίας Τσαμπουνιάρη, το οποίο ξεκίναγε από το Πορτ Σάιντ κι ερχόντανε στο Φρυ. Δεν είχε άλς με την Κάσο, μέχρι που υπήρχε και οικογένεια που έφτιαχνε σιτάκα στο Πορτ Σάιντ. Έπαιρνε γάλα αιγοπροβάτων και έφτιαχνε σιτάκα. Εκεί, ε;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Κασιώτες επιστήμονες στην Αίγυπτο

00:33:50 - 00:39:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, δεν θα πω το όνομα – θα σου πω μετά. Εμείς στην τάξη μου, ας πούμε, συνήθως ήμασταν πάνω από 50% Κασιώτες. Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου σi, κυρίως στο Charleroi και σε κάποιες άλλες... κάποιοι άλλοι πηγαίνανε για νομικά στη Leuven και εν πάση περιπτώσει σε πόλεις του Βελγίου.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η ζωή των Ελλήνων και των υπολοίπων ξένων πριν και μετά την πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο

00:39:20 - 00:47:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί γνωρίζατε και τις γλώσσες βέβαια; Ναι, είχανε την άνεση της γλώσσας, της γαλλικής γλώσσας. Καταρχήν, τα παλιά εκείνα τα χρόνια, ήταν τιγμή λοιπόν άρχισε η μετανάστευση στην Αυστραλία. Φεύγανε καραβάνια, δηλαδή καράβια γεμάτα μάλλον με Έλληνες που πηγαίνανε στην Αυστραλία.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Μετά την Αίγυπτο – Οι Κασιώτες στην Ελλάδα

00:47:30 - 00:58:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήταν καλύτερα εκεί; Με ποιο... με ποια... Περίμενε, η Ελλάδα ήταν πολύ φτωχή. Την δεκαετία, τέλος της δεκαετίας του '50 και αρχές της δεκα σίγουρα έχω ξεχάσει ένα σωρό πράγματα, άσχετα με το τι γράφεις, αν έχεις περιθώριο λίγο χρόνο, μπορώ να σου δείξω και μερικές φωτογραφίες.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Μανώλης Παρλής κάνει μια σύντομη αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και πιο συγκεκριμένα μιλά για τις σχέσεις Κάσου και Αιγύπτου. Η μεταπολεμική οικονομική κατάσταση του νησιού ώθησε πολλούς στην οικονομική μετανάστευση, με αποτέλεσμα την δημιουργία κασιακών κοινοτήτων σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου. Πολλοί δούλεψαν στην κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ έζησαν μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Αιγύπτου. Γίνονται αναφορές στις παραδόσεις που διατηρούσαν, τα επαγγέλματα που επέλεγαν, καθώς και στην επαφή τους με το νησί. Μετά από χρόνια παραμονής τους εκεί, πολλοί επέστρεψαν στο νησί αποτελώντας τους «εξ Αιγύπτου» Κασιώτες. Τέλος, αναφέρει κάποια στοιχεία για την δική του ζωή, καθώς και την σημασία του Συλλόγου Κασιωτών στην Αθήνα.


Αφηγητές/τριες

Εμμανουήλ Παρλής


Ερευνητές/τριες

Κατερίνα Χειμωνέτου


Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

03/11/2019


Διάρκεια

57'